Zoranu Mamiću u Osijeku će se suditi u odsutnosti

PRO Oglas

Nakon što su nadležna tijela BiH odbila izručenje Zorana Mamića Hrvatskoj njemu će se, u nastavku kaznenog postupka pred osječkim Županijskim sudom za koruptivna djela na štetu Dinama, suditi u odsutnosti, izvijestili su danas s tog suda.

Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda donijelo je takvu odluku nakon što je utvrđeno da su pravosudna tijela i Ministarstvo pravde BiH zaključili da nisu ispunjene pretpostavke iz Ugovora između Hrvatske i BiH o izručenju Zorana Mamića Hrvatskoj, izvijestio je glasnogovornik suda Miroslav Rožac.

Ističe kako je vijeće utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, budući da je optuženi u bijegu na prostoru BiH, nije dostižan hrvatskim pravosudnim tijelima niti izručen Hrvatskoj te da također nisu ispunjene pretpostavke za suđenje u stranoj državi.

Ima se pravo žaliti

Protiv odluke o suđenju u odsutnosti nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana primitka, a o žalbi odlučuje Visoki kazneni sud, navode na osječkom sudu.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK “Dinama”, koje je na osječkom sudu započelo početkom ožujka 2021. Uskok tereti Zdravka i Zorana Mamića te još petoricu okrivljenika da su taj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Do sada je održana samo jedna rasprava na kojoj je nazočnim optuženicima pročitana optužnica, a Zoran Mamić pobjegao je u BiH nakon što je, polovicom ožujka 2021. Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu osječkog suda s prvog suđenja završenog u lipnju 2018. te ga, uz smanjenje kazne za tri mjeseca, pravomoćno osudio na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

U drugoj optužnici prvookrivljenog Zdravka Mamića, koji je također u bijegu, te još šestoricu okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 milijuna kuna.

Uz Zdravka i Zorana Mamića, optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Hina

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO