Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Otkriveni novi detalji oko korumpiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića

Tužiteljstvo BiH proširilo je istragu protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, saznaje Istraga.ba. Istraga je proširena nekoliko dana prije isticanja jednomjesečnog pritvora, što znači da će Tužiteljstvo tražiti produženje pritvora za još dva mjeseca.

https://otpor.media/kako-predsjednik-suda-bih-medu-zenskom-populacijom-trguje-utjecajem-ali-i-jos-necim/

Osim zbog prisluškivanja tri broja (službeni broj telefona Suda BiH i brojevi telefona dvojice istražitelja Tužiteljstva BiH), bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić je, kako saznaje Istraga, sada osumnjičen i da je nezakonito davao tri počasne iskaznice OSA-e. U pitanju su iskaznice izdate direktoru Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduanu Kafedžiću, bivšem tajniku Ministarstva vanjskih poslova BiH Adiju Hadžikapetanoviću (preminuo) i sarajevskom “ugostitelju” Denisu Stojniću.

Počasne iskaznice nemaju nikakav operativni značaj, no Tužiteljstvo sada provjerava da li je prekršena procedura prilikom dodjele ovih iskaznica OSA-e.

https://otpor.media/na-pomolu-nova-optuznica-ime-direktora-osa-e-naknadno-upisano-na-popis-studenata/

Suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca Tužiteljstvo BiH sada dodatno sumnjiči i za uništavanje šezdesetak akata Suda BiH koji bi se mogli dovesti u vezu sa naredbama za prisluškivanje. Debevec je, oprema sumnjama Tužiteljstva BiH, angažirao svoju tajnicu da uništi ili prikrije dio dokumentacije.

Podsjetimo, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić su uhićeno 19. prosinca prošle godine. Prilikom obrazlaganja prijedlogu za određivanje jednomjesečnog pritvora postupajuća tužiteljica Bojana Jolović je navela da sumnja da su Debevec i Mehmedagić nezakonito prisluškivali službeni broj Suda BiH kojeg su koristile dežurni suci za prethodni postupak i dva broja istražitelja Tužiteljstva BiH.

“Iz iskaza svjedoka je evidentno da u vezi predmeta OSA-e koji se vezuje za sudski broj Su-03-10-6/20 da je zakonska procedura bila zadovoljena tako što je bila formirana tzv. zatvorena operacija, odnosno operacija čiji dokumenti odnosno informacije proistekle iz iste nisu ušle u analitičke fondove. Ta operacija je podrazumijevala primjenu određenih mjera za koje je bilo potrebno sudsko ovlaštenje, te je u više navrata produžavana na osnovu Naloga Suda BiH”, navedeno je u jednom od dokumenata Tužiteljstva BIH.

Dakle, evidentno je da je predsjednik Suda BiH izdavao naredbe za praćenje određenih telefonskih brojeva i da je OSA postupala u skladu sa naredbama koje je, u skladu sa Zakonom o OSA-i, izdavao predsjednik Suda BiH. Međutim, sumnju u zakonitost tih postupke unosi činjenica da je dio prateće dokumentacije koja se odnosi na prisluškivanje tih telefonskih komunikacija uništen, odnosno da je nestao.

https://otpor.media/pravosudno-obasvjestajna-afera-drma-bih-predsjednik-suda-bih-skroz-kompromitiran-privedena-i-njegova-odvjetnica/

Prilikom uhićenja Debeveca i Mehmedagića od njih su oduzeta ukupno četiri telefona. Jedan telefon je pripada bivšem direktoru OSA-e-. On je, kako saznajemo, forenzičarima SIPA-e dao pristupne kodove, ali u samom telefonu nije pronađeno ništa. Kada su u pitanju tri telefona suspendiranog predsjednika Suda BiH Rankia Debeveca oni nisu otključani. U pitanju su dva iPhone i jedan Samsung.

Istraga.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.