Znanstvenici: Prijete nam tropske bolesti

PRO Oglas

Znanstvenici u Njemačkoj upozoravaju da bi tropske bolesti koje prenose kukci mogle u budućnosti postati opasnost za ljude u Europi čak i uz umjeren porast temperature zbog klimatskih promjena. Studija Istraživačke skupine za medicinsku bioraznolikost i parazitologiju na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu sugerira da će rastuće temperature dovesti do toga da će kukcima iz tropskih i suptropskih područja biti sve ugodnije u Europi.

Studiju je naručila Njemačka mreža za borbu protiv zanemarenih tropskih bolesti. Među kukcima koji mogu prenositi zarazne bolesti je i azijski tigrasti komarac. On može prenijeti viruse denge, žute groznice ili Zika virus na ljude. Ova vrsta komaraca izvorno je porijeklom iz južne i jugoistočne Azije, ali zbog rastućih globalnih temperatura već se može naći u dijelovima srednje Europe.

Preporučili edukaciju stanovništva i liječnika

Larve komaraca brže se razvijaju kada je toplo. Istraživački tim predvođen biolozima Sarah Cunze i Svenom Klimpelom na primjeru tigrastog komarca izračunao je koliko će se pogodna staništa širiti u Europi ovisno o temperaturi. U drugom koraku znanstvenici su ispitali kako različite temperature utječu na prijenos patogena.

Otkrili su da će čak i uz porast globalne temperature za manje od dva Celzijeva stupnja klimatski uvjeti koji pogoduju prijenosu zaraznih bolesti u budućnosti prevladavati u gotovo svim dijelovima Europe. Znanstvenici preporučuju edukaciju stanovništva i smatraju da je neophodno educirati liječnike o cijepljenju, dijagnostici i terapiji zaraznih tropskih bolesti.

Index.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk