Utorak, 24 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Viktor Orbán izgledno je izborio još jedan mandat na čelu Mađarske

Premijer Viktor Orbán izgledno je izborio još jedan mandat na čelu Mađarske, prema privremenim službenim rezultatima koje je mađarsko izborno povjerenstvo objavilo nakon zatvaranja birališta u nedjelju. Unatoč snijegu koji je padao u većem dijelu Mađarske na izbore, izlaznost je bila neznatno niža nego na izborima 2018., kada je Orbánov Fidesz u koaliciji s mađarskim demokršćanima osvojio dvotrećinsku većinu u parlamentu, piše Jutarnji.hr.

Nakon prebrojavanja 67% svih listića, Orbánova koalicija osvojila je oko 55% glasova a šest stranaka ujedinjene koalicije tek 33,4%, po čemu bi Orbán čak mogao računati na još sigurniju dvotrećinsku većinu od 134 zastupnika u parlamentu sa 199 mjesta. Ekstremno desna stranka “Naš domovinski pokret” po službenim je brojkama osvojila oko 6% glasova i mogla bi računati na sedam mjesta u parlamentu.

Šest ključnih stranaka mađarske opozicije prevazišle su brojne ideološke i osobne prepreke kako bi u nedjelju predstavile zajedničku frontu protiv Orbána i Fidesza. U koaliciji se nalaze i prethodno potpuno nespojive stranke, od konzervativnog Jobbika, preko centrista i zelenih, do lijevih socijalista.

Zajednički kandidat Peter Márki-Zay, neovisni gradonačelnik gradića Hódmezővásárhelyja, predstavljao je idealni kompromis opozicijskih stranaka – proeuropski, konzervativni demokršćan, čovjek s tri diplome, veliki vjernik i obiteljski čovjek, otac šestero djece, koji iza sebe nema nikakvih afera niti ekscesa.

No, Orbánova medijska mašinerija i vjerni glasači ugasili su njegove nade. Márki-Zai je čak gubio i utrku u vlastitoj izbornoj jedinici, iz koje će umjesto njega u parlament najvjerojatnije ići Fideszov kandidat János Lázár.

Rezultati objavljeni sinoć do 22.30 sata pogodili su opoziciju kao hladan tuš, pa je spontano otkazano i čekanje rezultata u gradskom parku u Budimpešti. Mađarski RTL javio je kako su svi opozicijski političari otišli te da nitko osim Márki-Zaya neće davati izjave.

Konačni rezultat ipak će vjerojatno biti nešto manje povoljan po Orbána, jer i u Mađarskoj prvo pristižu glasovi iz manjih, ruralnih sredina gdje glasači većinom preferiraju vladajuću stranku, dok glasovi iz urbanih centara, gdje je opozicija u prednosti, u pravilu stižu kasnije.

Mađarski izborni zakon, kojeg je uredio Fidesz, prednost daje velikim strankama i blokovima, a Orbán je svoju dvotrećinsku većinu iskoristio kako bi sve poluge vlasti u državi preuredio po svojem nahođenju. Mađarska je, tvrde međunarodne organizacije, u tom periodu otklizala još dalje od demokratskih vrijednosti, a Orbán je otvoreno počeo promicati takozvanu “iliberalnu demokraciju”, u kojoj se opozicijski glasovi i prava manjina zanemaruju i potiru.

Orbán je također održavao i bliske veze s Kinom i Rusijom, te su ga kritičari redovito optuživali da je “trojanski konj” Vladimira Putina u EU. Nakon izbijanja rata u Ukrajini, Orbán se pridružio prvom valu sankcija, no od tada odbija uvesti bilo kakve sankcije koje bi mogle ugroziti dostavu ruskog plina Mađarskoj, a zabranjuje i slanje oružja Ukrajini s teritorija Mađarske. U predizbornoj kampanji predstavio se kao kandidat koji donosi mir, a oporbu optužio da žude poslati Mađare u rat.

Izbore je obilježio i velik broj prijavljenih nepravilnosti, od kupovanja glasova novcem i suhomesnatim proizvodima do ilegalnog prijevoza glasača, a Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) poslala je čak 200 promatrača kako bi ocijenila regularnost izbora. I prije samog glasanja OSCE je osudio prekrajanje izbornih jedinica zbog kojeg se procjenjivalo kako bi opoziciji trebala prednost od barem 5% glasova kako bi uopće osvojila većinu.

Jutarnji.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.