Subota, 26 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Ukinimo funkcionerski dodatak gradonačelniku i predsjedniku GV, pomozimo mladima u kupnji prve nekretnine

Grad Široki Brijeg za 2022. godinu planira proračun u iznosu od 15.622.700 KM. Sukladno zaključku Gradskog vijeća Širokog Brijega javna rasprava o nacrtu proračuna trajala je od 23. studenog do 7. prosinca 2021., a tijekom kojeg perioda su svi zainteresirani građani, predstavnici javnih poduzeća i ustanova, predstavnici mjesnih zajednica, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici političkih stranaka i svi drugi mogli podnijeti svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe na Nacrt Proračuna Grada Širokog Brijega za 2022. godinu.

O Nacrtu proračuna za Dnevni list govorila je Antonija Banožić predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a 1990 u Gradskom vijeću Širokog Brijega i predsjednica Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH.

Prema Nacrtu, proračun Grada Širokog Brijega za 2022. godinu planira se u iznosu od 15.622.700 KM. To je najveći iznos proračuna u povijesti Širokog Brijega. Je li iznos proračuna znak razvoja i napretka Širokog Brijega?

–Analizom nacrta proračuna Širokog Brijega vidimo kako isti prelazi 15 milijuna konvertibilnih maraka. Iako je proračun Širokog Brijega iz godine u godinu sve veći značajne promjene u razvitku grada nisu vidljive. Kako bi se u to uvjerili dovoljno je samo prošetati užim i širim središtem grada. Gotovo isti su urbanistički problemi, sa par kozmetičkih promjena, bili i 2007., 2008. godine kada je proračun iznosio 7-8 milijuna konvertibilnih maraka i u 2022. kada će proračun prelaziti 15 milijuna KM.

Nameće se pitanje gdje onda odlaze svi ti silni milijuni nevidljivi našim građanima? Kada prosječan građanin Širokog Brijega uđe na internet stranice Grada i prelista dokument proračuna za narednu godinu ili tekuću, te ga usporedi sa proračunima za protekle godine, tek onda mu ništa nije jasno. Novčana sredstva za kapitalne projekte se prebacuju iz godine u godinu, pa se u jednoj godini namjerno potroši manje, kako bi proračun za iduću godinu izgledao veći, ili se pojedini projekti poput kružnog toka na Lisama pompozno najavljuju godinama i opet se ne realiziraju. Izgradnja pročistača otpadnih voda je najavljena još 2007. godine, a evo još nije završena, izgradnja vodovoda traje čitavu vječnost, a da ne govorim kako su okidači o potrebi izgradnje pojedinih vodovoda svjesna uništavanja izvora pitke vode, kao što je to slučaj u MZ Knešpolje. Kada navedenom dodamo zaduženja Grada, onda nažalost moram zaključiti da proračun nije razvojni nego stagnirajući.

Iz prethodnog odgovora se može zaključiti da po Vašem mišljenju Nacrt proračuna Širokog Brijega za 2022. godinu, kao i za tekuću 2021., te ranije godine nije transparentan?

-Naravno da nije transparentan. Potvrdu tomu imate i u Izvješću o financijskoj reviziji Širokog Brijega za 2019. godinu gdje je utvrđeno kako su sredstva tekućih transfera u ukupnom iznosu od 934.825 KM podijeljena bez provođenja javnog poziva, utvrđenih kriterija za odabir korisnika i bez utvrđene svrhe i namjene. Nakon te revizije, Gradska uprava je tek u 2021. godini krenula sa raspisivanjem javnog poziva za transfere za sport i kulturu, dok se sredstva raznim udrugama, pojedincima i mjesnim zajednicama i dalje dijele po osobnom nahođenju gradonačelnika bez kriterija i javnog poziva. Zatim, i dalje se sredstva po osnovu komunalne naknade koja su po zakonskim propisima proračunski prihod ne naplaćuju na depozitni račun grada, nego na račun JU Coming. U vezi sa planiranim prihodima i primicima Gradska služba za financije prije dostavljanja nacrta proračuna Gradskom vijeću nije pribavila mišljenje Ministarstva financija ŽZH. Poznato je da proračun sadrži opći dio, posebni dio, plan razvojnih programa i obrazloženja, a u Nacrtu proračuna Širokog Brijega prikazan je samo opći dio bez ikakvog plana i obrazloženja. Služba za financije Širokog Brijega uopće ne sačinjava projekciju proračuna za iduće dvije proračunske godine, a vrlo često i samo izvršavanje proračuna nije u skladu sa Strategijom razvitka grada. Još je tu niz nelogičnosti i nezakonitosti, ali i ovo navedeno je dovoljno da potkrijepi moju tvrdnju da proračuni Širokog Brijega godinama nisu transparentni. Građani ne znaju gdje završava njihov novac.

Klub vijećnika HDZ-a 1990 je najbrojniji oporbeni klub u Gradskom vijeću Širokog Brijega. Kakva je Vaša suradnja sa vijećnicima HDZ-a BiH koji u GV imaju apsolutnu većinu sa 16 vijećnika?

–Kao što ste i naveli HDZ BiH sa 16 vijećnika ima apsolutnu većinu u Gradskom vijeću i u pravilu usvajaju samo one odluke koje dolaze od njihove stranke. Prijedlozi Devedesetke i drugih oporbenih stranaka se redovito odbijaju (bez obzira koliko su korisni za društvenu zajednicu) uglavnom iz razloga što ih oporba predlaže. Na Nacrt proračuna za 2021. godinu Klub vijećnika HDZ-a 1990 je predložio 10 amandmana i 20 prijedloga od kojih je tek jedan usvojen. Mišljenja sam da je zatvorenost aktualne političke vlasti u Širokom Brijegu razlog i stagnacije razvoja ovoga grada.

Jeste li predlagali amandmane na Nacrt proračuna Širokog Brijega za 2022. godinu?

-Na Nacrt proračuna za 2022. godinu klub vijećnika HDZ-a 1990 je dostavio 11 amandmana i 13 prijedloga. Što se amandmana tiče predložili smo da se gradonačelniku i predsjedniku GV ukine funkcionarski dodatak koji primaju pored plaće čime bi se na godišnjoj razini u rashodima osiguralo dodatnih 10.800.00 KM koje će se dodijeliti u Proračun za mlade. Smanjenjem usluga reprezentacije za 15.000,00 KM stvorili bi se uvjeti za sanaciju prometnice odnosno zavoja kod Gradske mrtvačnice u Širokom Brijegu, gdje se prilikom kišnih dana često događaju prometne nezgode sa materijalnom štetom i povrijeđenim osobama.

Predložili smo i smanjenje toplog obroka zaposlenima u Gradskoj upravi koji iznosi 2 posto prosječne plaće u FBiH za 30.000,00 KM a koja sredstva će se utrošiti na uređenje dionice puta koja vodi do Osnovne škole Trn. Budući da su zabrinjavajući statistički demografski podaci jedan od amandmana je predviđao umanjenje sredstava materijala za čišćenje i kompjutorskih usluga za ukupni iznos od 13.500,00 KM a koji iznos bi se uvrstio u novu stavku proračuna a to je hitna izrada demografske strategije Širokog Brijega. Predložili smo izdvajanje iznosa od 10.000,00 KM za izradu stručnog elaborata sa Eko udrugom Crnašnica za zaštitu vrela Crnašnice u Knešpolju.

Posebno ćemo inzistirati na amandmanu Sufinanciranja kupnje prve stambene nekretnine za mlade u iznosu od 150.000.00 KM, a koji iznos bi se dobio umanjenjem transfera za sport i kulturu. Ovaj amandman je jedna od korisnih demografskih mjera koja će pomoći mladim ljudima, a u susjednim gradovima Ljubuškom i Čapljini projekt se već provodi. Također, smatramo da su potrebna dodatna izdvajanja iz proračuna za pomoć učenicima i studentima te smo predložili da se iznos od 58.000.00 KM usmjeri u te svrhe, a sa 5000,00 KM planiramo pomoći i našim studentima koji koriste usluge Studentskog centra u Mostaru.

Iz Nacrta proračuna Grada Širokog Brijega za 2022. godinu je vidljivo kako je planirana subvencija za zbrinjavanje komunalnog otpada u 2021. godini u iznosu od 600.000,00 KM, te se taj iznos u 2022. godini bez ikakvog obrazloženja, značajnog povećanja broja korisnika, i plana uvećava za dodatnih 300.000,00 KM, te smatramo da takvo povećanje nije opravdano. Predlažemo da se planirani dodatni iznos od 300.000,00 KM po ovoj stavci raspodijeli u dvije nove stavke u proračunu i to:

Pronalazak lokacije i započetak izgradnje Sportske dvorane u MZ Kočerin 150.000,00 KM (MZ Kočerin je navedena sportska dvorana uistinu potrebna kako za sportske, tako i za kulturne događaje. Ista je bila planirana na lokaciji srušenog zadružnog doma u središtu MZ Kočerin, ali je navedeno zemljište u stvarnom vlasništvu Župnog ureda Kočerin i smatramo da je potrebno pronaći novu adekvatnu lokaciju i u 2022. godini krenuti sa početnim radovima na izgradnji dvorane koja bi se kroz period od tri godine uz potporu Grada, Vlade RH i drugih mogla okončati.) i Postavljanje rasvjete i nogostupa na dionici puta Vagan-Puringaj u iznosu od 150.000,00 KM (Navedena dionica puta je iznimno tranzitna, te je postavljanje nogostupa i rasvjete uistinu potrebno radi sigurnosti građana ovoga grada).

Proračunska stavka Subvencija za potporu je u 2021. planirana u iznosu od 50.000,00 KM, a za 2022.godinu je bez ikakvog objašnjenja i plana uvećana za 100.000,00 KM, te smatramo da takvo uvećanje nije opravdano i predlažemo da se razlika od predloženih 100.000,00 KM raspodijeli na četiri nove stavke u proračunu i to:

1.Renovacija Streetworkout parka na Brijegu u iznosu od 10.000,00 KM (Inicijativa Vijeća mladih Širokog Brijega o formiranju Streetworkout parka se pokazala odličnom i isti park je u proteklom razdoblju koristio veći broj žitelja ovoga grada. Međutim same konstrukcije sprava za vježbanje nisu bilo dovoljno čvrste i s vremenom su se oštetilo, te je potrebna potpuna renovacija navedenog parka sa čvršćim materijalima i postavljanjem više sprava za vježbanje.)

2.Izrada mobilne aplikacije turističkog vodiča Grada Širokog Brijega 10.000,00 KM – (Ulaskom na stranice Grada Širokog Brijega www.sirokibrijeg.ba na naslovnoj stranici ćemo zateći „Turistički vodič Š.Brijega“ koji je otipkan na desetak stranica, bez bilo kakvih fotografija. Smatramo da je takav vodič zastario i nije u skladu sa vremenom i da je potrebno sačiniti mobilnu aplikaciju Turističkog vodiča koja bi kroz mnoštvo fotografija, video-zapisa, zanimljivih informacija, privukla posjetitelje u Široki Brijeg koji uistinu ima što za ponuditi od prirodnih ljepota, bogate povijesti do gastronomije.)

3.Obnova krova na OŠ Rujan 20.000,00 KM (Škola na Rujnu jedna je od pet škola na području Grada Širokog Brijega koje su zatvorene jer su ostale bez ijednog učenika. Već duži period krov na navedenoj školi je u lošem stanju, prokišnjava, a samim tim se uništava i interijer škole. Zbog prokišnjavanja krova škole, u njoj se, prošle godine, nisu mogli održati lokalni izbori te su održani u privatnom objektu. Osim što je služila kao obrazovna ustanova navedena škola je bila i mjesto radnih sastanaka i druženja mještana tog sela, te je potrebno da se istoj vrate te funkcije. Predlažemo da se ovaj amandman prihvatio kao jedna od mjera ostanka u ruralnim područjima Širokog Brijega.

4.Formiranje poduzetničkog inkubatora 30.000,00 KM (Poslovni inkubator pruža mogućnost mikro, malim i srednjim poduzećima (MSP) da posluju na jednom mjestu i dijele zajedničke prostore na novi i originalni način. Inkubatori se dizajniraju na način da podrže/zadovolje potrebe lokalne zajednice, i kao rezultat takvog pristupa imaju veoma individualni stil i fokus.

5.Asfaltiranje dijela Vinkovačke ulice u Š.Brijegu 30.000,00 KM (navedena ulica se nalazi u naselju Puringaj i istu je potrebno asfaltirati. Predlažemo da Grad sa iznosom od najmanje 30.000,00 KM subvencionira asfaltiranje navedene ulice, a da ostatak prikupe stanovnici te ulice. Podsjećamo kako je ova ulica obuhvaćena GUP-om i samim tim bi trebala biti prioritet.)

Implementacija navedenih amandmana sigurno bi bila korisna za Široki Brijeg. Koliko vidim uglavnom ste se bazirali na izmjene rashodovne strane proračuna. Jeste li uputili neki amandman za poboljšanje prihodovne strane proračuna?

–Razmišljali smo i u tom smjeru. Primjerice, naknada za opće korisne funkcije šuma u proračunima Grada Širokog Brijega u posljednjih pet i više godina kretala se u neopravdano niskim iznosima u prosjeku od 70.000 KM do 90.000 KM, a evo ove godine vidimo da je po ovom kontu ostvaren prihod od 160.000 KM, što je i pokazatelj da je neopravdano odbijen amandman HDZ-a 1990 na proračun 2021. kada smo tražili detaljnu analizu ove naknade i utvrđivanje stvarnog stanja, te osiguranje dodatnih prihoda u Proračunu koji se mogu iskoristiti u pozitivne svrhe. Međutim i ovih 160.000 KM je malo u odnosu na podatak da deset najvećih tvrtki u Širokom Brijegu generira oko 700 milijuna KM prihoda, a što je tek 55,6 posto prihoda svih tvrtki u Širokom Brijegu.

Sukladno Zakonu o šumama ŽZH za naknadu za opće korisne funkcije šuma izdvaja se 0,05 posto od ukupnog prihoda ostvarenog na teritoriju ŽZH. Prema statističkim pokazateljima u Širokom Brijegu ima više tvrtki koje ostvaruju prihode od 100 milijuna KM, te smo predložili detaljnu analizu predmetne naknade i utvrđivanje stvarnog stanja, te osiguranje dodatnih prihoda u proračunu u iznosu od najmanje 70.000,00 KM koja će se preusmjeriti u financiranje prvih koraka za ostvarivanje besplatnog interneta u užem središtu Širokog Brijega. Cilj ove inicijative je poboljšanje kvalitete života svih građana, olakšanje pristupa Internet uslugama na javnim prostorima, te poboljšanje digitalne povezanosti na području Grada. Plan inicijative je u prvoj fazi osigurati besplatan pristup internetu za građane i posjetitelje preko pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, uprave, knjižnice i zdravstveni centri, a u drugoj fazi i na područjima mjesnih zajednica.

PRIJEDLOZI HDZ-a 1990 NA NACRT PRORAČUNA ŠIROKOG BRIJEGA ZA 2022.

Sufinanciranje boravka djece u svim vrtićima u Širokom Brijegu u iznosu od 50 posto cijene vrtića, te osiguranje jednokratnih novčanih naknada za onu djecu do 6. godine odnosno do polaska u školu, a koja ne pohađaju vrtiće. Povećanje naknade za svako novorođeno dijete u Širokom Brijegu sa 500.00 KM na 1000.00 KM. Sufinanciranje prehrane učenika slabijeg socijalnog statusa u osnovnim i srednjim školama na području Širokog Brijega. Izgradnja prometnice Trn-Belušine-Mokro. Postavljanje rasvjete uz Grabovinu. Asfaltiranje i uređenje parking prostora groblja Mekovac. Postavljanje natkrivenih autobusnih stajališta u mjesnim zajednicama na području Širokog Brijega. Konačni početak uređenja Duhanske stanice. Izgradnja treće trake Kočerin-Vranić. Uređenje središta grada (Penavića kuće) i uređenje zapadnog ulaza u grad (Soptine kuće). Postavljanje rasvjete u ulicama iza zgrade Gradske uprave. Izgradnja prilaza u javnim institucijama za osobe sa invaliditetom na području Grada, te prilagodba nogostupa i ulica za kretanje osoba sa invaliditetom. Rekonstrukcija Ulice bana Jelačića. Poribljavanje toka Lištice sa autohtonom potočnom pastrvom.

Dnevni.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.