Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

“AJMO JOVO NANOVO” – Udruženoj “kriminalnoj” organizaciji u slučaju “Respiratori” novi kontroverzni sudac!

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora biće nastavljeno 6. srpnja s novim članom Sudskog vijeća Goranom Radevićem.

Sudac Radević imenovan je umjesto Džemile Begović, koja je napustila Vijeće zbog odlaska u mirovinu. Begovićeva je do svibnja predsjedavala u ovom predmetu, a tu ulogu je preuzeo član Vijeća Branko Perić.

Perić je rekao da je Radević imenovan za novog člana Vijeća 26. svibnja i da se od tada upoznaje o predmetu, prenosi Birn.

Na današnjem ročištu je razgovarano i o dinamici nastavka suđenja, kao i saslušanju preostalog vještaka Tužiteljstva, koji živi u inozemstvu i nije mogao u dosadašnjem tijeku postupka iznijeti svoj nalaz, zbog čega je promijenjen redoslijed izvođenja dokaza, te su obrane počele sa saslušanjem svojih svjedoka.

Tužitelj Mirza Hukeljić rekao je da je vještak mogao doći u periodu kada je bila pauza u suđenju, dok je branitelj Fahrudina Solaka, Marsela Bajramović izjavila da bi odustala od nekoliko svjedoka, a da ostali zavise od iskaza ovog vještaka Tužiteljstvu.

Perić je naložio tužitelju da pripremi informacije kako i kada bi vještak mogao biti saslušan, te na koje konkretno okolnosti.

“Očekujem informacije na sljedećem pretresu. Moramo to da riješimo”, rekao je Perić.

On je naveo da, zbog obaveza u drugim predmetima, ovo suđenje će u srpnju moći biti održano dva puta. Zbog godišnjih odmora koji će potom uslijediti, kao i bolovanja, nastavak se može očekivati u listopadu.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar financija FBiH Jelka Milićević i vlasnik poduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.