Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Tužiteljstvo BiH formiralo predmet o kriminalu bivših i sadašnjih struktura UIO

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, nakon istraživačkih priča Valtera u kojima su dokumentima i svjedočenjima dokazali korupciju, teške zloupotrebe i sticanje enormnog bogatstva više visokih dužnosnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, uključujući bivšeg dugogodišnjeg direktora Miru Džakulu, formiralo je predmet koji je dat u nadležnost tužitelju Odjela za korupciju, potvrđeno je Valteru iz ove institucije.

Podsjećamo da je Valter objavio serijal tekstova i istraživačkih priča u kojima je detaljno objasnio i dokazali kako su se i na koji način pojedinci bogatili teško zloupotrebljavajući vlastite funkcije, baveći se korupcijom, čak i organiziranim kriminalom.

https://otpor.media/preko-uno-do-zvijezda-miro-dzakula-capljinac-medu-najbogatijim-ljudima-u-bih

Unazad nekoliko godina inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH BiH (SIPA) podnijeli su više krivičnih prijava protiv više desetina službenika i dužnosnika UIO, kao i više krivičnih prijava protiv samog Džakule, no većina tih predmeta i dalje kupi prašinu negdje na dnu tužiteljskih ladica.

Izuzetak bi mogao da bude završetak istrage protiv bivše šefice Grupe za sprječavanje krijumčarenja Regionalne kancelarije Banjaluka Jelene Majstorović i njenih „crnokošuljaša“, uhićenih u akciji SIPA-e Brend 4, koji bi, prema neslužbenim informacijama, uskoro ipak mogao da rezultira optužnicom.

Majstorović je bila Džakulina dugogodišnja bliska suradnica i desna ruka, kojoj je on obilno pogodovao u karijeri, kako je to danas prvi operativac UIO Goran Marinković kao kum i osoba od najvišeg povjerenja aktualnog direktora UIO Zorana Tegeltije. Valter je objavio niz dokaza o tome da su se i Majstorović i Marinković iznimno obogatili radeći u UIO, steknuvši, uz ostalo, veći broj nekretnina (pogotovo u slučaju Jelene Majstorović).

https://otpor.media/miro-dzakula-kralj-nekretnina-kako-je-vlasnik-granapa-postao-jedan-od-najbogatijih-ljudi-u-bih

Nakon ove Valter je objavio priču koja je imalo izniman odjek i u regiji te su je prenijeli i neki regionalni mediji i televizije. U ovoj priči smo „ispratili put“ Mire Džakule od vlasnika malog granapa i računovođe u lokalnoj kompaniji, do jednog jedan od najbogatijih ljudi u BiH i kralja nekretnina, a što mu je uspjelo tijekom dva i pol mandata u fotelji direktora državnih carina. Objavili smo niz dokaza, ZK izvadaka o vlasništvu nad nekretninama, kao i izjava svjedoka, stvarajući sve pretpostavke za Tužiteljstvo BiH da se počnu baviti svojim poslom, ukoliko budu nadjačane strukture u ovoj instituciji koje godinama štite Džakulu.

Podsjećamo da je Miro Džakula i najozbiljniji kandidat za novog generalnog direktora Elektroprijenosa BiH, jedinog državnog javnog poduzeća, koje obrće ogromna sredstva i gdje bi trebao da naslijedi još jednog Čovićevog čovjeka od povjerenja Matana Žarića.

Valterportal.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.