Četvrtak, 10 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

BiH danas dobiva novih 6,9 kilometara autoputa, otvara se dionica od Tarčina do Bradine

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otvorit će danas novu dionicu autoceste (6,9 kilometara) na koridoru 5C od Tarčina (južno od Sarajeva) do Bradine, uključujući i tunel Ivan.

Bosna i Hercegovina trenutno ima manje od 200 kilometara autocesta u upotrebi. U Federaciji BiH 91 kilometar, od Sarajeva do izlaza Zenica, od Sarajeva do Tarčina, te dionica u Hercegovini od Zvirovića do Bijače. U Republici Srpskoj ima 105 kilometara (od Doboja do Bosanske Gradiške).

Prioritet u izgradnji su tri dionice Koridora 5c: Putnikovo brdo – Medakovo, Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuse sjeverno kod Doboja. Uskoro počinje izgradnja dionice Mostar sjever – Mostar jug ​​i tunela Prenj, koji je kapitalni, ali i tehnički najzahtjevniji projekt na Koridoru 5c. Njegova izgradnja trebala bi trajati pet godina.

Posjeta von der Leyen

Von der Leyen će ujutro doći u Sarajevo, gdje će razgovarati sa službenicima Bosne i Hercegovine. Sastanak s članovima Predsjedništva zakazan je za 9 sati, a u 11 sati u Domu Oružanih snaga obratit će se novoizabranim državnim zastupnicima, predstavnicima civilnog društva, kulturnim djelatnicima i medijima.

Ona će u podne, zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom (SNSD), otvoriti tunel Ivan na dionici autoceste, Koridor 5c Tarčin – Ivan. Izgradnja ove dionice koštala je 77,9 milijuna eura, od čega je Europska unija osigurala bespovratnih 23,3 milijuna eura. Sama izgradnja tunela koštala je 57,6 milijuna eura. Očekuje se da će ove dionice biti u optjecaju od danas ili sutra. Europska unija je za izgradnju autoceste osigurala 542 milijuna eura.

Von der Leyen će posjetiti Bosnu i Hercegovinu nakon što je Europska komisija preporučila da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u EU. Bosna i Hercegovina i Kosovo jedine su zemlje koje imaju status potencijalnih kandidata. No, vjerojatno će Francuska i Nizozemska biti protiv toga da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata, jer smatraju da ga nije zaslužila.

Očekuje se da predsjednica Europske komisije tijekom posjeta Sarajevu neće govoriti samo o političkim temama, već io ekonomskim i energetskim temama. Prethodno je posjetila Prištinu i Tiranu, danas će posjetiti i Beograd, a sutra, 29. listopada, posjetit će Podgoricu.

Klix.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.