Subota, 21 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

DOBIVANJE NA VREMENU – Čavara bi kandidate za suce Ustavnog suda FBiH bi osobno intervjuirao

Četvero sudaca Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine još nije imenovano, a i peta pozicija uskoro ostaje upražnjena. Iako je predsjednik Marinko Čavara izjavio kako će taj posao brzo završiti, nema naznaka kada će imena biti upućena u Dom naroda, javlja BHRT.

Čavara je pozvao sve kandidate da dođu na razgovor, da provjeri ostaju li i dalje pri svojim prijavama jer je od oba natječaja prošlo dosta vremena. I dok jedni smatraju da predsjednik nema nadležnost da ih intervjuira, drugi u tome ne vide ništa sporno.

Svi su pozvani, ali nisu svi bili na razgovoru kod Marinka Čavare. Kandidat za suca Ustavnog suda, Enver Išerić kaže kako se neće odazvati pozivu, jer smatra da je jedini nadležan za intervjuiranje kandidata Visoki sudski i tužiteljski savjet koji je tu proceduru davno završio.

“Ustavom Federacije BiH i Zakonom o VSTV-u, a to su pravni akti kojima se regulira pitanje izbora sudaca Ustavnog suda, to nije propisano. Po toj logici bi i potpredsjednici Federacije BiH imali pravo da obavljaju intervjue sa svim kandidatima”, Enver Išerić, kandidat za suce Ustavnog suda FBiH.

Potpredsjednici kažu da to pravo nemaju, ali da ga nema ni Marinko Čavara. Milan Dunović tvrdi da ni u Ustavu, ni u zakonu, kao ni u internim aktima ne postoji ovlasti predsjednika Federacije da intervjuira kandidate. Vjeruje da Čavara kupuje vrijeme i čeka da prođu izbori i da Dom naroda, koji donosi konačnu odluku o imenovanju, dobije novi sastav. Tu bi, kaže Dunović, mogao nastati još veći problem.

“Imam informaciju da je VSTV raspisao natječaj za još jednog suca, to bi bio peti nedostajući sudac. Koliko znam, jedan od sudaca treba biti umirovljen, zbog godina života, sredinom siječnja. Ukoliko se do siječnja ne imenuje nijedan sudac, to bi značilo da Ustavni sud Federacije više ne postoji”, Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH.

U mirovinu odlazi sutkinja Kata Senjak, a novi natječaj otvoren je do kraja kolovoza. Predsjednik Federacije danas nije bio dostupan za komentar. U ranijoj izjavi za BHT1 poručio je da je njegova obaveza imenovanje sudaca Ustavnog suda, te da kandidate poziva isključivo iz praktičnih razloga. Sa tim se slaže i nekoliko drugih kandidata sa kojima smo razgovarali.

“U skladu s Ustavom, prva nadležnost predsjednika Federacije je imenovanje Vlade i sudaca Ustavnog suda Federacije BiH. Prošlo je od prvog natječaja, tri i pol godine, od drugog godinu i pol, pa je prvo pitanje da pitam kandidate da li ostaju kod svojih prijava za natječaj”, smatra Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

Iz VSTS-a poručuju kako su do sada proveli dva natječaja, jedan u listopadu 2019., a jedan u veljači prošle godine. Sačinili su liste uspješnih kandidata, rangirali ih, a zbog preklapanja ukupno ima 25 kandidata. Predsjednik Federacije treba odabrati četiri, koliko trenutno nedostaje sudaca, a Dom naroda donosi konačnu odluku većinom glasova prisutnih delegata. O Čavarinim pozivima ne bi da govore.

“Tu činjenicu ne želim komentirati, budući da se ne tiče nadležnosti Vijeća i jer joj svi pokušavaju dati političku konotaciju, što u svim situacijama želim izbjeći”, izjavio je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a.

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa pri Ustavnom sudu već ne funkcionira jer nema dovoljno sudaca. Ukoliko nitko ne bude imenovan do sredine siječnja naredne godine, u Ustavnom sudu, od ukupno devet ostati će samo četvoro suca, što znači da neće biti kvoruma za donošenje odluka.

Bhrt.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.