Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Prvi put u ŽZH potvrđena optužnica protiv “mučenja, zlostavljanja, ubijanja pasa”

Općinski sud u Širokom Brijegu potvrdio je optužnicu protiv, zasad nepoznate osobe, zbog kaznenog djela Mučenje i ubijanje životinja – opisano i kažnjivo po članku 318 st.1 Kaznenog zakona Federacije BiH.

Županijsko tužiteljstvo ŽZH je 20. studenog 2023. godine primilo kaznenu prijavu Udruge za zaštitu životinja “Prijatelji životinja” protiv NN osoba zbog navedenog kaznenog djela. Postupajući po navedenoj kaznenoj prijavi provedena je istraga i 28. lipnja 2024. godine podignuta je optužnica zbog kaznenog djela Mučenje i ubijanje životinja.

Potvrđena optužnica iz Županijskog Tužiteljstva ŽZH Široki Brijeg, prva u zadnjih tridesetak godina protiv “mučenja, zlostavljanja, ubijanja pasa”

Naime, više od dvadesetak Udruga sa područja Federacije Bosne i Hercegovine su poslali zajedno uz inicijatora Animal Friends, (Prijatelji životinja) koji se uz sve pravne okvire bore posljednjih par godina protiv svih oni koji zlostavljaju, muče, ili ubijaju pse je dobilo bitku na ovom jako iscrpnom području.

Trebamo podsjetiti da je Zakon o zaštiti životinja stupio na snagu od 2009. godine, po ovom predmetu je to KZ F BIH 318 članak 1, kao što je navedeno i u potvrđenoj optužnici.

Ovo je isto tako primjer dugotrpnog, rada svih nevladini organizacija koji pokušavaju svim svojim radom, ulaganjem, pomoći životinjama koji su često nažalost ostavljeni, mučeni, zlostavljani, te do sada nitko nije vodio brigu o ovom pitanju.

Moramo spomenuti da je jedan od prioriteta ulaska BiH u EU njihov odnos i regulirana pravna pomoć za ova pitanja, te javnost mora biti senzilibilizirana da nitko neće proći nekažnjeno, kao što i ovaj primjer govori.

Pozivamo sve ovim putem ako vide, da netko muči, zlostavlja životinju da se javi nama u Animals Friends.

Isto tako pokrenuta je Inicijativa da se u Županiji zapadnohercegovačkoj osnuje azil za napuštene pse koji je polovinom ove godine poslan na prijedlog Vladi ŽZH , te do ovog trenutka nemamo povratnu informaciju – navedeno je iz Animals Friends.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.