Znate li koje lijekove nikada ne bismo smjeli miješati s alkoholom?

PRO Oglas

U slučaju da uzimamo određene lijekove, oni u kombinaciji s alkoholom mogu ostaviti mnoge posljedice na naše zdravlje. Kada je riječ o nekim lijekovima, njihovo uzimanje s alkoholom znači da jednostavno neće biti toliko efikasni, dok u drugim slučajevima ovakvo nešto može biti opasno i po život.

Postoje lijekovi koji ni u kom slučaju ne bi smjeli doći u dodir s alkoholom, a to su lijekovi protiv depresije, anksioznosti, shizofrenije, bolova (osim paracetamola), poremećaja spavanja, alergije, prehlade i gripe.

Svaki od ovih lijekova može uzrokovati ozbiljne posljedice za naš organizam. Naime, uzimanje alkohola sa spomenutim lijekovima može nas učiniti izrazito pospanima, usporiti nam puls i disanje, a u ekstremnim slučajevima dovesti do kome ili smrti. Liječnici upozoravaju kako su najgore posljedice vjerojatnije kod onih ljudi koji uzimaju dvije ili više vrsta različitih lijekova.

Zašto se to događa?

Nakon što popijemo lijek, on putuje u naš želudac odakle ga tijelo šalje u jetru gdje se metabolizira i razgrađuje prije nego što ode u krvotok. Svaki lijek koji uzimamo posebno se dozira, a kada uz to pijemo i alkohol, to znatno može utjecati na to kako se lijek metabolizira.

Neki lijekovi metaboliziraju se više što znači da nedovoljna količina lijeka dospije do krvotoka pa je on samim time manje efikasan. Drugi pak se lijekovi metaboliziraju manje, što znači da u krvotok dospije mnogo veća doza od preporučene, a to u nerijetkim slučajevima zna dovesti i do predoziranja.

Index.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO