Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Novo zataškavanje u MUP-u ŽZH: Tko je “ugledni građanin” koji mlati policajce u Posušju i koji je iznad Zakona!

Dolazi nam nova priča o zataškavanju u MUP-u ŽZH, dok se javnosti redovno plasiraju vijesti o uhvaćenim klincima s jointom, a skriveni ostaju stvarni problemi i nepravilnosti unutar sustava. Iako su mnogi očekivali da će dolazak novog ministra Mladena Bebeka donijeti pozitivne promjene i transparentnost, čini se da je on nastavio utabanim stazama svog prethodnika Davida Grbavca, čije je ime sinonim za prikrivanje, neefikasnost i traljavost.

Mladen Bebek, ministar MUP-a ŽZH / FOTO: Mili Marušić

Nedavni incident u mjestu Rakitno, gdje su dvojica policijskih službenika, A.J. i J.L., ozlijeđena prilikom privođenja V. R., savršeno ilustrira ovu situaciju. Prilikom intervencije zbog prijave za nasilje u obitelji, policajac A.J. zadobio je iščašenje ramena, dok je policajac J.L. udaren dva puta nogom u glavu kada su pokušali smjestiti navedenog u vozilo.

Ono što je posebno alarmantno u ovom slučaju jest reakcija PU Posušje, koja je umjesto uobičajene mjere zabrane prilaska žrtvi, za dotičnog zatražila samo obavezan psihosocijalni tretman – mjera koja se može obaviti telefonom i koja je gotovo zanemariva. Isti je bio zadržan u pritvoru 12 sati.

Ovo nije izoliran slučaj, već dio šireg problema gdje se zataškavaju ozbiljni incidenti i prikrivaju kaznena djela kada su upleteni visoko pozicionirani pojedinci ili osobe s političkim utjecajem. Policijski službenici, koji bi trebali biti zaštićeni i poštovani, često su žrtve takvih nepravilnosti, dok se javnosti servira slika reda i discipline kroz kazne za manje prekršaje.

Postavlja se pitanje kako čelni ljudi PU Posušje mogu opravdati ovakav tretman prema svojim djelatnicima i kakva je poruka poslana javnosti. Jesu li “ugledni građani” zaista iznad zakona? Uloga ministra Mladena Bebeka, komesara Ivana Brkića, tužiteljstva ŽZH i predsjednika Vlade ŽZH Predraga Čovića u ovome je neupitna. Oni u neku ruku imenujući pojedine osobe snose odgovornost za stanje u društvu gdje su zakon i pravda selektivno primijenjeni.

Predrag Čović, predsjednik Vlade ŽZH / FOTO: Mili Marušić

Jesu li čelnim ljudima u Županiji, MUP-u i svim PU to jedini pravci koji gledaju zataškavanje kako bi se mogli održati na poziciji?

Ovaj tekst, koji će zasigurno doći do spomenutih dužnosnika, predstavlja poziv na odgovornost i potrebu za promjenom. Javnost očekuje konkretne poteze koji će vratiti povjerenje u policiju i pravni sustav, te osigurati da pravda bude jednaka za sve, bez obzira na društveni status ili političku povezanost.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.