Srijeda, 25 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Hoće li maske s njihovih lica napokon pasti?

Zahvaljujući potrošenim i kratkovidnim nacionalnim vođama Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću nismo dobili željene i potrebne izmjene Izbornog zakona pa će se listopadski parlametarni izbori ove godine održati po starim pravilima, ukoliko se ne dogodi neko drastično iznenađenje u vidu kompromisa spomenutog dvojca, piše Dnevni.ba.

Iako Čović i Izetbegović sa svojim suradnicima bacaju sluđenoj javnosti i članstvu prašinu u oči da je ipak dosta toga dogovoreno i pozivaju da se to potvrdi u Parlamentu BiH kristalno je jasno da od tih jalovih priča nema ništa i da je Draganu Čoviću preostalo samo da otkloni sve dvojbe i donese definitivnu odluku: izaći ili bojkotirati “festival demokracije”. Ne piše mu se dobro što god skontao u svojoj sijedoj glavi.

Ne žele novi izborni zakon

Ako se malo dublje analiziraju pregovori Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, uz medijaciju i nesebičnu pomoć američkih i europskih diplomata, vrlo brzo se dođe do zaključka da su oni unaprijed bili osuđeni na propast i da je bilo samo pitanje na koga svaliti krivicu za debakl.

U pojedinim trenutcima je djelovalo kako su se akteri približili i da su bili na pragu strateškog kompormisa, međutim, redovito bi se na koncu razilazili na nepomirljivim stajalištima i zahtiejvima. Zapravo su se trudili da uvijek iskopaju neku drugu sitnicu na kojoj je sav trud propadao.

I nije mali broj analitičara koji je baš zbog toga tvrdio kako i Bakir Izetbegović i Dragana Čović, svaki zbog svojih interesa, ne žele novi Izborni zakon.

Onoga trenutka, dakle još krajem rujna prošle godine, kada je Željko Komšić objavio svoju ponovnu kadidaturu za člana Predsjendištva BIH trebalo je svima biti jasno da su pregovori predstava i cirkus i da neće biti ništa od izmjena izbornh pravila. Jer, Komšić je u savezu s Izetbegovićem baš zbog jamstva bošnjačkog izbornika da neće pristati na Čovićeve zahtijeve i prijedloge oko Izbornog zakona i sigurno je da je Bakir Izetbegović još u rujnu zajamčio Komšiću isto nesalomivo ponašanje.

-Mislim da ovo nije ni vrijeme ni mjesto za takva pitanja, meni je sad najlakše da vam kažem da hoću. Ali, evo da ne bude da bježim od odgovora reći ću to: hoću. Bit ću ponovo kandidat. Već sam to ranije nagovještavao, kazao je početkom jeseni prošle godine Komšić.

Čovićeva odgovornost

Ako bi se pošteno ‘izvagala’ pojedinačna krivica za fijasko pregovora u Neumu i Sarajevu, neupitno je da je bošnjački poglavica Bakir Izetbegović više kriv, iako će međunarodna zajednica raspodijeliti odgovornost na SDA i HDZ BiH.

Kako god, i Izetbegović i Čović su pokazali neozbiljnost i nesposobost. Ipak, Bakir Izetbegović je u jednoj stavri bio daleko mudriji pa i inteligentniji od Dragana Čovića.

Naime, Izetbegović je uzeo najopakije rivale Konakovića i Radončića za jamce, dok je Čović prepoznatljivo sujetno ignorirao glavnog oportunistu Slavena Raguža. Ali, koliko god ga nepodnosio, vođa republikanaca Slaven Raguž, koji je nesporno radikalniji od hibridnog nacionaliste Čovića, je mogao biti od koristi u pregovaračkom nadmudrivanju s maksimalističkim prohtijevima. Međutim, narcisoidni stožernik i akademik ne trpi slobodoumne stranačke prvake i zato je sam kriv za neupitnu pregovaračku nesposobnost.

-U jednom medijskom izlaganju prije par mjeseci rekao sam i to da kada bi Hrvati predložili model izmjena koji bi u potpunosti išao u prilog bošnjačkoj političkoj strani u pregovorima, bošnjačka strana bi to odbila. Nisam niti slutio da će se upravo to na kraju i dogodili, odnosno, da će hrvatska strana pristati na određene ustupke ‘više nego upitne koristi za Hrvate’, a da će Bakir Izetbegović to odbiti. Tako da mogu samo kazati da mi Hrvati trebamo biti sretni što je došlo do ovakvog scenarija, kazao je nedavno Raguž.

Šef HDZ-a BiH Dragan Čović i dalje snosi svu odgovornost i teret promjene Izbornog zakona, ali i ograničenih ustavnih promjena.

Dnevni.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.