ZJZ ŽZH: Uskoro novi testovi za rano otkrivanje raka debelog crijeva

PRO Oglas

Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke ovoga ponedjeljka, 24. travnja započeo je besplatnih testova koji imaju za cilj otkriti tumor debelog crijeva na vrijeme što znači i visoku stopu izlječivosti. No, već nakon tri dana, zbog velikog interesa, svi testovi su podijeljeni, a novi se očekuju za nekoliko tjedana, istaknula je u razgovoru za radio Posušje dr. Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Besplatno dijeljenje testova je započelo ovoga ponedjeljka, i već prva tri dana akcije svi testovi su podijeljeni tako da ih sada trenutno na raspolaganju nema. No, prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Županije zapadnohercegovačke dr. Andree Jurić već kroz koji tjedan, novi testovi će biti na raspolaganju. „Nismo očekivali situaciju da nam se nakon tri dana potroše svi testovi. Mi smo imali istu akciju i prošle godine. Tada ovoliki interes nije bio. Ljudi možda nisu znali da su testovi bili besplatni i da je njihova primjena jednostavna, kućna. Dakle, ne treba dolaziti ni u Zavod ni u domove zdravlja na testiranje“, kazala je za radio Posušje dr. Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Nova podjela ovih testova za krv u stolici nas očekuje za nekoliko tjedana, istaknula je dr. Jurić. „Mi planiramo u iduća tri tjedna nabaviti nove količine testova. Mi smo već poduzeli mjere za nabavku novih testova“

Tumor debelog crijeva jedan je od vodećih uzročnika smrti kod oba spola. Otkrivanjem tumora debelog crijeva u ranoj fazi bolesti mogu se spasiti mnogi životi, jer otkrivanjem ove bolesti u ranoj fazi, izgledi za izlječenje su veliki. Upravo zato se i ovo testiranje preporučuje.

Tumor debelog crijeva

Tumor debelog crijeva je vodeća bolest kod muškaraca iznad pedesete godine života, a kod žena jedna od vodećih bolesti. „Zato je ovo izrazito važna pretraga s kojom mi možemo čak i prije nastanka tumora otkriti veliku vjerojatnost nastanka tumora. Dakle u vrlo ranoj fazi što bi značilo i veliku priliku za potpuno izlječenje za pacijenta. Značilo bi i puno manje troškove za naš zdravstveni sustav“, istaknula je dr. Jurić.

Kada bi trebali reagirati odlaskom kod doktora, dr Jurić ističe da je nekoliko simptoma koji ukazuju na tumor debelog crijeva. „Jedan od simptoma je malokrvnost kod osoba starijih od pedeset godina. Zapravo je širok dijapazon simptoma kao što su nadutost, opstipacija ili proljevaste stolice, osjećaj slabosti, gubitak tjelesne težine“, istaknula je dr. Jurić. No, brojni su slučajevi asimptomatski, dakle bez simptoma. U tom slučaju, najbolje je uvesti si obavezu da jednom godišnje imamo pregled krvi u stolici.

No, ne bi se trebali misliti o bolesti tek kada ona dođe. Nešto možda možemo napraviti i da je spriječimo. Upravo na rizične faktore stila života upozorava dr. Jurić. „Rizični faktori su prije svega genetske predispozicije. Tu je i sjedilački način života. Hrana bogata konzervansima, dakle sva obrađena hrana. Zatim hrana koja je prebogata šećerima i solju. Zatim premalo konzumiranja vlaknaste hrane, hrane koja bi ubrzala peristatitku. Neke studije pokazuju da je rizičan faktor i konzumacija crvenog mesa. Tu su naravno i drugi faktori kao što su pušenje, alkohol i općenito nezdrave prehrambene navike. Svi se ti nezdravi faktori zbrajaju. Također, i vaš zdrav način življenja se zbraja. Ako je vaš broj nezdravih navika veći od zdravih, razvoj tumorskih oboljenja zaista možete očekivati“, zaključila je dr. Jurić.

Radioposusje.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO