Zbog kriminalnih aktivnosti Nevenka Barbarića, obustavljena izgradnja ljubuške obilaznice!

PRO Oglas

Grad Ljubuški, točnije njegov bivši gradonačelnik Nevenko Barbarić, je dva desetljeća pompozno najavljivao izgradnju gradske zapadne obilaznice na temelju projekta starog 50 godina.

Nevenko Barbarić dugo godina bio član NO JP Ceste F BiH, javnog poduzeća koji je ulagač.

Izgradnja obilaznice je obustavljena zbog potpunog bezakonja i dviju presuda Ustavnog suda i Vrhovnog suda F BiH.

Zašto je tom poslu trebalo toliko vremena i kako je 50 godina malo da se projekt uskladi sa zakonom, dobiju potrebne dozvole, priđe izradi projekta, izrade elaborati, eksproprijacija zemljišta, uvođenju izvođača u rad i prijamu izgrađenog objekta od izvođača i njegovog puštanja u funkciju?

Utvrđeno je sljedeće: ulagač nije dobio niti jednu dozvolu za izgradnju objekta, projektant Q&C Design iz Sarajeva nije izradio projektnu dokumentaciju na temelju pozitivnih zakona, propisa i smjernica za izgradnju rotora, tri puta je mijenjan elaborat izgradnje, eksproprijacija se pokušala provesti nezakonito, neki vlasnici su, zbog propusta, izgubili mogućnost pristupa prometnici zbog čega im preostaju sudske tužbe, rotor je nepropisan i uskoro slijedi njegova rekonstrukcija, na temelju presude Ustavnog suda F BiH zabranjena je daljnja izgradnja, jer je država BiH zabranila upravljanje gradovima i županijama državnim zemljištem i pretvorba poljoprivrednog zemljišta u građevinsko je ništavna (sve presude općinskog i županijskog suda su ukinute), nadležnost nad izgradnjom nema županijsko, već federalno Ministarstvo prostornog uređenja, a izvođač Putovi d.o.o. Grude je nezakonito uveden na gradilište i nije izvršio primopredaju objekta.

Također je utvrđeno kako je niz radova obavljeno bez procedure javnih nabavki, u čemu je izravno sudjelovao bivši gradonačelnik Nevenko Barbarić u dogovoru s direktorom JP Ceste F BiH Ljubom Pravdićem, a plaćeni su izvođaču radova s računa JP Ceste F BiH.

Tko upravlja JP Ceste F BiH?

Ravnatelj je Ljubo Pravdić (HDZ BiH), zamjenik za tehničke poslove je Nijaz Hadžikadunić (DF – Demokratska fronta), i Bekir Isaković (SDA – Stranka demokratske akcije), Gordana Kvasina (HDZ BiH), čiji je suprug Josip bio ministar financija u Vladi SBŽ. Zanimljivo je kako je Bekir Isaković zamjenik ravnatelja za pravne poslove, a ujedno je vjerski službenik u Islamskoj zajednici, Bošnjaci ga tituliraju hodžom. Vjerski moral je trebao uskladiti s profesionalnim radom u JP Ceste F BiH. Prije nekoliko dana je kroz bošnjačke medije dizan u nebesa za “zasluge” izgradnje putova u Hercegovini, bez obzira što iza svega stoji kriminal veći od nekoliko desetaka milijuna KM, ali se u obzir treba uzeti predizborna kampanja i želja za novom visokom pozicijom kroz stranačke strukture. To je dokaz da HDZ BiH, DF i SDA izvrsno surađuju.

Pod istragom je nekoliko djelatnika gradske uprave Ljubuškog, pored Nevenka Barbarića tu su Franjo Živković, Stanko Musa i Damir Kozina i uskoro bi Tužiteljstvo kantona Sarajevo trebalo podignuti optužnicu.

Navedeni su skrivali dokumentaciju i, uz znanje kako je o nezakonitostima, aktivno sudjelovali u provedbi izgradnje. Jednom od njih je pod istragom i diploma visoke stručne spreme. Prema informaciji istraga još traje, a dosadašnji rezultati vode prema kaznenom epilogu.

Zanimljivo je kako je idejni projekt mijenjan zahtjevima iz grada Ljubuškog koji nisu usklađeni za zakonima i propisima još 2014. godine što je dokumentom evidentirao i projektant čija je odgovornost također neupitna. Dokumentacija više nije tajna.

Vlasnicima zemljišta se trebala isplaćivati mizerna naknada dok se, prema zaključcima sadašnjeg gradonačelnika Vedrana Markotića, Kozini, Živkoviću i pravniku Grbavcu za samo dva napravljena rješenja trebalo isplatiti do 3.700 KM, što je ekvivalent oko 100 metara četvornih zemljišta.

Ovo je samo jedan mali djelić stanja izgradnje cestovnog objekta u koji je do sada uloženo blizu milijun KM, a za njegovu rekonstrukciju će trebati minimalno još 400.000 KM.

Pokazalo se kako u gradskoj upravi rade nestručni djelatnici od kojih jedan ima upitnu diplomu, dok u JP Ceste F BiH ovo nije jedini nezakoniti projekt. Kažimo kako ih je veliki broj nezakonit, teško je naći izgradnju koja je usklađena s pozitivnim zakonskim propisima. Zbog toga ne čudi istraga protiv odgovornih osoba.

Ljubuski.net

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO