Zbog gladi za novcem, drvni prerađivači su htjeli svoj narod opeljušati skupoćom ogrjevnog drveta i peleta

PRO Oglas

Federalno ministarstvo trgovine upoznalo je Vladu Federacije BiH o realizaciji zaključka od 23. lipnja u vezi s izvršenim uvidom u stanje zaliha i kalkulacije cijena proizvođača i trgovaca oblog ogrjevnog drveta i peleta.

Tada je usvojena informacija Ministarstva o potrebi analize ovih cijena u Federaciji BiH, te je u skladu sa zaduženjem Federalni tržišni inspektorat izvršio inspekcijski nadzor kod 14 proizvođača i trgovca peleta, briketa, oblog ogrjevnog drveta i cijepanog ogrjevnog drveta.

Podsjećanja radi, Vlada Federacije je reagirala čim je u BiH došlo do nestašica i rasta cijena peleta i ogrjevnog drveta, uslijed povećane potražnje europskog tržišta za ovim proizvodima što je prvenstveno rezultat rata u Ukrajini i traženja alternativa za ruski plin pred predstojeću sezonu grijanja.

Kako je Vladu izvijestio federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović inspektori su kod većine kontroliranih subjekata nadzora utvrdili niz nepravilnosti i nedostataka, vezano za neposjedovanje odgovarajuće dokumentacije koja prati robu, kao i neažurnog vođenja trgovačkih knjiga.

Uz ostale utvrđene nedostatke, iz izvještaja Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) jasno je da su proizvođači i prodavači ogrjevnog materijala, koristeći novonastalu situaciju općeg povećanja cijena roba i usluga izazvanih, nerealno visoko podigli cijene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost u aktualnom trenutku globalne inflacije i smanjenja kupovne moći stanovništva, istaknuto je u informaciji koju je podnio ministar Vujanović.

Također, podsjetio je da je Vlada Federacije u Inicijativi upućenoj Vijeću ministara BiH tražila zabranu izvoza do 31. prosinca 2022. godine, ali je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, koja se primjenjuje 90 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Kada uzmemo u obzir da 90 dana istječe 24. rujna ove godine, što je razdoblje još uvijek prije predstojeće sezone grijanja koja počinje 1. listopada, evidentno je da je puno veći značaj zadnjeg kvartala tekuće godine.

Tijekom analize tržišta i inspekcijskih nadzora uočeno je da je poslovna politika i ambicija gospodarskih subjekata koji prometuju ogrjevnim materijalom dominantno orijentirana ka izvozu s ciljem ostvarivanja maksimalnog profita, a ne vodi se dovoljno računa o zadovoljenju potreba domaćeg tržišta, kako količinski, tako i cjenovno. Zbog toga je opravdana naša bojazan da do 24. rujna neće doći do željenog pokazivanja ekonomskog patriotizma, upozorio je ministar Vujanović.

Kako je najavio, u tom slučaju, Ministarstvo će Vladi Federacije predložiti nove mjere zaštite građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere, te zahtjev za produženje trajanja Odluke Vijeće ministara BiH o zabrani izvoza ogrjevnog materijala do kraja ove godine.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO