Ponedjeljak, 7 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VLADO MARUŠIĆ: “(Ne) vrime je!”

Mjesecima prije nego li je bilo sigurno kako na Poljud dolazi Ivan Perišić Torcidaši su na društvenim mrežama i na transparentima pisali “Vrime je“ zazivajući ga na dolazak jer su očekivali kako će upravo on na Poljud vratiti dugo očekivanu titulu prvaka RH u nogometu koju su zadnji put osvojili davne 2005 godine.

No, svi smo svjedoci njegovog ružnog rastanka s njima a sve zahvaljujući treneru Gennaru Gattusu.

Uspoređujući nadanja Torcidaša s jučer održanim lokalnim izborima u BiH, a poglavito u našemu Širokom Brijegu “navijači“, glasači i predstavnici oporbenih stranaka u Širokom Brijegu su se nadali kako će konačno, (jer su mislili kako je došlo “vrime“)detronizirati stranku HDZ BiH s vrha na kojemu se šepuri od završetka Domovinskog rata u BiH.

Neki malo umjereniji i uljuđeniji su se nadali kako će toj stranci oduzeti barem nekoliko mandata s njih 16 do 17 od 25 koliko broji Gradsko vijeće(GV), na njih 13 ili 14 a u najboljem slučaju na 12 ili 11 kako ne bi imali apsolutnu vlast od prethodnih izbora kada su imali 16 zastupnika.

Ne samo da su ih detronizirali a ni smanjili njihov broj mandata na razumnu mjeru, on se zapravo povećao za još 2/dva i oni sada imaju 18/osamnaest mandata što jest strašno, ali je to činjenica koju trebaju prihvatiti svi, i oni koji su maštali o padu mandata HDZ BiH i oni koji su očekivali kako će HDZ BiH zadržati takve stanje od prethodnih izbora.

Ovdje se ne treba praviti previše pametan jer tko iole poznaje političke prilike među hrvatskim pukom u BIH, FBiH, njenim županijama, općinama i gradovima jako dobro zna kakvo je stanje na terenu među hrvatskim pukom.

Dobar dio Hrvata se iselio iz BiH, a oni se nalaze na biračkom popisu.

Određen broj glasača ne izlazi na izbore nikada i ne bi ga na taj izlazak istjerao ni puškom.

Oni koji izlaze u principu su čisto biračko tijelo HDZ BiH jer su svi u nekoj uzročno-posljedičnoj svezi sa strankom HDZ BiH po bilo kojem osnovu.

Umirovljenici izlaze po inerciji jer su tako izdresirani iz onog sustava a u principu glasuju za „onaj ADZ Vrane Tuđmana“ jer smatraju kako je onaj ADZ isti što i ovaj HDZ.

Preostalo biračko tijelo od njih otprilike 20% čine predstavnici oporbenih političkih stranaka koje djeluju u Širokom Brijegu a one su:

-HDZ 1990,
-HSP dr. Ante Starčević,
-HSP BiH,
-HDU,
-HUM (Dalibor Ravić)

Donekle je pozitivno iznenađenje ovih izbora HSP dr. Ante Starčević koji su osvojili 3/tri mandata, dok je HDZ 1990 očekivao znatno više mandata, (neki su nagovještavali čak 8/osam mandata), a osvojila je 3/tri što je nezadovoljavajuće imajući u vidu kako su na ovim izborima ponudili kandidata za gradonačelnika Žarka Lasića i gdje su uložili znatne novce za provedbu ovih izbora.

HSP BiH je osvojila 1/jedan mandat što se može smatrati podbačajem jer je ta stranka uvijek osvajala od 2 do 4 mandata u GV Širokog Brijega a o razlozima zašto je to tako ćemo malo kasnije.

HDU je tek ekspozitura vladajuće stranke i od se nije ni očekivao ulazak u GV.

Što se tiče HUM-a i Dalibora Ravića on je osvojio sasvim solidan broj glasova kao pojedinac premda nije ušao u GV i po mom mišljenju je zaista šteta što on nije ušao jer je uvijek imao jako konstruktivne prijedloge i rasprave u tom vijeću za razliku od nekih koji su bili u tom vijeću i koji su opet u njega ušli.

Vezano za HSP BiH grada Širokog Brijega nekoliko je razloga zašto je ta stranka osvojila tek 1/mandat, no prije svega potrebito je navesti kako glasači kada izlaze na sve izbore ovoga svijeta oni kažnjavaju ili pak nagrađuju stranke ili njihove kandidate.

Na ovim lokalnim izborima u Širokom Brijegu glasači su, (oni koji su izišli) po navici nagradili stranku HDZ BiH dok o njihovim kandidatima nisu razmišljali dok nije počela predizborna kampanja u kojoj je svaki kandidat od njih 30/trideset imao svoju kalkulaciju koga će preferirati i preveslati u suradnji s drugim kandidatima te stranke .

Za mene su svi kandidati te stranke osim Vilsona Crnjca bili u jednakopravnom položaju i iste vrijednosti neovisno tko je stajao iza njih.

Što se tiče stranaka oporbe glasači su nagradili pojedine kandidate HSP dr.Ante Starčević a ne tu stranku jer glasačima nije u tolikoj mjeri bitna ta stranka već kandidati koji su je predstavljali, a predstavljala su je 2/dva jako ozbiljna kandidata za širokobriješke prilike, Tvrtko Topić i Marko Marušić Piže koji su konačno i pogurali taj njihov politički brod do 3/tri mandata.

Glasači su kaznili stranku HDZ 1990 na ovim izborima i njene kandidate spustili na zemlju jer su imali prevelika očekivanja od ovih izbora a sve sukladno njihovim najavama prije izbora. Što se tiče njihovih kandidata za GV među njima je bilo poneko ime koje je zvučalo jače od ostalih zahvaljujući prethodnim mandatima u GV ali neki od njih se nisu uspjeli progurati u to vijeće zbog sindroma koji je pogodio i pojedine kandidate stranke HSP BiH grada Širokog Brijega.

Ova stranka je na vrijeme predala dovoljan broj kandidata za Biračke odbore(BO) i svi su dobili svoja mjesta u tim odborima sukladno rješenju CIK iz Sarajeva, no vrlo brzo nakon tega poništena je kandidatura svim kandidatima HSP BIH grada Širokog Brijega poradi proceduralne greške jer je netko iz ove stranke dostavio CIK šifru stranke s prethodnih lokalnih izbora 2020.godine kada je ta stranka bila u koaliciji sa strankom HSP dr. Ante Starčević, a za ove izbore je ova stranka nastupala sama i imala je drugi broj šifre.

No, znakovito je kako nitko ispred ove stranke nije izjavio žalbu na to rješenje o odbijanju kandidature članova stranke za BO gdje će netko iz vrha te stranke vrlo brzo morati dati odgovor.

Upravo zbog tih razloga HSP BiH grada Širokog Brijega nije imala niti jednog člana BO u Širokom Brijegu što je strašno i nedopustivo.

Isto tako prije održavanja izbora CIK iz Sarajeva je stranku HSP BiH kaznio s 30.000,00 KM a bilo je planova zabraniti joj sudjelovanje na ovim izborima zašto što je na njenom plakatu u Posušju osvanuo službeni znak postrojbe HOS-a koja je regularna postrojba pored HV-e i HVO u RH i BiH. No, u obrazloženju CIK-a iz Sarajeva stoji kako je to „ustaški pozdrav“ koji vrijeđa pripadnike drugih nacionalnosti i nacionalnih manjina što je ogavna laž koju će odvjetnički tim HSP BiH uspješno osporiti na sudu i gdje će članovi CIK-a koji su donijeli takvu odluku morati kazneno odgovarati uz naknadu štete stranci HSP BiH.

Sve su to okolnosti koje su prije samih izbora imale negativne konotacije na uspjeh HSP BIH u Širokom Brijegu pa i u svim drugim općinama i gradu Ljubuškom.

No, po meni glavni razlog manjeg uspjeha HSP BiH u gradu Širokom Brijegu leži u tome što su glasači kaznili kandidate stranke a ne toliko stranku jer je stranka HSP BiH ime, pojam koji nitko ne smije dirati pa ni pomisliti dirati jer pravaška ideja je čista kao suza.

Međutim u glavama glasača začela se i rodila misao kako kandidati HSP BiH grada Širokog Brijega (odnosno njihov najveći broj premda nas je bilo 8/osam na listi ) nisu zadovoljili kriterije glasača koji su odlučili dati svoje glasove oporbenim strankama u Širokom Brijegu.

Ukoliko to prihvatimo zdravo za gotovo niti jedna stranka u Širokom Brijegu, počev od HDZ BiH do svih oporbenih stranaka nije nevinašce i u svojim redovima ima neke kandidate koji nisu zavrijedili biti u GV Širokog Brijega.

Konstatacija pojedinih glasača kako su svi kandidati jedne stranke pokvarenjaci, licemjeri, protuhe, neradnici, alkoholičari, narkomani, izdajice, uvlačiguzi također ne pije vode ,jer među svim kandidatima za GV Širokog Brijega postoje čestiti i pošteni ljudi.

Ne pije vode ni konstatacija „s kim si takav si“ jer nitko ne zna iz kojih razloga je netko ušao u neku stranku. Je li u nju ušao iz čistih pobuda ili zbog svog interesa?

Niti na jednu stranke oporbe se ove konstatacije ne mogu odnositi. Ovo se može odnositi samo na vladajuću stranku HDZ BiH i njene kandidate za GV.

Opravdano i odgovorno držim kako nitko nije ušao u stranku HDZ BiH iz čistih pobuda već zbog određenog interesa. Kratkoročnog ili dugoročnog svejedno je.

I ti interesi pobjeđuju na svim lokalnim pa i općim izborima u BiH što se tiče hrvatskog naroda pa i svih drugih naroda.

Na žalost i velika većina oporbenih stranaka u Širokom Brijegu se podredila tim interesima koje ih je naučio HDZ BiH pa i one počinju koristiti tu metodologiju preferirajući određene kandidate na svojim listama nakon 19,00 sati na štetu nekih drugih kandidata tako da u GV ulaze oni koji će tamo sjediti kao mumije naredne 4/četiri godine ne mareći pri tome što nisu osvojili dovoljan broj glasova od glasača, jer je njima najbitnije da su tamo upali.

Takve ljude krasi nedostatak svakog stida jer je on u njima zatomio sve druge moralne principe kojima robuju čestiti ljudi koji se bore za kraljevstvo koje nije od ovog svijeta jer oni na ovom svijetu uglavnom pate.

Na kraju će se mnogi koji pročitaju ovaj tekst do kraja zaista upitati?

Pa ima li nade za te čestite ljude, glasače ili na one koji žele ući u neko vijeće ili skupštinu u nekoj opčini, gradu, županiji, FBiH ili BiH kako bi se ovi koji kradu, muljaju koristeći svoje međusobne interese konačno maknuli s vlasti a na njihovo mjesto postavili oni koji su drugačiji a takvih je uvijek bilo i uvijek će biti.

Na to pitanje odgovor moraju dati glasači svojim izlaskom na sve izbore ali ni oni to ne mogu učiniti sami. Treba izmijeniti izborni zakon koji će eliminirati ljudski faktor pri glasovanju, a to se može uvođenjem elektronskog glasovanja, video nadzorom, povećanjem biračkih mjesta u inozemstvu, kažnjavanjem prekršajnim novčanim kaznama one koji apstiniraju od izbora.

No, niti jedan zakon u BiH nije moguće donijeti ukoliko svoj blagoslov ne da i međunarodna zajednica a ona to još uvijek ne želi te nam svima preostaje samo čekati taj trenutak.

A dotle se moramo pomiriti s onom porukom Hajdukovaca s početka teksta uz malu korekciju:“(Ne vrime je“). A u tom nevrimenu koje desetkuje i razrjeđuje Hrvate iz BiH se ipak najbolje snalazi stranka HDZ BiH i njene“intereždžije“.

Vlado Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.