Zauzimanje “mističnog kamenja” Zmijskog otoka, mijenja stanje puno dalje od terena

PRO Oglas

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. godine, velike borbe se vode na nekoliko frontova. Međutim, jedna od “najzanimljivijih” borbi zapravo se vodi oko Zmijskog otoka koje je poprimilo gotovo mitski status.

Iako je Zmijski otok jedna od manjih teritorija oko koje se vode borbe, njegov položaj je ujedno od strateške vrijednosti kako za ukrajinsku vojsku tako i za vojsku Rusku Federacije prije svega zbog činjenice da bi se uspostavljanjem kontrole nad ovim dijelom preuzela kontrola i nad zapadnim dijelom Crnog mora.

“Ako ruske postrojbe uspiju zauzeti Zmijski otok i postave svoje sisteme protuzračne obrane dugog dometa, kontrolirati će more, kopno i zrak u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora i na jugu Ukrajine”, rekao je vojni analitičar Oleg Ždanov za BBC.

Pojačana ruska nazočnost na ovom dijelu, mogla bi biti pogubno za Ukrajinu kako iz strateških tako i iz ekonomskih razloga.

“Ukrajina je već morala zatvoriti svoju luku u Odesi obustavivši izvoz žita. Zmijski otok bi se mogao koristiti i kao druga linija fronta”, navodi se.

Ta linija fronta prije svega bi se odnosila na Pridnjestrovlje.

“Također, to bi dalo ruskim postrojbama priliku da probiju u Pridnjestrovlje, prorusku separatističku teritoriju unutar Moldavije koja se nalazi u blizini ukrajinskih granica, ali i Odese”, piše BBC.

Osim opasnosti za Ukrajinu koja bi se stvorila ruskim osvajanjem ovog malog otoka, u opasnosti bi se mogla naći i Rumunjska.

“Zmijski otok je udaljen samo 45 kilometara od obala Rumunjske koja je dio NATO saveza”, ističu.

Britanski analitičar Jonathan Bentham vjeruje kako Rusija zauzimanje otoka postavila sisteme S-400 i tako značajno promijenila stanje na terenu.

“Ako bi Rusija bila u stanju da rasporedi raketni sistem, ne samo da bi Odesa bila ugrožena, već bi i južni bok NATO-a bio ugrožen. Rusija bi imala kapacitet da uništi gradove i vojne kapacitete na istoku Rumunjske”, ističe se u analizi.

Osim vojnih i strateških razloga, Rusija ima i veliku ekonomsku korist od eventualnog zauzimanja na prvi pogled beznačajnog otoka.

“Trupe na zmijskom otoku mogle bi biti u poziciji da kontroliraju promet u sjeverozapadnom Crnom moru i delti Dunava koja predstavlja vrata prema jugoistočnoj Europi. Ako postoji vojna baza ili vojna infrastruktura, bilo bi moguće blokirati brodove koji ulaze i izlaze iz tog dijela”, ističe ruski analitičar Aleksandar Mihajlov.

Povodom statusa i položaja Zmijskog otoka u ratu u Ukrajini, oglasili su se i iz Euroatlantskog centra za otpornost te su naglasili kako Rusija smatra ovaj dio teritorije kao važnim geostrateškim ciljem.

“Rusija osvajanjem Zmijskog otoka efektivno kontrolira posebno važan cilj u okolini Rumunjske. Međunarodni sud pravde u Hagu 2009. godine dodijelio je Rumunjskoj 79 posto epikontinentalnog pojasa u blizini otoka što predstavlja oko 9.700 kvadratnih kilometara. Istom odlukom, Ukrajini je dodijeljeno oko 20 posto epikontinentalnog pojasa što predstavlja oko 2.300 kvadratnih kilometara. Nakon povoljne odluke u Hagu, Rumunjska posjeduje velike resurse koji su od velikog značaja za energetsku sigurnost zemlje”, piše rumunjski portal Digi24.

Iako se čini kako Zmijski otok predstavlja zapravo “malu hrpu kamenja”, njegovo zauzimanje ukoliko se stvari promatraju s ruske strane, ili njegova obrana ako se stvari gledaju iz ukrajinskog ugla, predstavlja jedan od ključnih elemenata rata od kojeg može ovisiti vojna, ali i ekonomska situacija u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO