Znate li zašto je plava boja toliko rijetka u prirodi?

PRO Oglas

Ako uzmemo najveće izuzetke – more i nebo (koji tehnički nisu plavi), malo gdje ćete naći plavu boju u prirodi, na primjer na biljkama i životinjama.

Prema jednom istraživanju portala YouGov, plava je u globalu ljudima najdraža boja, odnosno najviše ljudi preferira plavu pred drugim bojama. Ovo otkriće nije ni toliko iznenađujuće – plava ima velik broj nijansi zbog čega se svačemu može prilagoditi, plava vrlo česta boja na zidovima, a i jedan od najnošenijih odjevnih predmeta, traperice, su po standardu plave boje.

Međutim, plava boja u prirodi nije toliko popularna kao kod ljudski stvorenih predmeta. Vjerojatno vam je odmah na pamet pala neka biljka ili životinja plave boje pala na pamet, no to je uglavnom zato što su toliko upečatljive. Probajte ih nabrojati što više, nećete daleko stići!

Zašto je to tako? Većina pigmenta koje životinje imaju na krznu, koži ili perju dolazi od hrane koju konzumiraju. Ovi pigmenti uključuju boje poput crvene, smeđe, narančaste i žute, dok plava boja zapravo uopće nije pigment.

Plava boja životinja ili biljaka je više povezana sa strukturom molekula koja je takva da reflektira svjetlost. Na primjer, plavi morfo leptir je plave boje zato što struktura njegovih krila reflektira svjetlost na način da izgledaju tako. Da su im krila drugačije strukture, ne bi bila plave boje.

Isto vrijedi za ptice plave boje, a čak i za ljude – plave oči samo izgledaju tako zbog reflektiranja svjetlosti. Jedina iznimka je leptir Nessaea obrinus, koji jedini u prirodi ima plavi pigment.

Znanstvenici ne znaju točan razlog zašto se plava boja na životinjama manifestira kroz strukturu, a ne kroz pigment, no pretpostavka je da tako evolucijski zbog lakšeg preživljavanja.

Slična je situacija s biljkama – ni u jednoj ne postoji plavi pigment, bez iznimke. No biljke koriste drugi pigment koji je zapravo crvene boje, no u kombinaciji s prirodnim svjetlom, biljke ispadnu plave. Profesor David Lee navodi da je svega 10% vrsti biljaka plave boje.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO