Subota, 21 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Maloljetne učenice u Širokom Brijegu žrtve eksplicitnog sadržaja namontiranih fotografija!

Dok roditelji u Širokom Brijegu ovih dana prolaze kroz uobičajene brige vezane uz svoju djecu, nova tema se ističe zbog uznemirujućeg događaja u jednoj od osnovnih škola. Nažalost, par učenica postale su žrtve bezosjećajnog postupka njihovih vršnjaka. Fotografije koje su namjerno montirane kako bi prikazale maloljetne učenice u neprikladnom svjetlu duboko su zabrinule njihove roditelje. Autor ovog sramotnog čina imao je jasnu namjeru – nanijeti štetu javnom ugledu djevojčica.

Roditelji, suočeni s ovom nepravdom, odlučili su se suprotstaviti i obratili su se portalu OTPOR.Media kako bi podigli svijest o ovom gnjusnom činu. Iako smo imali uvid u same fotomontaže i informacije o počiniteljima, odlučili smo ne objaviti ih, nego skrenuti pozornost na ozbiljnost problema kako ne bismo dodatno traumatizirali djecu.

Zanimljivo je napomenuti kako su roditelji prvo naišli na inertnost Policijske uprave Široki Brijeg, koja je nerado prihvatila ovaj slučaj kao prioritet. Shvativši da će morati poduzeti dodatne korake, odlučili su angažirati odvjetnički ured iz Mostara, s čvrstom odlukom da ne dopuste da ovaj slučaj postane još jedna statistika među neprocesuiranim incidentima.

Odvjetnici su preuzeli inicijativu, sada prikupljaju sve relevantne informacije i pripremaju se za pravnu bitku koja ih očekuje. Roditelji su tako odlučili te se tako udružili da zaštitite svoju djecu od daljnjeg zlostavljanja i zajedno svojim istupom u javnost stati na kraj ovakvim uznemirujućim događajima. Odlučili su javno progovoriti i uputiti poziv ostalim roditeljima da se probude, potičući zajednički napor kako bi se stvorila sigurna sredina za rast i razvoj mlađih naraštaja.

“Poštovani roditelji i sugrađani, obraćamo vam se s ozbiljnom zabrinutošću u vezi s rastućim problemom dijeljenja neprimjerenog sadržaja među maloljetnicima. Nedavni incidenti, poput onoga koji se dogodio u našem Širokom Brijegu, jasno ukazuju na ozbiljnost i hitnost suočavanja s ovim pitanjem dok ne bude kasno. Ovom prilikom želimo vas upozoriti na štetnosti takvih postupaka te istaknuti kako oni duboko utječu na mentalno zdravlje i dobrobit naše djece”, kazali su u zajedničkoj izjavi roditelji za portal OTPOR.Media.

NAPOMENA: Imena roditelja i djece nećemo otkriti zbog osjetljivosti slučaja.

Na kraju, dodajmo nekoliko stručnih detalja koji ukazuju na ozbiljnost štetnosti koje ovakve stvari mogu imati na dijete:

Dijeljenje neprimjerenih fotografija među maloljetnicima može stvoriti ozbiljnu emocionalnu traumu. Djeca su u fazi razvoja gdje oblikuju svoj identitet, a takvi incidenti mogu rezultirati smanjenjem samopouzdanja, depresijom i anksioznošću.

Djeca koja postanu žrtve ovakvog dijeljenja često doživljavaju sramoćenje i stigmatizaciju među vršnjacima. To može izazvati socijalnu izolaciju, otežano učenje te dugotrajne posljedice na socijalne odnose.

Dugotrajan utjecaj ovakvih događaja može dovesti do različitih poremećaja ponašanja kod djece, uključujući agresivnost, povlačenje u sebe ili čak rizik od samoozljeđivanja.

Dijeljenje neprimjerenih sadržaja može odvratiti pažnju djece od školskih obaveza, smanjujući njihovu koncentraciju i motivaciju za učenje. To može rezultirati negativnim utjecajem na sam školski uspjeh.

Osim emocionalnih i socijalnih posljedica, dijeljenje takvog sadržaja može dovesti i do ozbiljnih pravnih posljedica. Počinitelji mogu biti suočeni s kaznenim gonjenjem i dugotrajnim posljedicama na njihov životni put.

Ono što je posebno uznemirujuće u ovom slučaju, jest način na koji je njihov vršnjak zloupotrijebio privatne fotografije koje je preuzeo s društvenih mreža. Korištenjem tih slika, on je stvarao fotomontaže s eksplicitnim sadržajem i dalje ih širio na internetu.

Stoga apeliramo na sve roditelje, skrbnike i učitelje da aktivno razgovaraju s djecom o štetnosti dijeljenja neprimjerenog sadržaja i potiču svijest o sigurnosti na internetu. Važno je na vrijeme stvoriti otvorenu komunikaciju s djecom kako bi se osiguralo da se osjećaju podržano i sigurno te da razumiju ozbiljnost posljedica svojih postupaka. Mi stariji se možemo do neke granice “zezati”, ali najmlađi to ne mog tako lako razumjeti!

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.