Ponedjeljak, 7 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: Obračun na biralištu u Čapljini – uhvaćeni na djelu

Danas je u BiH izborni dan, no ne protječe baš svugdje mirno. U Čapljini je oporba od jučer na nogama, jer su im skinuli 30-tak predloženih članova biračkih odbora, a nisu mogli reagirati zbog izborne šutnje, saznaje Istina .

Jutros od šest sati do sedam i trideset bio je problem na dvanaest biračkih mjesta, saznajemo od ljudi s terena. Osnovni razlog j što pojedini članovi biračkih odbora nisu bili pozvani da urede biračka mjesta, a po izbornom zakonu to moraju učiniti.

Također na pojedinim biračkim mjestima nisu se slagali brojevi preuzetih glasačkih listića s brojem prebrojanih listića. Primjera radi, navodimo biračko mjesto 173 A 013 u naseljenom mjestu Grabovine, gdje je prilikom brojanja utvrđeno da ima 50 glasačkih listića više.

“Uhvatili smo četiri čovjeka iz Višića, koja su pokušala glasovati u Grabovinama koja su došla glasovati na tuđa imena”, kaže Istini predsjednik Čapljinske neovisne stranke Pero Previšić, ujedno i kandidat za gradonačelnika.

Iz oporbenih stranka sumnjaju na veliku krađu jer su tek nakon petka u subotu dobili rješenja o imenovanju članova biračkih odbora gdje su potvrdili da im je skinuto tridesetak predloženih članova biračkih odbora koji su uredno završili obuku. Danas u 13 sati je zbog dolaska glasača sa drugih izbornih mjesta prekinuto glasanje u Grabovinama.

Na facebooku se o svemu oglasio i kandidat Pokreta Hum.

Sve nepravilnosti prijavljene su Središnjem izbornom povjerenstvu BiH kao i gradskom izbornom povjerenstvu u Čapljini.

Koalicija “Pod lupom” javlja da je u BiH zabilježena ukupno 81 kritična situacija, odnosno teža izborna nepravilnost. Radi se o slučajevima nedostatka izbornog materijala, proceduralnim propustima u pristupu promatrača biračkim mjestima, te nepravilnostima pri procesu glasanja poput fotografisanja glasačkih listića, propustima u radu biračkih odbora, zlouporabi pomoći pri glasanju, ugroženoj tajnosti glasanja i sl.

Na čelu gradskog izbornog povjerenstva u Čapljini je tijesna suradnica Smiljane Vidića Matea Vidić, radi koje nije mijenjao pravilnik o zapošljavanju, te ju je postavio za šefa jedne od službi, pa prijave koje je oporučila slala GIP-u neće piti vode.

Čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić promijenio je 15. veljače 2023. godine pravilnik o unutarnjoj organizaciji službi Grada Čapljine, te je dopunio sistematizaciju grada Čapljine tako što je poništio ‘ekonomsku struku’ i dodao ‘političke znanosti’.

Godinu dana kasnije („Službene novine Federacije BiH”, broj:15/24 od 23.02.2024. godine) Grad Čapljina objavljuje natječaj za pomoćnika rukovoditelja organa državne službe – Službe društvenih djelatnosti – 1 izvršitelj, i tada će postati jasno da je izvjesno kako je pravilnik mijenjao zbog tijesne mu suradnice.

Ona radi za aktualnog gradonačelnika iu Gradu iu gradskom izbornom povjerenstvu. Nije na odmet reći ni da je kandidatkinja za gradonačelnicu Čapljine ispred HDZ-a BiH Iva Raguž, inače nevjesta Smiljanove sestre. Vidić joj je suprugov ujko.

Istina.media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.