Znanstvenici stvorili ‘elektronski tekstil’ koji bi mogao promijeniti budućnost odjeće

PRO Oglas

Znanstvenici su kreirali pametni tekstil koji bi potencijalno mogao promijeniti budućnost i zaslona i odjeće. Riječ je o tkanini koja može imati veliki funkcionalni display, a pri tom također može služiti kao odjeća i “trpjeti” nošenje.

Novostvorene tkanine slične su većini ostalih tkanina: fleksibilne su, prozračne i postojane, što omogućuje upotrebu u razne svrhe. Mogu se prati i nositi bez brige oko toga hoće li se uništiti ili istrošiti.

Uz to, te tkanine su elektronske i ponašaju se poput zaslona, a postoji i mogućnost integracije s tipkovnicom osjetljivom na dodir i napajanjem, koji su također napravljeni od tkanine. Tako se tkanina “pretvara” u računalo.

Znanstvenici su uspjeli demonstrirati kako tkanina može prikazati interaktivnu kartu ili se koristiti za slanje ili primanje glasovnih poruka putem pametnog telefona povezanog preko Bluetootha, piše Independent.

Pojedinačni komadići formiraju vlakna koja imaju karakteristike vodiča, a susreću se u dodirnim točkama unutar tkanine.

Čak i poslije tisuću savijanja, istezanja i peglanja, većina jedinica je i dalje ostala upotrebljiva. Znanstvenici su također tkaninu izložili 100 ciklusa pranja i sušenja, nakon čega je tkanina nastavila raditi kao i prije.

I ranije je bilo pokušaja kreiranja tkanine koja bi bila dopuna pametnim uređajima, a znanstvenici su uspjeli napraviti tkanine koje imaju osobine senzora ili isporučuju električnu energiju.

Ipak, nova tkanina predstavlja revolucionarni pomak jer je to prvi put da tekstil može imati veliki i funkcionalni zaslon koji podnosi nošenje i koji se lako može integrirati u odjeću.

Komad tekstila kojeg su znanstvenici kreirali dug je 6 metara i širok 25 centimetara, a zaslon se prostire čitavom površinom dok se materijal može koristiti na konvencionalni način.

Primarna upotreba ove tkanine bila bi u zdravstvu i omogućila bi osobama koje inače teško komuniciraju da to čine putem odjeće. Također, znanstvenici su istakli da se tkanina može povezati tako da prima signale iz mozga, koji se potom mogu analizirati kako bi se razumjelo kako se čovjek osjeća, a zatim poruku prikazati na prednjoj strani odjeće.

Nije teško zamisliti kako bi se tkanina mogla koristiti i u estetske svrhe, posebice ako se uzme u obzir da brojne tvrtke već pokušavaju integrirati tehnologiju u svoje odjevne komade.

Geek.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO