Subota, 21 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Uhićen kontroverzni sudac Ranko Debevec i Osman Mehmedagić, zvani Osmica

“Po naredbi postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu -SIPA, u popodnevnim satima, lišili su slobode Debevec Ranka, predsjednika Suda BiH i Mehmedagić Osmana, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA-OBA) BiH.

https://otpor.media/sevin-sudac-ranko-debevec-pustio-optuzenog-za-genocid-pa-zatrazio-raspisivanje-medunarodne-potjernice-za-njim/

Navedene osobe sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH. U interesu predmeta u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija”, priopćio je Milenko Kajganić, glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Debevec i Osmica su uhićeni u akciji SIPA-e koja se odvijala pod nadzorom Tužiteljstva BiH na odvojenim lokacijama. Prema neslužbenim informacijama, oni su uhićeni po krivičnoj prijavi koju je Tužiteljstvo BiH predalo OSA-a.

Radi se o poznatoj aferi ‘Prisluškivanje’. O tome je prvi govorio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković koji je naveo da je OSA-a u vrijeme mandata Osmice vršena strahovita zloupotreba opreme za prisluškivanje.

Od ranije je poznato da su Debevec i Osmica odlično surađivali, a već tad su se pojavljivale špekulacije da Debevec pušta Osmici da prisluškuje osobe koje su interesantne njegovim šefovima u SDA.

Inače, Debevec je već prošao disciplinski proces zbog druženja sa Osmicom u trenutku kada se Osmici sudilo pred Sudom BiH.

https://otpor.media/na-pomolu-nova-optuznica-ime-direktora-osa-e-naknadno-upisano-na-popis-studenata/
https://otpor.media/kako-predsjednik-suda-bih-medu-zenskom-populacijom-trguje-utjecajem-ali-i-jos-necim/

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.