Znanstvenici prvi put klonirali ugroženog crnonogog tvora

PRO Oglas

Istraživači su uspješno klonirali vrlo ugroženu vrstu tvora koristeći stanice koje su bile smrznute prije više od tri desetljeća. Preslatki klon, nazvan Elizabeth Ann, vrsta je crnonogog tvora , jednog od najugroženijih sisavaca u Sjevernoj Americi, prema Svjetskom fondu za zaštitu prirode. Elizabeth Ann rođena je 10. prosinca 2020. godine, stvorena je pomoću stanica iz “Willa”, divljeg crnog tvora, koji je umro i čije su stanice bile krioprezervirane 1988. godine, navodi se u izjavi američke Službe za ribu i divlje životinje (USFWS), koja je sudjelovala u kloniranju.

Taj podvig učinjen je prvi put, kako bi se klonirala ugrožena vrsta u SAD-u, navodi se u priopćenju. Istraživači se nadaju da će Elizabeth Ann pomoći u genetskoj raznolikosti populacije crnih tvorova, koja danas potječe od samo sedam pojedinačnih tvorova, čineći sve žive članove vrste u biti polubraćom.

“Obveza da se vidi kako ova vrsta preživljava dovela je do uspješnog rođenja Elizabeth Ann”, rekao je Ryan Phelan, izvršni direktor tvrtke Revive & Restore, zaštitarske organizacije koja je sudjelovala u kloniranju. “Ovo kloniranje spješno otvara novu eru za tvorove i za vrste koje ovise o očuvanju. Ovo je pobjeda za biološku raznolikost i genetsko spašavanje.”

Budući da Willa nije bio jedan od “sedam utemeljitelja” populacije, njegovi geni – koje sada posjeduje Elizabeth Ann – mogli bi unijeti prijeko potrebne varijacije u genetiku populacije.

Svijetkulture.com

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO