Znanstvenici stvorili kokoš s nogama dinosaura

PRO Oglas

Zvuči kao početak scenarija Jurskog parka, znanstvenici su jednom uzgajali kokoši s nogama ‘nalik dinosaurusima’ s ciljem da dokažu kako evolucija funkcionira. Srećom, od tada je prošlo dobrih sedam godina i naš planet još uvijek nisu prestigli hibridi kokoši iz doba jure.

Šalu na stranu, sama studija nije iznenađujuće puno složenija od kopiranja i lijepljenja t-rexovih nogu na pticu. Prije nego što uđemo u to, prvo objasnimo zabludu o asteroidu koji je navodno izbrisao populaciju dinosaura prije 66 milijuna godina.

Nije Jurski park

Iako su mnogi nakon toga ubijeni, mali maniraptorani nalik pticama su preživjeli. U studiji iz 2014. objavljenoj u PLOS Biology, istraživači su sugerirali da su im njihova mala veličina i stoga ograničeni zahtjevi za hranom omogućili da prežive.

Štoviše, let i kretanje zahtijevali su manje energije jer nisu imali toliku težinu za nošenje. Zahvaljujući njihovom preživljavanju, evolucijski proces doveo je do pernatih nebeskih stanovnika kakve danas poznajemo.

Kako bi pokušali saznati više o ovom procesu, znanstvenici u Čileu su uzgojili strukturu nogu drevne ptice na pilećim embrijima. Kao što je pokazano u studiji tima, to su učinili modificiranjem gena običnih kokoši kako bi razvili ‘fibulu nalik dinosauru’ na svojim potkoljenicama.

O čemu se radi?

Vidite, drevni pticoliki dinosauri kao što je arheopteriks imali su cjevastu kost zvanu fibula koja je rasla sve do gležnja, a druga kost u nozi pokraj nje zvana tibija dosegla je sličnu duljinu. Ali kako je evolucija radila svoju magiju, noviji ptičji dinosauri imali su fibulu koja je bila mnogo kraća od tibije i više nalik na iverje na kraju.

Što se tiče ptica koje imamo danas, iako njihovi embriji u početku pokazuju znakove razvoja dugih fibula, kako rastu te kosti postaju kraće i tanje. Istraživači sa Sveučilišta u Čileu, predvođeni João Franciscom Botelhom, odlučili su otkriti zašto je došlo do ovog evolucijskog procesa.

Kako je objasnio bivši urednik Discovera Nathaniel Scharping, to su učinili inhibicijom ekspresije neobično nazvanog gena indijskog ježa (IHH), što je značilo da fibule pilećih embrija nastavljaju rasti.

Ništa od dinosaurovih jaja za doručak

“Oni vjeruju da to ima neke veze s kosti u gležnju koja se zove kalkaneum, a koja se inače povezuje s fibulom”, rekao je. “Kada je gen IHH potisnut, kalkaneum je počeo proizvoditi gen proteina povezanog s paratireozom (PthrP), odgovoran za poticanje rasta kostiju. S modifikacijom gena, fibule pilića nastavile su rasti tijekom njihova razvoja, za razliku od zaustavljanja na pola puta.”

Iako su zasigurno postigli neke fascinantne rezultate, pileći embriji nikada nisu trebali doći do faze valjenja. Dakle, ne, nećemo uskoro dobiti kokošja jaja dinosaura za doručak.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO