Zašto svi žele u EU parlament? Jedan mandat i osigurani su za cijeli život

PRO Oglas

Hrvatski birači danas četvrti put glasaju na europskim izborima. U Hrvatskoj se u 7 sati otvorilo 6651 biračko mjesto, glasanje će trajati do 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Prvi rezultati bit će objavljeni u 23 sata, a rezultati izlaznih anketa u 19 sati.

Nešto više od 3.7 milijuna birača odlučit će kojih će ih 12 hrvatskih zastupnika idućih pet godina predstavljati u Europskom parlamentu.

Na glasačkom listiću koji će dobiti nalazi se 25 lista s imenima 300 kandidata. Većina listi, 23, stranačke su. Nezavisne su samo dvije, europarlamentarca Ladislava Ilčića i influencerice Nine Skočak.

Lobiranje, svađe, prijetnje i izdaje često su uvod u izbore za EU parlament. Glavni razlog za to su primarno visoka materijalna prava zastupnika EU parlamenta, a ulazak može osigurati osobu za cijeli život. Plaća je samo dio naknade. Zastupnici imaju pravo i na financiranje troškova ureda u matičnoj državi, dnevnice, putne troškove, plaćene cestarine, jednokratnu novčanu isplatu na kraju mandata i dodatnu mirovinu.

Tako je danas bruto plaća zastupnika u EU parlamentu 10.075 eura mjesečno, tj. oko 7850 eura neto. To se financira iz proračuna Parlamenta, tj. proračuna EU. Uz to svaki zastupnik ima pravo na 4950 eura mjesečno za plaćanje troškova ureda u matičnoj državi, što se odnosi na troškove najma, opremanja i zaposlenih u tom uredu.

Za svaki dan koji zastupnik provede u Europskom parlamentu mu se isplaćuje 350 eura dnevnice za troškove smještaja, prehrane i druge troškove. U te druge troškove ne spada automobil jer je osigurano besplatno korištenje službenog automobila.

Putni troškovi su također pozamašni. Pokrivaju se troškovi službenog puta do određene razine prema prijeđenim kilometrima. Za povratni put iz Bruxellesa u Zagreb imaju pravo na nadoknadu troškova od 343 eura. Troškove cestarine, prtljage i rezervacije također plaća EU zasebno.

I neslužbeni putovi su plaćeni do iznosa od 4886 eura u godinu dana. Na kraju svog mandata imaju pravo na tzv. “prijelaznu naknadu”, koja je jednaka jednoj mjesečnoj plaći po godini u kojoj su bili na dužnosti do najviše dvije godine. Trenutno iznosi maksimalno 20.150 eura.

Nakon što uđu u EU parlament, zastupnici se više ne trebaju bojati ni za mirovine jer imaju pravo na dodatnu mirovinu (uz standardnu, koju su već zaradili u matičnoj državi) u iznosu od 3.5 posto svoje plaće za svaku punu godinu na dužnosti i jednu dvanaestinu za svaki sljedeći puni mjesec, ali ne više od 70 posto ukupno. Po trenutnim plaćama, to ispada oko 1760 eura dodatne mirovine, ali nakon što napune 63 godine.

Zastupnici u Hrvatskom saboru imaju dobre plaće za standard Hrvatske, ali daleko manje od europarlamentaraca. Poseban bonus rada u EU parlamentu u odnosu na rad u Hrvatskom saboru je pravo na dodatnu mirovinu. Plaće se razlikuju od zastupnika do zastupnika, ali se kreću između 3000 eura bruto i 4768 eura bruto, koliko ima predsjednik sabora.

Veliko materijalno pravo koje zastupnici ostvaruju, često kritizirano u javnosti, jest pravo na šest mjeseci pune plaće nakon završetka mandata uz dodatnih šest mjeseci polovične plaće. Čak i oni koji su bili u saboru manje od godinu dana, ali više od tri mjeseca, imaju pravo na tri mjeseca pune i tri mjeseca polovične plaće nakon što otiđu iz njega.

Postoji tzv. zastupnički paušal za povećane materijalne troškove u obnašanju zastupničke dužnosti u mjesečnoj svoti od 10 dnevnica za službeno putovanje u Hrvatskoj. To je 200 eura na mjesec. Dnevnica za službeno putovanje u Hrvatskoj iznosi 20 eura, a zastupnici imaju pravo i na naknadu troškova privatnog automobila u službene svrhe od 0.27 eura po prijeđenom kilometru.

Oni s prebivalištem koje je udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba imaju pravo na 398 eura mjesečno za najam stana i režije. Onima koji ne koriste stan u Zagrebu, nego putuju, pod uvjetom da im je prebivalište 50 km od Zagreba i više, nadoknađuju se troškovi prijevoza u iznosu od 332 eura mjesečno.

Solidna plaća i materijalna prava za hrvatske prilike, ali ni sjena plaći i materijalnim pravima eurozastupnika.

Članovi vlade imaju sva materijalna prava koja imaju saborski zastupnici (paušal, dnevnice, plaćen stan i režije, troškovi prijevoza…), ali su im plaće u prosjeku malo veće. 

Premijer ima plaću od 4646 eura bruto, u neto iznosu 3263 eura. Potpredsjednici imaju oko 4400 eura bruto, a ministri između 3500 i 4000 eura bruto. Neto obračuni ovise o mnogo faktora – broju djece i uzdržavanih članova, stopi poreza na dohodak, ali to je raspon.

Iz priloženih podataka je jasno kako se materijalno daleko najviše isplati biti u Europskom parlamentu. Ne samo da je plaća daleko veća nego i mandat traje pet umjesto četiri godine, a osigura se i pristojna mirovina za hrvatske prilike.

Nije ni čudo da su tenzije oko mjesta na listama za Europski parlament puno veće nego oko lista za sabor. Stranke se raspadaju u unutarstranačkim borbama za njih. Moć je privlačna sama po sebi, a kada joj se dodaju visoka plaća i druga materijalna prava, onda je to recept za veliku borbu oko fotelja. 

Branimir Perković / Index.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk