Četvrtak, 3 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: Plenković braneći Čovića razotkrio kako funkcionira mozak HDZ-ovca

Andrej Plenković danas je u Briselu komentirao glasanje Dragana Čovića i HDZ-a BiH na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH. Naime, ova grupa delegata odbila je podržati prijedlog delegata SDP-a Denisa Bećirevića kojim bi se obavezalo Vijeće ministara BiH da prati politiku EU u mjerama spram ruske agresije na Ukrajinu

Plenković je, nakon sjednice Europskog vijeća u Briselu priopćio da je ovo vijeće danas prihvatilo zaključke koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu. Također, odobren je i strateški kompas EU, usvojen na nivou Vijeća ministara nešto ranije ovog tjedna, koji se tiče obrane i sigurnosti EU, a u poseban fokus stavlja BiH i Zapadni Balkan.

Prilikom njegovog obraćanja o ovoj temi, prisutni mediji zatražili su od Plenkovića i komentar na glasanje Dragana Čovića i HDZ-a na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH.

https://otpor.media/dragan-covic-se-pridruzio-delegatima-iz-kvote-srpskog-naroda-i-glasao-protiv-uvodenja-sankcija-rusiji/

On je Čovićevu odluku da ne podrži prijedlog čijim bi se usvajanjem BiH obavezala da prati politiku EU prema Rusije, branio činjenicom da inicijativa dolazi od oporbenog delegata.

“BiH dolazi u fazu izborne kampanje. Koliko sam shvatio, političar iz SDP-a je pokrenuo inicijativu – eto, da baš on takav bude inicijator politike koja nalaže kako će se BiH postaviti prema Rusiji. U Hrvatskoj bi to predlagao Sabor, Vlada, klub HDZ-a u parlamentu kao većina… Ovdje vam se samo radilo o utakmici, tko je taj tko će to podržati. Hrvati su vrlo jasno podržali cijeli paket mjera koji je EU uvela Rusiji, tu nema nikakvih dilema. Oni će, koliko znam, danas imati i konferenciju da to još jednom pojasne. Da se nama to dogodilo – ne bih ni ja dao da mi neko iz oporbe diktira tempo glavnih tema u našem Saboru”, izjavio je premijer Hrvatske.

Nakon što su novinari konstatirali kako se ‘BiH ne može uspoređivati sa Hrvatskom’, Plenković dodaje kratko: “Ma kako ne? Pa, to je politika!”

https://otpor.media/johann-sattler-razocaran-dvostrukim-igracem-draganom-covicev/

Na upit da li je i šef delegacije EU u BiH Johann Sattler onda sve pogrešno shvatio, jer je objavio kako je razočaran takvim glasanjem HDZ-a, Plenković odgovara kako to “nije ni bitno”.

Podsjetimo, Plenković je, između ostalog, naglasio da se danas usvojenim zaključcima vezanim za Bosnu i Hercegovinu u Europskom vijeću, i ranije usvojenim strateškim kompasom EU, i bh. političarima, ali i dužnosnicima na najvišem nivou Europske unije daje dodatni poticaj da ulože još malo napora u postizanju ustavnih i izbornih reformi u BiH.

ba.n1info.com

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.