Zbog struje udovici i majci sina s 100% civilnom invalidnošću u Posušju blokirana cijela min mirovina

PRO Oglas

Svašta smo se nagledali i „nauživali“ proteklih decenija i godina, Domovinskog rata, vremena nakon njega, odlaska s ovog svijeta naših dragih ratnih kolega, gore u neka vedrija prostranstva, ali i dolje u neka druga isto tako vedra prostranstva gdje vladaju neki drugi zakoni i običaji, nekih koji su otišli stiješnjeni između života svagdašnjeg i onog kojeg su zamišljali kad su najbolje godine svog života dali u obrani svojih vjekovnih ognjišta.

Neki su rekli zbogom ovom životu presudivši sebi dok je drugima presudilo vrijeme prepuno bola, bolesti, neimaštine i čega sve još ne.

Nagledali smo se lokalnih i parlamentarnih izbora u kojima naši prvi susjedi kradu naše glasove i prekrajaju ih sebi kako bi vladali nama i našim sudbinama.

Nagledali se prepunih autobusa naše djece, naših ratnih kolega i članova njihovih obitelji kako okreću leđa takvima koji su ih prevarili, nakon svakih izbora, koji su ih pokrali, uništili im snove, ubili im vjeru u vrijeme, u ljude , bez imalo stida i otišli negdje drugdje gdje takva pravila kao ovdje ne vrijede.

Malo toga nas je mimoišlo, ali smo uvijek pronalazili razloge za ostati ovdje, boriti se i trpjeti, jer naše ognjište miriše onim žarom kojeg nema nigdje, i kojeg nismo imali namjeru ugasiti još iako nam već odavno prokišnjava krov naše stare i trošne kuće.

Tuga i radost su se smjenjivali u intervalima poput valova plime na naše srce i dušu, s tim da su nas valovi tuge zapljuskivali znatno više, dok su valovi radosti u nas udarali tiše, skrivenije i bojaznije.

Često smo bili svjedoci tužbi, ovrha nad pokretnom i nepokretnom imovinom naših članova Branitelja bez ikakvih prava iz Domovinskog rata zbog neplaćenih računa za struju, telefon, vodu, ili nepodmirene rate za kreditne pozajmice i slično, kada su JP i JU blokirali minimalne mirovine naših članova Branitelja, ali nikada kao danas nismo doživjeli da se jednoj udovici, majci u godinama koja ima sina 100% civilnog invalida s autizmom, od kojih 28 godina blokira cijela minimalna mirovima od 445,65 KM zbog nekih starih dugovanja za el. energiju.

Dug za isporučenu el. energiju je nastao jako davno prije kojih 20/dvadeset godina dok joj je pokojni suprug još bio živ, nakon čega je JP EP HZ H-B d.d. Mostar podigla tužbu protiv njenog pokojnog supruga koji nije mogao te račune platiti niti je imao mogućnosti odgovoriti na nekoliko tužbi zbog bolesti, nakon čega su donesene presude zbog propuštanja koje su u međuvremenu postale pravomoćne i izvršne, i tužitelj, odnosno tražitelj ovrhe EP H-Z H-B d.d. Mostar je putem ovrhe blokirao minimalnu mirovinu udovici s invalidnim sinom.

Preko godinu dana njoj je EP HZ H-B d.d. Mostar preko Zavoda za MiO Ljubuški obustavljala polovicu mirovine te je ona na ruke dobivala iznos od 212.12 KM jer je do nedavno takva mirovina iznosila 424,44 KM.

Sada kad je takva mirovina uvećana na iznos od 445,65 KM udovica je očekivala kako će joj opet za 12/prosinac 2022.godine biti umanjen novčani iznos od pola mirovine gdje je na ruke trebala dobiti iznos od 222,82 KM, no ona je na ruke dobila tek 21.00 KM za taj mjesec.

Kako smo već napomenuli naviknuli smo se na sve i nagledali smo se svega i svašta ali ovršiti cijelu mirovinu jednoj udovici, u godinama, sa težim zdravstvenim problemima, koja se sama skrbi za 100%invalidnog sina s autizmom je prelila čašu našeg strpljenja.

Bez obzira na gorke prolivene suze ove udovice koja nam se požalila na ovrhu njene cijele mirovine, naše suze ,naš bijes i ogorčenje na ponašanje JP EP HZ H-B.d.d. Mostar a skupa s njima i na ponašanje Općinskog suda u Širokom Brijegu ,Zavoda za MiO Ljubuški koji su dali svoj blagoslov na ovakvu vrstu ovrhe nad mirovinom jadne, ucviljene i nemoćne žene prije nego li im pošaljemo ozbiljno upozorenje dužni smo im citirati odredbe ZOP u FBiH:

Član 138

Ograničenje izvršenja

(1) Izvršenje na: plaći, nadoknadi umjesto plaće, nadoknadi za skraćeno radno vrijeme i nadoknadi zbog umanjenja plaće i penzije, primanja po osnovu nadoknade zbog tjelesnog oštećenja prema propisima o invalidskom osiguranju, primanja po osnovu socijalne pomoći, primanja po osnovu privremene nezaposlenosti, primanja po osnovu dodatka na djecu, primanja po osnovu stipendije i pomoći učenicima i studentima i nadoknada za rad osuđenika može se provesti do iznosa od jedne polovine.

(2) Ograničenja izvršenja na novčanim potraživanjima ovršenika iz stava 1. ovog člana primjenjuju se samo ako potraživanja ne prelaze 1.000,00 KM mjesečno. Na dijelu potraživanja koji prelazi 1.000,00 KM mjesečno izvršenje se može provesti do iznosa od dvije trećine potraživanja.

Iz odredbi ZOP u FBiH vidljivo je kako se ovrha nad novčanim sredstvima ovršenika može dozvoliti u novčanom iznosu koji ne smije prijeći ½ primanja ovršenika, ukoliko su ona manja od 1.000,00 KM, a ukoliko su ona veća od 1.000,00 KM mjesečno onda se može ovršiti najviše 2/3 primanja ovršenika.

Ovdje je vidljivo kako je EP HZ H-B podnijela prijedlog za ovrhu nad mirovinom ovršenika, udovice iz Posušja, koju ovrhu je Općinski sud u Širokom Brijegu dozvolio, da bi konačno Zavod za MiO iz Ljubuškog blokirao praktično cijelu njenu minimalnu mirovinu za 12 mjesec 2022.godine, ostavivši njoj i njenom invalidnom sinu za život tek 21.00 KM od te mirovine.

Stoga ovim putem mi ogorčeni Branitelji bez ikakvih prava iz Domovinskog rata udruženi u zajedničkoj borbi za prava naših članova i svih drugih istinskih Branitelja HVO-a bez ikakvih prava iz Domovinskog rata u BiH zahtijevamo i tražimo od:

-JP EP HZ H-B d.d.Mostar,
-Općinskog suda u Širokom Brijegu,

I Zavoda za MiO Ljubuški slijedeće:

Trenutačnu deblokadu cijele mirovine udovice s invalidnim djetetom iz Posušja te povrat neosnovano blokiranih sredstava njene minimalne mirovine za 12 mjesec 2022.godine ODMAH.

-Oslobađanje od plaćanja cjelokupnog preostalog duga za isporučenu el. energiju zbog iznimno teške socijalne i zdravstvene situacije te udovice i njenog sina s posebnim potrebama.

Ukoliko to navedene institucije ne učine kako smo to zatražili poduzeti ćemo sve potrebite pravne ali i druge potrebite korake(a za to smo uvijek spremni), kako bismo ispravili nepravdu koja je načinjena ovoj udovici kao i svim drugim ljudima iste ili slične sudbine u ŽZH od strane bešćutnih političkih elita i njihovih satelita u JP i JU.

Ovo shvatite kao prvo ali i zadnje upozorenje koje ćemo vam uputiti!!!!!

URB HVO-a ŽZH

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO