Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg podiglo protiv pripadnika HVO-a optužnicu zbog ratnih zločina

PRO Oglas

Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg podignulo je optužnicu dana 11.12.2023. godine protiv Joze Petrovića iz Ljubuškog, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. preuzetog Kaznenog zakona SFRJ, koju optužnicu je dana 13.12.2023. godine potvrdio Županijski sud Široki Brijeg.

Optužnicom se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanih sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije R BiH, kao pripadnik vojne policije HVO-a, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, koja zabranjuje da se prema ratnim zarobljenicima odnosno pripadnicima oružanih snaga koji su položili oružje nanose povrede života ili tjelesnog integriteta, kao i povreda osobnog dostojanstva, naročito uvrjedljivi i ponižavajući postupci, a što je i činio, na način da je u vremenskom periodu od mjeseca travnja 1993. godine do sredine mjeseca lipnja 1993. godine, u vojnom zatvoru u prostorijama bivšeg MUP-a u Ljubuškom, nečovječno postupao i nanosio povrede tjelesnog integriteta H.L. i M.Š., ratnim zarobljenicima pripadnicima Armije R BiH.

Tijekom istrage prikupljena je obimna materijalna dokumentacija, saslušan veći broj svjedoka, a putem međunarodne pravne pomoći je ispitan osumnjičeni.

„Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.“

Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO