Zelenski smijenio ministra obrane Oleksija Reznikova

PRO Oglas

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je odlučio smijeniti ministra obrane Oleksija Reznikova te zatražiti od parlamenta da ga ovaj tjedan zamijeni Rustemom Umerovim, čelnikom najvažnijeg ukrajinskog privatizacijskog fonda.

Objava o smjeni koju je Zelenski najavio u svome noćnom video obraćanju naciji mogla bi potresti ukrajinski obrambeni establišment, najozbiljnije od početka ruske invazije.

Reznikov, koji je imenovan ministrom obrane u studenom 2021. godine, pomogao je osigurati milijarde dolara zapadne vojne pomoći u ratne svrhe, no njegovo ministarstvo pratile su optužbe o korupciji, koje je on opisao kao klevete.

“Odlučio sam smijeniti ministra obrane Ukrajine. Oleksij Reznikov prošao je kroz više od 550 dana rata”, rekao je Zelenski.

“Vjerujem da ministarstvo treba nove pristupe i druge formate interakcije s vojskom i društvom kao cjelinom”, rekao je.

Promjenu ministra obrane mora odobriti parlament, no vjerojatno će odluku podržati većina zastupnika Vrhovne Rade. Zelenski je rekao da očekuje da parlament odobri Umerovo imenovanje.

Umerov, 41-godišnji bivši odvjetnik i krimski Tatar, vodio je ukrajinski Fond za državnu imovinu od rujna 2022. godine te je odigrao osjetljivu ulogu u ratnim pregovorima koji se primjerice tiču Crnomorskog sporazuma o žitaricama.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk