Zbog pozdrava Za dom spremni nitko u BiH nije kažnjen

PRO Oglas

Osobi koja u Bosni i Hercegovini (BiH) stavi ustašku kapu i izvikuje ustaški pozdrav “Za dom spremni” prijeti zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

“Do sad nismo imali takav slučaj, odnosno, nitko nije optužen i procesuiran za takvo kazneno djelo”, kazali su iz državnog Tužiteljstva BiH.

Nakon što je na Svjetskom prvenstvu u Kataru hrvatsku reprezentaciju odveo do brončane medalje, izbornik Zlatko Dalić dočekan je 22. prosinca u svom rodnom gradu Livnu. Mladići na krovovima zgrada i balkonima su vikali “Za dom!”, na što je veliki dio okupljenih na trgu odgovarao sa “Spremni!”.

Glasnogovornik MUP-a HBŽ Ivica Vrdoljak za RSE je kazao da je tu noć “sve proteklo u najboljem redu”.

Kako je rekao, nije bilo prijava o nekim kaznenim djelima, ni od građana niti prijava policije u tom gradu u Hercegbosanskoj županiji prema tužiteljstvima, uključujući i za skandiranje ustaškog pozdrava.

Kaznenim zakonom BiH nije izričito zabranjeno veličanje fašističkih, nacističkih i sličnih pokreta iz vremena Drugoga svjetskog rata. U proteklih desetak godina bilo je više pokušaja da se oni zabrane, ali prijedlozi nisu dobili potrebnu podršku.

Slobodnaevropa.org

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO