Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Aktualni ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić “ležao” je zbog napada na policajca

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, koji je nedavno glasao na parlamentarnim izborima u Srbiji i uz Aleksandra Vučića slavio izbornu pobjedu u stožeru liste “Srbija ne sme da stane”, osuđen je na dva mjeseca zatvora zbog napao policajca u Novom Sadu 2011. godine koji je osiguravao republičku javnu tužiteljicu Zagorku Dolovac, doznaje “Nova”.

https://otpor.media/stvarno-bolesno-ministar-sigurnosti-bih-nenad-nesic-u-stozeru-vuciceve-stranke/

Presudom Osnovnog suda u Novom Sadu od 28.04.2011. godine, u koji je “Nova” imala uvid, navodi se da je Nešić osuđen za kazneno djelo sprječavanje ovlaštene službene osobe u obavljanju poslova sigurnosti ili održavanja javnog reda i mira.

Nešić je u to vrijeme bio zaposlen u MUP-u Republike Srpske kao inspektor kriminalističke policije, sa prebivalištem u Istočnom Sarajevu. Navodi se i da je ranije osuđivan u Herceg Novom, gdje je uvjetno osuđen na četiri mjeseca zatvora.

U vrijeme izricanja presude u Novom Sadu nalazio se u pritvoru Okružnog zatvora u Novom Sadu od 9. travnja 2011. godine.

U presudi, u koju je “Nova” imala uvid, stoji da je Nešić 09.04.2011. godine oko 12 sati u ulici Bulevar Mihajla Pupina u Novom Sadu, na parkingu tržnog centra “Novi Bazar”, ometao ovlašteno službeno lice, odnosno policijskog službenika u vršenju dužnosti.

Sud je tada uzeo u obzir činjenicu da je riječ o mlađem muškarcu, koji je čekao rođenje djeteta. Osuđen je na dva mjeseca zatvora. Istovremeno, sud je odlučio da mu se u kaznu uračuna vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Sud je odbio prijedlog Osnovnog javnog tužiteljstva u Novom Sadu da se Nešiću izrekne mjera sigurnosti protjerivanja stranca iz zemlje. Sud je ovaj prijedlog ocijenio neosnovanim s obzirom na činjenicu da optuženi ima državljanstvo Republike Srbije, što je nespornim utvrđeno čitanjem rješenja MUP-a Srbije od 21. veljače 2007. godine. koji se prilaže sudskom spisu.

Svjedokinja BA, koja je i sama tužiteljica u Novom Sadu, navela je na glavnom pretresu da je 09.04.2011. u subotu oko 12 sati bila je u društvu kolegice republičke javne tužiteljice. Ona je navela da su izašli iz tržnog centra “Novi Bazar” i da je njen kolega, republički javni tužitelj, sišao niz stepenice prema njenom vozilu, dok je ona ostala na platou ispred “Bazara” s namjerom da ide desno. Početkom 2010. Zagorka Dolovac izabrana je za republičku javnu tužiteljicu.

Svjedokinja BA je, prema vlastitim riječima, vidjela parkirano crveno službeno vozilo i zaštitara koji je njezinoj kolegici otvorio stražnja vrata da uđe. Navela je da je čula komešanje i vidjela lice visokog, mladog muškarca. Nije dobro čula, ali je registrirala riječi s primjedbama o načinu na koji je crveno vozilo bilo parkirano. Dodala je da ju je ta buka spriječila da se udalji od kuda je krenula, već da čeka i vidi što će se dogoditi. Svjedokinja je dalje navela da je vidjela vozača službenog vozila kako pokazuje službenu iskaznicu, te da je čula riječi druge muške osobe, otprilike sadržaja „kakav si ti policajac, kakvo je to službeno vozilo, kakve su to tablice?” i slično.

Potom navodi kako je vidjela da vozač službenog vozila nešto upisuje u svoju bilježnicu, te da mu je druga muška osoba predala osobnu iskaznicu. Navela je i da je iza crvenog vozila bilo parkirano crno vozilo iz kojeg su izašle dvije osobe – muška osoba koja je stajala pored vozila i ženska osoba koja je izvadila kameru i također komentirala nešto o parkiranju, a zatim uzela fotografija crvenog putničkog vozila. Kaže da je, kada je mislila da je incident završen i da je vozač crvenog vozila ušao u svoje vozilo, primijetila kako muška osoba prilazi vozačevim vratima crvenog vozila, rukama hvata ta vrata i vuče ih da se ne zatvore. .

Navela je da joj se čini da je čula kako muška osoba traži od vozača crvenog vozila da mu kaže svoje ime i prezime. Svjedokinja je dodala i da je, kada se krenula udaljavati, pored nje prošao spomenuti muškarac sa ženom i muškarcem koji su nakon toga izašli iz crnog vozila, te da je čula dio razgovora, gdje su rekli da će prijavi vozača crvenog vozila prije nego što stigne prijavi ih.

Prema ocjeni suda, nesporno je da je putničko motorno vozilo marke “renault megane” u kojem se nalazio optuženi Nenad Nešić sa suprugom i prijateljem bilo parkirano iza putničkog vozila marke “pasat” u kojem se nalazio stradali policajac, da je optuženi supruga je sirenom svog vozila signalizirala vozaču putničkog automobila “pasat”, da je između Nešića i policajca prvo došlo do verbalnog kontakta, a potom i sukoba, da je policajac pokazao legitimaciju, da je izvršio legitimaciju optuženika tako što je od njega zatražio osobnu iskaznicu, pri čemu mu je upisao osobne podatke, te da mu je policajac na zahtjev optuženika rekao i njegovo ime i prezime.

“U ovom dijelu optuženi i svi svjedoci na identičan način opisuju sporni događaj, pa je sud ove činjenice prihvatio kao nesporne”, stoji u presudi.

https://otpor.media/dodikovo-potrckalo-nenad-nesic-zatrazio-sankcije-za-policijskog-sluzbenika-jer-je-velicao-oluju/

Napadnuti policajac SC-a dao je iskaz u prethodnom postupku. Naveo je da je dana 09.04.2011. došao motornim vozilom ispred navedenog trgovačkog centra, kao i da je zaposlen u MUP-u Srbije na poslovima osiguranja štićenih osoba. Isti iskaz dao je i na glavnom pretresu 28. travnja 2011. godine. godine.

On je naveo da je ispred tržnog centra “Novi bazar” u Novom Sadu došao crvenim vozilom “pasat”, na poziv Republičkog javnog tužitelja. Ispričao je da je iza njegovog vozila bilo parkirano crno vozilo marke “reno” registarskih oznaka BiH, koje mu je nekoliko puta zatrubilo. Potom je izašao iz vozila i rekao čovjeku koji je izašao iz auta bh. registracija “što se igraš, ovo je službeni auto, ja sam policajac samo da privedem gospođu tužiteljicu”.

Prema riječima oštećenog, ta muška osoba, kasnije identificirana kao Nenad Nešić, obratila mu se riječima “kakva policija, kakav službeni auto, civilne oznake”. Policajac navodi da je navedenoj osobi potom pokazao službenu iskaznicu, a zatim od njega zatražio osobnu iskaznicu na uvid. Kada je dobio osobnu iskaznicu, zabilježio je podatke te osobe, au međuvremenu je štićena osoba ušla u vozilo i krenula prema vozačevim vratima s namjerom da se udalji s mjesta događaja.

Tada se iza njega pojavio Nešić koji je, kako je posvjedočio policajac, rukama uhvatio gornji dio vrata njegovog automobila i nije mu dao da ih zatvori. Nešić je tada policajca pitao za ime i prezime, što mu je on rekao.

Nešić ga je nastavio braniti da zatvori vrata, zbog čega je policajac lijevom nogom izašao iz auta govoreći: “Dobili ste informaciju, izlazite iz auta”.

Nešić se nakon toga sklonio, a sa lica mjesta otišao je zaštićenog lica. Policajac je negirao da je Nešiću uputio ružne riječi, kao i riječ “marš”.

Istaknuo je da je ovom prilikom bio na službenom zadatku i da je imao zaštićenu osobu koju je morao zbrinuti.

https://otpor.media/ministar-begic-ocitao-povijesnu-lekciju-cetniku-nesicu/

Svjedokinja MM je u svom iskazu u prethodnom postupku, koji nije mijenjala ni na glavnoj raspravi, navela da je dana 09.04.2011. upravljala putničkim vozilom marke „Reno Megane“ bosanskohercegovačkih registarskih oznaka, da su se s njom u vozilu nalazili njen suprug, u ovom slučaju optuženi Nenad Nešić i njegov prijatelj.

Prema njenim riječima, vozilo su zaustavili ispred trgovačkog centra tražeći parking. Vidjeli su slobodno mjesto, ali je pristup do njega bio blokiran zbog parkiranog vozila crvenog “pasata”. Navela je da je ona kao vozačica zvučnim signalom upozoravala vozača crvenog “pasata” da se pomakne, da je iz tog vozila izašao muškarac koji je mahao rukama i govorio im riječi “odlazite, bježite odavde”. “.

Iz njihovog vozila izašao je optuženi Nešić Nenad, kojeg je vozačica Passata još jednom upozorila da se udalji, što je njen suprug odbio rekavši da samo žele parkirati. Vozač Passata je od optuženog tražio osobnu iskaznicu, a optuženi je to odbio, nakon čega je vozač Passata rekao da je policijski službenik, izvadio službenu iskaznicu i pokazao je optuženiku.

Nakon toga je, prema riječima MM Nešića, predao osobnu iskaznicu na uvid, a vozač Passata je zabilježio njegove osobne podatke. MM je naveo da je nakon uzimanja osobnih podataka od optuženika vozač Passata rekao da će dobiti zapisnik, te da je dok je uzimao podatke od optuženika u Passat ušla žena čiji identitet nije znala.

Ona je navela da se vozač “pasata” nakon legitimiranja udaljio prema njegovom vozilu, a da su ona i Nešić krenuli za njim, tražeći od njega osobne i službene podatke. Ona je navela da ne može da kaže da li je Nešić rukama držao vrata vozača “pasata”, ali da misli da to nije učinio jer je ona bila bliže vratima, odnosno vozaču “Passat”.

Na glavnoj raspravi od 28.04.2011. MM je dopunila svoj iskaz tvrdeći da njen suprug Nešić Nenad nije rukama držao vrata crvenog “pasata”, već da je to ona učinila.

Kako je ranije ove godine pisao Centar za istraživačko novinarstvo ( CIN ), iako je imao zakonsku obvezu, u izjavi o imovinskom stanju koju je Nenad Nešić popunio prije stupanja na ministarsku funkciju, nije prijavio stan i kuću u Novom Sadu posjeduje sa suprugom.

Nešić je novinaru CIN-a rekao da je kontaktirao Vijeće ministara BiH i da mu je rečeno da imovina supružnika nije prijavljena.

Nigdje u upitniku ne piše bračna stečevina, nego stoji imovina koja ide vama”, rekao je Nešić.

https://otpor.media/novi-ministar-sigurnosti-bih-dobro-opremljen-nekretninama-po-srbiji-i-crnoj-gori/

Kako se dodaje, neprijavljeni stan od 98 kvadrata nalazi se u centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju s druge strane Dunava, u blizini Petrovaradinske tvrđave.

Nova.rs

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.