Zelenski naložio jačanje granice s Bjelorusijom nakon dolaska Wagnera

PRO Oglas

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naložio je u petak jačanje sigurnosti granice s Bjelorusijom uoči dolaska, u suglasnost Moskve, boraca iz paravojne skupine Wagner nakon njihove prekinute pobune u Rusiji.

“Odlukom Glavnog stožera, vrhovni zapovjednik (Valerij) Zalužni i general (Sergij) Najev dobili su naredbu da ojačaju sjeverno vodstvo kako bi se osigurao mir”, rekao je Zelenskij u videu emitiranom na Telegramu.

Rekao je da su ga ukrajinske i strane obavještajne službe, kao i graničari, u petak izvijestile o situaciji u Bjelorusiji.

U prethodnoj poruci Zelenski je spomenuo “mjere za jačanje ovog područja”, ne navodeći detalje.

Nakon neuspjele pobune u Rusiji prije tjedan dana, šef ruske paravojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin pristao je otići u egzil u Bjelorusiju zahvaljujući posredovanju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, saveznika Moskve.

Prema sporazumu, Wagnerovi borci imaju izbor otići u Bjelorusiju, prijaviti se u regularnu rusku vojsku ili se vratiti u civilni život. Rusko ministarstvo obrane mora vratiti svoje teško naoružanje.

Lukašenko je procijenio da bi bjeloruskoj vojsci moglo dobro doći “iskustvo” Wagnerovih zapovjednika, ali je također minimizirao aktivnosti za koje će skupina imati ovlaštenje provoditi ih u zemlji.

Ukrajina je opetovano govorila da strahuje od napada iz Bjelorusije, u kojoj su smještene ruske snage, ali čiji vojnici nisu izravno uključeni u invaziju koju je pokrenula Moskva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO