Ponedjeljak, 7 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Tektonski raskoli u žepačkom HDZ-u BiH. Previše se glumila finoća!

Punih 10 godina u žepačkom HDZ-u BiH vodi se nemilosrdna borba dviju smrtno zavađenih lokalnih frakcija koje predvode Ivo Tadić, zastupnik u županijskoj skupštini i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH s jedne, i Mato Zovko, vječiti i jedini poslijeratni načelnik općine Žepče kojem vjerno služi Josip Martić, predsjednik općinske stranačke organizacije i bivši federalni ministar prostornog uređenja, s druge suprotstavljene strane.

Rat je buknuo zbog financijskog plijena, ali i kadrovskog mešetarenja. Žepački frakcijski rat je potpalio fitilj sukoba i u županijskoj organizaciji stožerne stranke. Svima je jasno kako u Zeničko-dobojskoj županiji vlada pravo rasulo koje se godinama prikrivalo i vrhu stranke u Mostaru je redovito stizala ušminkana slika stanja u lokalnim organizacijama.

Čović podvukao crtu

Kada god bi šef Dragan Čović dolazio u obilazak stranačke baze, frakcije bi perfidno sklopile prividno i privremeno primirje iz straha od Čovićeve nemilosrdne ruke.

Voda je došla do grla i Dragan Čović je odlučio podvući crtu i prekinuti anarhiju u županijskoj organizaciji u Zenici. Prije nekoliko dana Predsjedništvo HDZ-a BiH je smjenilo donedavno omiljenog čelnika ŽO HDZ BiH Ivu Tadića i još nekoliko poznatih stranačkih likova, pripadnika Tadićeve frakcije. Među smaknutim članovima ŽO HDZ BiH su i Zdravko Marošević, načelnik Vareša, Zvonimir Anđelić, načelnik Usore, Zlatko Jelić, ministar u Vladi Zeničko-dobojske županije, Anto Pešić, ravnatelj Službe za zapošljavanje ZDŽ, i predsjednik OO HDZ-a BiH Tešanj, te bivši zastupnici i ministri Andrej Kajić, Josip Lovrić, dr. Oliver Radoš, i još nekoliko “odmetnutih” članova.

“Ohlađenom” Tadiću se kao neoprostivi grijeh uzima raspuštanje općinskih organizacija u Maglaju i Zenici te odbijanje da u županijsku organizaciju ugura najviše predstavnika s područja Žepča i to lojalnih Zovki i Martiću.

Svemoćni stranački despot, akademik Čović je imenovao Matu Zovku, načelnika žepačke općine za povjerenika ŽO HDZ-a BiH Zenica za razdoblje do 15. srpnja do kada se moraju okončati stranački izbori na području Zeničko-dobojske županije.

Dakle, Čović se ipak priklonio frakciji Mate Zovke i Josipa Martića i taj je potez izazvao salve oprečnih reakcija u Zenici i Žepču. Nije mali broj neutralnih promatrača političkih kretanja na tome području i dobrih poznavatelja odnosa i rasporeda političke moći koji smatraju kako je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ipak povukao nepromišljen, pristrasan potez koji će polučiti daljnja zaoštravanja odnosa u stranci s krajnje neizvjesnom završnicom.

Vjeruju da je čak i ozbiljno ugrožena pobjeda HDZ-a BiH na sljedećim loklanim izborima i izbor načelnika iz reda hrvatskog naroda. Kao argument za svoje sumorne prognoze navode teze da je načelnik Mato Zovko već dojadio stanovnicima Žepča, da nema čak niti potporu stranačke baze i da je umočen u mnoge sumnjive financijske malverzacije.

Spočitavaju mu naglo bogaćenje, sumnjaju u namještanje lokalnih tendera i nepotizam.

Tadić neće oprostiti

Čović je morao udaljiti iz stranke i glavnog stranačkog crvatora Josipa Martića i oduzeti moć već izluženom načelniku Žepča Mati Zovki. Iako djeluje prividno smiren i glumi da je nepovrijeđen, smjenjeni čelnik županijske organzacije u Zenici Ivo Tadić , inače izaslanik u federalnom Domu naroda i zastupnik u županijskoj skupštini zasigurno sa svojim pristašama neće Zovki i Martiću oprostiti političku eutanaziju.

-Nemam šta dodati. Ovi sukobi u Žepču unutar HDZ-a traju već deset godina i iskren da budem, tražio sam od predsjednika Dragana Čovića da imenuje povjerenika ili da raspusti Kantonalni odbor HDZ-a. To se danas napravilo i ja sam zadovoljan, kazao je Tadić za medije ne želeći komentarirati dalje korake.

Podsjećamo, Josip Martić je postao predsjednik OO HDZ-a BiH Žepče 2015. godine iako je čak 13 mjesnih ogranaka stranke bilo protiv.

Martić je navodno 2019. godine istjerao iz ureda čak 30 članova. I ove godine je najurio još 50 članova.

Žepče bruji kako je loklani šerif Mato Zovko spriječio izbor mladog Josipa Nikolića za federalnog ministra pravde i to samo zbog osobne sujete Ii netrpeljivoti. Naime, Dragan Čović je predložio i odobrio da Žepče pronađe jednu mladu i obrazovanu osobu za ministarsku poziciju u Nikšićevoj federalnoj Vladi.

Kako su lokalni moćnici ukrstili koplja iz suludog inata stožernik je za federalnog ministra pravde ustoličio “svoga” pravnika Škobića.

Odgovornost na Čoviću

Ivo tadić je zastupnik u županijskoj skupštini i izaslanik u federalnom Domu naroda. Na izborima je dobio oko 5600 glasova. To mu jamči još najmanje tri godine lagodnog političkoga života, ali i vrlo čvrstu pregovaračku poziciju.

Iako je nepoželjan Tadić je sa svojim parlamentarnim kapacitetom i dalje potreban Draganu Čoviću i njegovoj stanci. Nepoznanica je kako će se taj umirovljeni brigadir koji je i u parlamentarnom odboru za branitelje postaviti spram HDZ-a BiH. U konačnici je veoma teško predvidjeti konačni rasplet i daljni razvoj trakavice u stožernoj stranci u Žepču, Zenici, Varešu, Usori.

Čović je hladnokrvno uporabio metlu, pa će snositi i odgovornost ako njegova stranka na godinu bude pometena na općinskim izborima.

Dnevni.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.