Subota, 21 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

HDZ-ova zastupnica Darijana Filipović jednim javljanjem naplatila preko 80.000 maraka, bilo ih je koji su šutjeli svo vrijeme!

Diskusije na sjednicama, predlaganje zakona, upućivanje inicijativa, traženje odgovora na probleme građana neka su osnovna mjerila rada zastupnika i delegata. To se posebno očekuje u tamo gdje su parlamentarci najplaćeniji, a to je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Koliko su bili aktivni u 2023. godini vidljivo je iz statistike upućenih zakona i inicijativa, postavljenih zastupničkih pitanja, ali i iz stenograma sa sjednica. Zastupnički dom Parlamenta BiH u 2023. je održao 22 sjednice, a Dom naroda 13.

Čitajući stenograme sa svih tih sjednica može se vidjeti da zastupnik SNSD-a Obren Petrović nije progovorio. Uz to nije postavio nijedno zastupničko pitanje, imao neku svoju inicijativu ili prijedlog zakona.

S druge strane je za 11 mjeseci 2023. godine zaradio više od 83.000 KM. Njegova primanja mjesečno u prosjeku iznose oko 7.600 KM.

I zastupnica NES-a Elvisa Hodžić, koja je u bh. Parlament ušla u ožujku, nije se javila za riječ na sjednicama, nije imala zastupničkih pitanja, svojih inicijativa ili zakona. A prema podacima koje je Faktor dobio iz Tajništva bh. Parlamenta, nije imala primanja već je u 2023. godina naplatila skoro 4.000 KM na ime troškova za dolazak na sjednice, što svakako nije opravdanje.

Među 42 zastupnika ima onih koji su aktivni skoro svaku sjednicu i mimo nje, a ima i onih koje smo mogli čuti tek na jednoj ili dva tjedna, a istovremeno nije zabilježeno da su ikoga išta pretjerano pitali ili imali inicijativu.

Tako smo, prema stenogramima, zastupnicu SNSD-a Ljubicu Miljanović mogli čuti prvi i posljednji put na sjednici u travnju. Nije imala pitanja ni inicijativa. U 2023. godini je zaradila čak oko 116.000 KM, jer je upravo u parlamentarnim klupama, u kojim je nismo imali priliku upoznati po raspravama, ostvarila i pravo na mirovinu i više od 30.000 KM otpremnine. Njena mjesečna primanja koja obuhvaćaju plaću, paušal, prijevoz, odvojeni život, topli obrok, u prosjeku su 7.600 KM.

Zastupnicu HDZ-a Darijanu Filipović, prema stenogramima, mogli smo čuti prvi put na sjednici u studenom gdje je raspravljala o točkama dnevnog reda, a postavila je jedno zastupničko pitanje tijekom 2023. godine. Njena primanja mjesečno iznose tko 6.800 KM i u 2023. je naplatila 76.872 KM, ne računajući prosinac koji tek treba biti isplaćen.

Slično je i sa Amorom Mašovićem, zastupnikom SDA, Slavkom Matićem, zastupnikom HDZ-a, dok se zastupnik SDA Denijel Tulumović prvi put za raspravu u 2023. godini javio na sjednici u studenom, što je i sam kazao kada je dobio riječ pa rekao da se prvi put obraća u ovom domu. On u bh. Parlamentu nije imao primanja osim paušala za koji mu je od siječnja do listopada isplaćeno oko 10.400 KM. Bio je predlagač nekoliko zakona zajedno s kolegama iz Kluba zastupnika SDA.

Stenogrami su pokazali da su delegati u Domu naroda više-manje podjednako aktivni na sjednicama, moguće i zato što ih ima 15.

Faktor.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.