Žena kojoj je dijagnosticirana demencija dijeli rane znakove koje svi trebaju znati

PRO Oglas

59-GODIŠNJA Jude Thorp koja živi u Oxfordu rekla je da je prvi put počela primjećivati ​​promjene 2016. godine, ali je službenu dijagnozu demencije dobila tek 2021. Kako donosi Independent, liječnici su joj dijagnosticirali demenciju kad je imala samo 57 godina, što je zapravo vrlo rano. S obzirom na to da želi upozoriti ljude da ne ignoriraju početne simptome kao što je to radila i sama, otkrila je nekoliko znakova koji su se pojavili i pet godina prije konačne dijagnoze.

Jedan od prvih znakova nakon kojeg je, kako kaže, trebala odmah reagirati bio je čest gubitak pamćenja. Naime, kako je otkrila za medije, Jude je proživljavala epizode gubitka pamćenja, pri čemu bi često postavljala isto pitanje više puta ili zaboravljala planove koje je ranije dogovorila s prijateljima ili obitelji.

”Često sam se osjećala zbunjeno i dezorijentirano, zaboravljala sam neke sasvim banalne stvari, ali nije me previše zabrinjavalo. Mislila sam da je razlog nešto sasvim drugo”, objašnjava Jude koja se također često osjećala umorno i borila se s govorom te pronalaženjem odgovarajućih riječi. Vjerovala je da su njezini simptomi povezani s menopauzom, koja se obično javlja kod žena između 45. i 55. godine.

”Nije mi uopće palo na pamet da bi ove promjene mogle biti povezane s demencijom. Pa imala sam tek 52 godine”, dodaje.

Ipak, nekoliko je puta čak i posjetila liječnike koji su je uvjeravali da je gubitak pamćenja najvjerojatnije posljedica stresa i umora. S obzirom na to da su simptomi počeli itekako utjecati na njezin život i svakodnevno funkcioniranje, Jude nije odustajala te je na kraju ipak došla do točne dijagnoze – bila je riječ o demenciji. To ju je, priznaje, šokiralo, ali joj je dalo i određeni osjećaj olakšanja.

”Napokon sam saznala da nešto nije u redu. Iako je dijagnoza sama po sebi zastrašujuća i s njom se nije nimalo lako nositi, barem sada znam na čemu sam”, otkrila je.

Index.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO