Zdravko Mamić je priznao “čašćenje” predsjednika Suda BiH Ranka Debevca: Što čekaju institucije?

PRO Oglas

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa i bivši prvi čovjek zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić u iskazu koji je dao u SIPA-i priznao da je poklonio skupocjeni sat predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu u vrijeme kada se vodio ekstradicijski postupak na zahtjev Hrvatske.

To je, prema Krivičnom zakonu FBiH, krivično djelo po članu 381. “Davanje dara i drugih oblika koristi”.

“(1) Tko službenoj ili odgovornoj osobi u Federaciji, uključujući i stranu službenu osobu ili arbitra ili suca porotnika, učini ili obeća dar ili kakvu drugu korist, da u okviru svoje funkcije učini što ne bi smjela učiniti ili da ne učini što bi morala učiniti, ili tko posreduje pri ovakvom podmićivanju službene ili odgovorne osobe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Tko službenoj ili odgovornoj osobi u Federaciji, uključujući i stranu službenu osobu ili arbitra ili suca porotnika, učini ili obeća dar ili kakvu drugu korist, da u okviru svoje funkcije učini što bi morala učiniti ili da ne učini što ne bi smjela učiniti, ili tko posreduje pri ovakvom podmićivanju službene ili odgovorne osobe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.”

Iz Tužiteljstva BiH, na pitanje da li je formiran novi predmet protiv Zdravka Mamića i da li će biti priveden i saslušan za davanje mita i drugih oblika koristi odgovaraju: “Istraga u tijeku i da u ovom trenutku ne mogu davati više informacija.”

Dakle, prema vlastitom priznanju Mamić je poklonio skupocijeni sat Debevcu, točno u vrijeme postupka koji se vodio u Sudu BiH, jer je kako je objasnio “znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani”.

Baš u to vrijeme Zdravko Mamić je na konferencijama za medije, kako je sam govorio, raspakivao i otkrivao javnosti korumpirani pravosudni sustav Republike Hrvatske.

Da Mamiću “čašćavanje” sudaca nije strano, sam je priznao 16. ožujka 2021. godine na konferenciji u Mostaru. Podsjećamo na neke od izjava:

“Đuro Sessa je zlotvor, kriminalac, varalica. Spreman sam se staviti na dispoziciju DORH-u i USKOK-u i institucijama da dokažem da je Sessa kriminalac. Osobno sam mu donosio novac u kancelariju kao predsjedniku suda da bi mijenjao sudske presuda.”

“Sve te suce sam više puta ugostio i častio. Suci su najmanje 10-15 puta bili moji gosti u svečanoj loži Dinama. Uredno su bili moji gosti na Maksimiru.”

“Hoćemo li podržavati ljude, a jedan od njih se zove Zvonko Vekić, sudac Županijskog suda u Osijeku koji je bio čovjek koji se meni približio prije bilo kojeg postupka u Osijeku i koji je bio najbolji prijatelj svakodnevno s gospodinom Krušlinom, ubijali su se u hrani i alkoholu svaki dan. Osim toga što su od mene tražili novac, ukupno sam mu dao preko 500 tisuća eura, imam za to dokaze, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem koji je bio član vijeća u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku… Imam sve dokaze protiv tih lopova.”

Državna tužiteljica Tužiteljstva BiH Bojana Jolović je na jučerašnjem ročištu Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću izjavila da se prikupljanjem izjava svjedoka došlo do informacije o susretu predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Zdravka Mamića.

Prema izjavi vozača, putovanje je bilo označeno kao povjerljivo, a Ranko Debevec se prvo sastao sa Ljiljankom Palcem u Grudama, a zatim je stigao i Zdravko Mamić.

Nakon toga Mamić je odlučio Debevcu pokloniti sat vrijedan 15.000 eura, a sve to se odvijalo u periodu vrijeme ekstradicijskog postupka koji je vođen od 2018. do 2022. godine u Sudu BiH na zahtjev Republike Hrvatske za izručenje Mamića.

Tužiteljstvo BiH nije utvrdilo točan datum sastanka u Grudama jer je Debevec brojne sastanke i putovanja označavao kao strogo povjerljive informacije.

Dodala je da je Mamić u okviru istrage izjavio da je odlučio počastiti predsjednika Suda BiH, jer je dobro imati osobu na toj poziciji. Jolović je kazala da za ovo djelo nije relevantno da li je Debevec utjecao ili pokušao utjecati na nekog od sudaca, ali da jeste iskoristio svoj službeni položaj.

Klix.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO