Zašto u osobnim iskaznicama postoji mjesto za upis krvne grupe, a taj se podatak ne upisuje?

PRO Oglas

Ukoliko ste pažljivije pogledali svoju osobnu iskaznicu, na poleđini ovog identifikacijskog dokumenta vidjet ćete da postoji prostor za upis krvne grupe.

Iako je ostavljeno mjesto za to, nositelji ovog dokumenta ne posjeduju takav podatak.

Zašto na osobnim iskaznicama nemamo upisan podatak o tipu krvne grupe, odnosno, kako to da kod prilaganja dokumentacije se ne traži i ovaj podatak, pojašnjenje je “Faktor” potražio u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

-Uputstvom o načinu unosa podatka, o krvnoj grupi, navedeno je da stranka koja želi da se u osobnu iskaznicu unese podatak o krvnoj grupi dužna je to i navesti u zahtjevu za izdavanje – zamjenu osobne iskaznice.

Uz zahtjev stranka je dužna priložiti potvrdu ovlaštene zdravstvene ustanove u kojoj se jasno i nedvosmisleno navodi oznaka krvne grupe.

Da potvrda obavezno sadrži podatke o imenu i prezimenu, JMB, broju registra, datum obavljene pretrage, oznaka krvne grupe i Rh faktor krvne grupe, potpis i pečat ovlaštene ustanove i da se potvrda prilaže u originalu ili u ovjerenoj kopiji.

S tim u vezi, podatak o krvnoj grupi unosi se samo na zahtjev stranke koja želi da se u osobnu iskaznicu unese podatak o krvnoj grupi – pojasnio je za Faktor Amel Sijerčić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA)

Federalna zastupnica Amra Junuzović-Kaljić na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH podnijela je inicijativu o subvencioniranja potvrda o krvnoj grupi kod vađenja osobne iskaznice.

-Inicijativa se odnosi na subvencioniranje potvrda o krvnoj grupi i obavezan upis krvne grupe u osobnu iskaznicu. Kao što znamo, imamo mjesto u osobnoj iskaznici na kojem bi trebalo da bude upisana naša krvna grupa. Ali dok su ove potvrde besplatne za dobrovoljne davatelje krvi, one za ostale koštaju i do 65 KM u različitim transfuziološkim zavodima i laboratorijama, pa se ova inicijativa odnosi na subvencioniranje ovih troškova – kazala je Junuzović-Kaljić.

Faktor.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO