Petak, 27 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Bakirovoj dragoj Sebiji poništen i doktorat! Stranačko potrčkalo Novalić se žali Ustavnom sudu

Na današnjoj sjednici Senat je u vezi sa Rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijeske poslova dao suglasnost da izvrši upravu mjeru Kantonalne inspekcije, točnije da se poništi zvanje doktora nauka Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a.

Ovo je na konferenciji za medije potvrdio i rektor Rifat Škrijelj.

“Nisam želio izvršiti zapovijed Medicinskog fakulteta da uložim žalbu. Jedna teška tema kojom se Univerzitet bavi počeli smo 2021. godine, a unazad nekoliko mjeseci intenzivno. Sama činjenica da vam se sam obraćam govori da nije bilo doborvoljaca da sjedi za ovim stolom. Tema je takva da sam vas kao domaćin želio obavijestiti da je Senat danas na sjednici donio zaključak da daje se suglasnost rektoru Univerzitetu u Sarajevu kao osobi ovlaštenoj za zastupanje izvrši upravnu mjeru utvrđenu rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da poništi doktorat Sebiji Izetbegović”, kazao je Škrijelj.

Škrijelj je kazao da je za ovakav zaključak glasao 30 članova Senata. Dok je šest članova bilo suzdržano, a dvoje je bilo protiv.

“Danas formalno ističe i žalbeni rok po pitanju ove upravne mjere. Obavijestio sam Senat da neću ulagati žabu na tu mjeru inspekcije. Jednostavno nemam argumenata za žalbu. Eventualna žalba bi bila na određeni način neprimjerena. Jedino smo se mi mogli žaliti, ali ja nemam niti jedan argument da se žalim”, istaknuo je.

Argumenti do kojih je došao Univerzitet u proteklih nekoliko mjeseci doveli do poništenja magisterija, a to je bio uvjet za prijavu doktorske disertacije.

“Meni kao rektoru Senat je dao suglasnost da postupim ovako. Drugim riječima, prihvaćena je i moja odluka da se ne žalim. Bio je zahtjev Vijeća Medicinskog fakulteta da se rektor treba žaliti, međutim tu njihovu zapovijed nisam htio izvršiti. Za sve što se dogodilo sa Sebijom Izetbegović nije samo ona kriva, nego i tadašnja struktura Medicinskog fakulteta”, kazao je Škrijelj.

Potom, rektor se u svom obraćanju osvrnuo i na tužbe koje je podnijela Sebija Izetbegović.

“Po ovim postupanjima Univerziteta, naša odluka od 9.ožujka predmeti su tužbe koju je podnijela Sebija Izetbegović pred Općinskim sudom i pred Kantonalnim sud. Kantonalni sud je odbacio tu tužbu, a pred Općinskim je donošenje odluke o mjeri osiguranja. Ročište je bilo prošlog tjedna, očekuje se ta odluka suda. Ne znamo kakva će biti”, istaknuo je.

Premijer FBiH Fadil Novalić je uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju KS koji je usvojen prošle godine, a rektor je to prokomentirao kao spašavanje Sebije Izetbegović, stranačke kolegice.

“Gospodin Fadil Novalić je na temelju ovlaštenja koja ima kao premijer podnio taj zahtjev i Ustavni sud je tražio od našeg osnivača očitovanje. Nije korektno niti mogu prognozirati kako će to završiti. Ne želim da vjerujem da će bilo koji sud dovesti u pitanje zakon koji je na snazi već pola godine, prema kojem Univerzitet u Sarajevu i drugi u KS su postupali i donosili serije odluka. Nisam siguran da će se tek tako, na zahtjev pojedinca, a u cilju zaštite pojedinaca donositi neke mjere, ali nisam iznenađen jer to nije prvi put da se s nivoa Vlade FBiH poteže za mišljenjem Ustavnog suda”, istaknuo je.

Kaže da se već navikao na odsustvo vladavine prava i da mu je to “podobrano utjecalo na život”.

“Fadil Novalić pokušava vratiti dug stranci koja stoji iza njega za sve ono što on radi. Sada on isto tako sjedi iza drugih pojedinaca. Ne mogu predviđati što će biti. Ne želim vjerovati da su pravosudne institucije usmjerene protiv univerziteta i visokog obrazovanja kao Fadil Novalić”, zaključio je Škrijelj.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.