Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Prodali su preko 200 lažnih diploma na području BiH, a cijene su se kretale od 1.500 maraka

Županijski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužiteljstva USK protiv supružnika Šemsudina Habibovića i Maide Cepić Habibović, te Neire Šabić iz Sanskog Mosta, kao i pravnog lica Centar za obrazovanje odraslih osoba “Multilingua” iz Sanskog Mosta.

Njima se na teret stavljaju krivična djela organiziranog kriminala u vezi sa krivotvorenjima službenih isprava i zloupotrebom položaja i ovlaštenja, a sve se tiče izdavanja lažnih diploma. Svi oni su bili odgovorna lica u spornoj ustanovi koja se bavila izdavanjem lažnih diploma. Tužiteljstvo USK istragom je utvrdilo da je “Multilingua” za četiri godine svoga rada omogućila da više od 200 osoba iz Bosne i Hercegovine stekne diplome, a da prethodno nisu pohađali nastavu niti su polagali završne ispite ili programe prekvalifikacije.

Nadzorom koji su ranije sproveli inspekcijski timovi Ministarstva obrazovanja, nauke i kulture USK, utvrđeno je kako je ova škola izdavala diplome i za zanimanja za koja nisu imali potrebna odobrenja za izvođenje nastave i obuke. Tako su, na primjer, izdali diplome za automehaničara, kuhara, metalostrugara, šumskog tehničara, vodoinstalatera, zavarivača i strojarskog tehničara programera CNC strojeva.

Prema neslužbenim informacijama, diplome su prodavane po cijeni od 1.500 maraka, te je tom prilikom ostvarena značajna nezakonita korist.

https://otpor.media/prodajom-diploma-napravili-zgradu-maloljetna-djeca-osumnjicenih-su-suvlasnici-i-investitori/

Inače, treba istaknuti kako je spomenuta ustanova iz Sanskog Mosta bila u centru afere “Diploma” od prije šest godina, koja je imala snažan odjek u Bosni i Hercegovini, ali i van njenih granica. Tada je “Multilingua” izdala lažnu diplomu novinarki Azri Omerović, koja je istraživala ovu oblast, a ona je za svega 17 dana, bez dana nazočnosti ijednom satu, završila srednju medicinsku školu i to vrlodobrim uspjehom. Medijska afera proizvela je zatvaranje škole i istragu u kojoj su provjeravane stotine izdatih diploma raznih struka.

https://otpor.media/osloboden-najpoznatiji-prodavac-diploma-iz-zurnalovog-videa/

U sudskom postupku povodom afere “Diploma”, Šemsudin Habibović osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 13 mjeseci, kao i Senad Pehlivan, koji je bio posrednik u kupovini sporne diplome.

Nejra Šabić je tada osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci s rokom provjere od tri godine. Habibović se još nalazi na odsluženju zatvorske kazne, a Tužiteljstvo USK je blokiralo imovinu spomenutih supružnika, za koju se smatra da je izgrađena nezakonito ostvarenim novcem.

Nezavisne.com

https://otpor.media/mostarski-privatni-univerzitet-koji-je-pretresla-sipa-u-ponudi-ima-diplome-od-pravnika-do-farmaceuta/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.