Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Federalnog zastupnika zanimalo koliko se često “ukazuju” inspekcije u Međugorju i Zapadnoj Hercegovini

Nakon što je federalni zastupnik Sanel Kajan upitao koliko često Federalna uprava za inspekcijske poslove vrši kontrolu poslovanja u ugostiteljskim i drugim privrednim objektima na području zapadne i južne Hercegovine, Federalna uprava je poslala podatke o broju izvršenih inspekcijskih kontrola na ovom području.

U obrazloženju, Kajan je naveo da je na području zapadne i južne Hercegovine prisutna pojava nezakonite radnje u oblastima inspekcijskog nadzora koje su prepoznate pod pojmom “siva ekonomija”.

Kako je naveo Kajan, upućeniji tvrde da je izdavanje fiskalnih računa, osobito u Međugorju, Kantonu 10 i Zapadno-hercegovačkoj županiji i dijelovima HNŽ-a rijedak slučaj, te da se ističe dojam da se u ovom području Bosne i Hercegovine namjerno zaobilaze, odnosno ne vrše inspekcije. kontrole.

-Inspekcijski nadzori, kada su u pitanju federalni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, na području FBiH, vrše se na temelju Godišnjeg Plana rada FUZIP-a, po nalogu direktora FUZIP-a, Vlade Federacije BiH ili federalnih ministara, kao i po predstavkama građana, fizičkih i pravnih lica i drugim zahtjevima.

-lmajući u vidu trenutni sustav elektroničkog vođenja inspekcijskog nadzora koji se koristi u Upravi (tzv “Lotus”), sustav ne daje mogućnost da se elektronski može izbaciti konkretan podatak (po recimo zadatom parametru – zemljopisno područje), što će biti novim softverom, čija je izrada u tijeku, biti jedan od mogućih parametara kod kreiranja lzviještaja – naveli su, između ostalog, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove te dostavili sljedeće podatke:

U 2023. na području HNŽ-a, au vezi s fiskalizacijom izvršeno je 280 inspekcijskih nadzora i izdata su 32 prekršajna naloga u iznosu od 96.000,00 maraka.

Izvršeni su nadzori iz oblasti ugostiteljstva, au vezi sa smještajnim kapacitetima izvršen je 161 inspekcijski nadzor, te je izdato 130 prekršajnih naloga u iznosu od 88.520 KM.

U 2023. godini na području Kantona 10 – Livno izvršen je 21 inspekcijski nadzor i izdato je pet prekršajnih naloga u iznosu od 15.000,00 maraka.

Na području ŽZH izvršen je 161 inspekcijski nadzor i izdata 14 prekršajnih naloga u iznosu od 52.000,00 maraka.

Kada su u pitanju podaci za razdoblje od 4. ožujka do 16. svibnja ove godine, na području HNŽ-a, izvršeno je 230 inspekcijskih nadzora i izdato devet prekršajnih naloga u iznosu od 27.000,00 maraka.

Na području Kantona 10 – Livno izvršeno je 10 inspekcijskih nadzora i izdat jedan prekršajni nalog u iznosu od 3.000,00 maraka.

Na području ŽZH, izvršena su 44 inspekcijska nadzora i izdat jedan prekršajni nalog u iznosu od 3.000,00 maraka.

Faktor.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.