Znanstvenici su otkrili gradove pod morem, a šokirat ćete se kada saznate tko ih je izgradio

PRO Oglas

S toliko naših napora usmjerenih na istraživanje svemira, ocean ostaje najneistraženiji dio Zemlje. Stvorenja koja vrebaju u dubinama izgledaju kao nešto s drugog planeta, a novo istraživanje pokazalo je da bi oceani na Jupiterovu mjesecu Europi mogli biti jaki kandidati za udomljavanje stvarnog izvanzemaljskog života.

U 2023., unatoč našem napretku tehnologije, ocean ostaje tajanstven i neprobojan kao i uvijek. Stoga je i iznenađujuće da su znanstvenici sada pronašli podvodne ‘gradove’ koje je sagradio jedan od najstrašnijih stanovnika oceana: hobotnica.

Već se neko vrijeme shvaća da su hobotnice inteligentne životinje i smatra se da imaju otprilike inteligenciju trogodišnjeg djeteta. Ima nešto u njihovim bizarnim, fluidnim oblicima što zaokupljaju ljudsku maštu, a možda čak i donekle razumiju anatomiju.

Ne jedan, već dva grada

Međutim, znanstvenici su sada otkrili da hobotnice izgleda manipuliraju svojim okolišem na trajniji način od upotrebe alata. Zaljev Jervis u istočnoj Australiji dom je dvjema zajednicama Sumorne hobotnice, koje su nazvane Octopolis i Octlantis.

Ovdje je opaženo da hobotnice žive u izgrađenim jazbinama. One koriste stvari kao što su školjke kako bi stvorili svoja prebivališta, a čak su primijećeni kako izbacuju jedni druge iz svojih jazbina.

Profesor David Scheel vodio je istraživanje zajednica hobotnica i rekao: “Ova su ponašanja proizvod prirodne selekcije i mogu biti nevjerojatno slična složenom društvenom ponašanju kralježnjaka.”

Fascinantno

I ne samo to, podvodni gradovi hobotnica nisu imali ljudske elemente u srcu, što znači da su ih hobotnice same izgradile.

Koautorica izvješća Stephanie Chancellor primijetila je da su radovi hobotnica “dodatno oblikovani kako bi se stvorile jazbine, što ove hobotnice čini pravim inženjerima zaštite okoliša”.

Ono što zajednice hobotnica također nude je prilika znanstvenicima da promatraju kako izvanredna bića međusobno komuniciraju. Morski biolozi su ih promatrali kako komuniciraju, pa čak i izbacuju jedni druge iz odabranih jazbina u umjetnom grebenu koji su stvorili.

Klik.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO