Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

“LEVERKUSEN 1. dio” – Neviđeni istražni postupak policije Posušje

Razlika između čovjeka i životinje ogleda se u tome što životinje u svom čoporu nikada, ama baš nikada, ne bi za vođu izabrale najnesposobnijeg.

Slijedi serija članaka s dokazima blamaže tima Čutura-Sesar, vodećeg dvojca u policiji Posušja. Najavljujemo kako načelnik posuške policije sređuje stvari “uglednim građanima”, kako se djelatnik SSS-a prebacuje u odjel krima bez odgovarajućeg rješenja, kako je Sesar kao stegovni tužitelj u jednom postupku postao svjedok pa optuženi, a optuženi tužitelj, kako se neopravdano obustavlja prekršajni postupak, te kako jedan djelatnik za ulazak u krim mora dati sve od sebe dok drugi ne smije tri godine postati roditelj.

Seriju članaka smo nazvali “LEVERKUSEN”. Krenimo od zadnjeg.

Nakon što je prijavljen fizički napad na jednoj benzinskoj pumpi, Sesar sa svojim inspektorima iz kategorije “sve od sebe” pregledava snimak video nadzora. Snimku s ekrana snimaju na svoj telefon u skladu s odredbama ZRP-a (Zakona o Robertovu postupku), ne mareći za ZKP (Zakon o kaznenom postupku). Nakon što pošalju snimku, koju pregledaju cijeli kraj, od tužiteljstva traže nalog za izuzimanje snimaka jer će ona biti dokaz u kaznenom postupku, i hihoću se kako su otkrili djelo. Dakle, izuzima se snimka po nalogu tužiteljstva koja je već u javnosti. Ma, ko šiša tužiteljstvo, glavno da je načelnik ponosan na svoj tim koji daje sve od sebe

Da li snimka, koju su skinuli po nalogu tužiteljstva, može biti valjani dokaz? Student prava na prvoj godini studija taj bi dokaz oborio jer nije izuzet u skladu sa ZKP-om, nego u skladu sa ZEERPOM. Podnesenim izvješćem iz Posušja tužitelj podiže optužnicu, a na sudu šok – prigovor na nezakonito uzeti dokaz. Ostalih dokaza nema, pada optužnica.

Dakle, inspektor s kupljenom diplomom mota oko sebe tužitelja koji je ipak grijao stolicu i radio da postane tužitelj, a pada mu optužnica jer ga je ovaj u skladu sa ZEERPOM muljao i lagao. Džaba mala trgovačka škola, prevari te nepismeni lola. To je uobičajena praksa MUP-a; štite oni takve, pa ih ovi svojim djelima uvuku u začarani krug. Ovi sve negiraju, negiraju, negiraju, pa odu. I opet iznova. Međutim, hoće li tako s tužiteljstvom? Evo, možemo pratiti. Da sugeriramo nešto u skladu sa ZKP-om.

Prvo utvrditi tko je iz OKP-a Posušje bio na poslu taj dan. Putem WhatsAppa provjerite s čijeg telefona je snimak snimljen i otpočeo prvo dijeljenje. Zatim, provesti fonemsko vještačenje glasova na snimci. Postoji i snimka s druge kamere koja je snimila te snimače, ali snimka koja je ušla na pumpu od inspektora, uspoređujući vrijeme sa proširene snimke. Ma, kad mi možemo, mogu i ovi iz MUP-a, samo ako se hoće i ako se usuđuju. Može i oštećeni navaliti jer su i njega kao žrtvu ovakvim postupkom zaštitili ili su možda pogodovali napadaču. Tko zna, trebalo bi to ispitati.

Ivan Kovačević / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.