Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Zajedništvo i hrabrost satnije BETA: 33 godine ponosa i sjećanja

Satnija za posebne namjene BETA formirana je u ljeto 1991. godine, u vrlo izazovnom i teškom vremenu za hrvatski narod. Zapovjednik satnije bio je general Miljenko Lasić Mića, dok je njegov zamjenik bio Vlado Pavković, obojica vođe poznati po svojoj hrabrosti, sposobnosti i posvećenosti domovini. Kroz satniju je prošlo ukupno 88 hrabrih branitelja, od kojih su, nažalost, šestorica položila svoje živote za slobodu i neovisnost Hrvatske. Njihova žrtva vječno je urezana u povijest i sjećanje njihovih suboraca i naroda kojem su služili. Osim toga, 25 branitelja je ranjeno u borbama, neki teže, neki lakše, no svi su nesebično dali svoj doprinos.

Satnija BETA svoje prve borbene zadatke imala je na Dubrovačkom ratištu, gdje su se sukobili s neprijateljskim snagama u listopadu 1991. godine. Tada su stekli prva dragocjena iskustva na terenu, što im je omogućilo da postanu jedna od ključnih postrojbi HVO-a. Njihova hrabrost i odlučnost na ovom ratištu pokazale su koliko su spremni na sve izazove koje rat nosi sa sobom.

Jedna od najvećih i najznačajnijih operacija u kojoj su sudjelovali pripadnici satnije BETA bila je ona na pravcu od Mostarskog blata prema Vardi. Ova operacija, koja je za HVO bila od velikog strateškog značaja, pokazala je snagu i organizaciju hrvatskih snaga. Satniji BETA povjeren je izuzetno težak zadatak, zajedno s Kažnjeničkom bojnom, da osvoje Orlovac, Brkanovo brdo, Miljkoviće, Vardu, Jasenice i vojarnu Heliodrom.

Njihov pravac kretanja vodio je kroz minska polja, što je operaciju činilo još složenijom i opasnijom, ali zahvaljujući disciplini, zajedništvu i vojnoj vještini, uspjeli su u potpunosti izvršiti svoj zadatak. Posebno se ističe njihov uspjeh u zarobljavanju tri tenka, jednog BST-a (bezzvučnog topa) i više vojnih sredstava, što je značajno doprinijelo daljnjem tijeku operacije i moralnoj prednosti hrvatskih snaga.

Danas, 33 godine nakon tih teških ratnih dana, pripadnici satnije BETA ponovno su se okupili na Trgu širokobrijeških žrtava, kako bi se prisjetili svojih poginulih suboraca i odali počast svim hrvatskim braniteljima. Položili su vijenac i zapalili svijeće za one koji više nisu s nama, ali čiji duh i žrtva ostaju trajno prisutni u srcima svih onih koji se sjećaju njihove hrabrosti i odlučnosti.

Nakon svečanosti, preživjeli pripadnici satnije nastavili su druženje uz zajedničku večeru. Tijekom neformalnog okupljanja evocirali su uspomene na dane provedene zajedno, prisjetili se svojih borbenih zadataka, ali i dijelili priče o svakodnevnom životu nakon rata.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.