Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Roka “Miki Maus” – Uvedene sankcije glavnim financijerima Milorada Dodika i njegove obitelji!

SAD je uvele sankcije firmama koje su povezane s Miloradom Dodikom odnosno njegovim sinom Igorom Dodikom.

Kako je priopćeno iz Ministarstva financija SAD, na listi sankcija naći će se dvije osobe i čak sedam kompanija koje osiguravaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu obitelj.

“Dodik je svoj službeni položaj koristio za gomilanje osobnog bogaćenja kroz firme povezane s njim i Igorom Dodikom. Na primjer, 2024. Igor i Dodik izvršili su kontrolu nad visokim dužnosnicima vlade Bosne i Hercegovine kako bi manipulirali nacrtom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti Prointer ITSS doo Banja Luka Clan Infinity International Group – entitet u mreži – izvan konkurentskog procesa”.

“Sjedinjene Države osuđuju Dodikove kontinuirane napore da naruši institucije koje su osigurale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i regiju”, rekao je podtajnik Ministarstva financija za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

“Nastaviti ćemo razotkrivati ​​lažne sheme koje Dodiku i njegovoj obitelji omogućavaju iskorištavanje vlastitog naroda za osobnu korist.”

Dalje navode da Dodik, ne samo da pljačka građane BiH svojim koruptivnim ponašanjem, već i ugrožava njihovu sigurnost kroz svoje opetovane prijetnje da će nastaviti s otcjepljenjem RS od BiH.

https://otpor.media/spasavanje-dodikovog-sina-ep-hzhb-pola-milijuna-km-dala-prointeru-za-odrzavanje-koji-je-izgubio-licencu-za-bih

“Dodikova nedavna objava formalne odluke da predloži ‘razdruživanje’ RS od BiH nastavak je očiglednih aktivnosti protiv Daytonskog mirovnog sporazuma (DPA) i prijeti miru i stabilnosti regije. Svojom korupcijom i secesionističkom retorikom Dodik nastavlja potkopavati institucije BiH i bogatiti svoju obitelj na račun naroda, dodatno riskirajući budućnost BiH u euroatlantskim institucijama”, navodi se na stranici Ministarstva financija SAD .

Sjedinjene Države sankcionirale su Dodika 5. siječnja 2022. u skladu s Izvršnom naredbom (EO) 14033 jer je odgovoran ili saučesnik u, ili je direktno ili indirektno sudjelovao u, kršenju ili činu koji je opstruirao ili prijetio provedbi, DPA, kao i za koruptivne aktivnosti. Sjedinjene Države također su prethodno označile Dodika 17. lipnja 2017. u skladu s EO 13304 zbog podrivanja ili prijetnje Dejtonu. Dodatno, Sjedinjene Države označile su Dodikovu punoljetnu djecu, Igora i Goricu Dodik, 20. listopada 2023. u skladu s EO 14033 za materijalnu pomoć, sponzoriranje ili pružanje financijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robu ili usluge za ili u svrhu podrške Dodiku, osobe čija su imovina i udjeli u imovini blokirani u skladu s EO 14033.

Dodik je iskoristio svoj službeni položaj kako bi usmjerio ugovore Vlade RS s mrežom privatnih firmi koje on i Igor nadziru. Dok Igor kontrolira mnoge firme u ovoj mreži, on prikriva svoju osobnu povezanost s firmama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore. Infinity International Group doo Banja Luka je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik još najmanje pet drugih kompanija sa sjedištem u BiH: Prointer ITSS doo Banja Luka Clan Infinity International Group, Kaldera Company El PGP doo, Infinity Media doo, K-2 Audio servisi Banja Luka doo, i Una World Network doo.

Dodatno, Sirius 2010 doo Banja Luka je informatička (IT) firma koja posluje unutar obiteljske mreže Dodik. Uz Prointer i Kalderu, Sirius je u BiH poznat po unosnim državnim poslovima. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom RS i vlada BiH, dok Kaldera prvenstveno posluje u sektoru inženjeringa.

Za mnoge od tih subjekata Igor je često uključen u poslovne operacije iza scene. Na primjer, u travnju 2024. tadašnji direktor Siriusa dao je ostavku, a Igor je sudjelovao u zapošljavanju zamjene. Igor je u konačnici bio odgovoran za osiguravanje da svaka firma — uključujući Prointer, Sirius i Kalderu — izvrši plaćanja kako bi ispunila svoje financijske obaveze. Dodatno, Igor je odobrio plan za podmirenje Kalderinog duga s lokalnom bankom, a zatim je zajam između Prointera i Kaldere odmah izvršen. Igor je također sudjelovao u organizaciji sastanka o novim ugovorima sa suradnicima i generalnim direktorom Prointera.

https://otpor.media/sve-mirise-na-izdaju-drzave-digitalizaciju-u-bih-provodit-ce-hrvatski-obavjestajac-i-firma-dodikova-sina

S tim u vezi, ova Dodikova mreža često restrukturira korporativno vlasništvo kako bi sakrila upletenost obitelji u kompanije i izbjegla sankcije. Na primjer, Prointer je 2021. preuzeo vlasništvo nad Alternativnom televizijom doo (ATV), ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC 5. siječnja 2022. odredio ATV u skladu s EO 14033 zbog toga što je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika. Početkom 2024. K-2 je bio u procesu spajanja s ATV-om, kada bi K-2 apsorbirao i zadržao svu imovinu ATV-a, a ATV bi prestao postojati.

https://otpor.media/americke-sankcije-youtube-ugasio-nalog-banjaluckom-atv-u

Iako Đorđe Đurić i Milenko Čičić zauzimaju vlasničke i upravljačke pozicije unutar Mreže, redom, Igor u konačnici upravlja financijskim odlukama za mrežne firme, uključujući Prointer i Kalderu, a za poslovne odluke potrebno je Igorovo odobrenje. Đurić, kao krajnji vlasnik Infinityja i njegovih podružnica, bliski je Igorov suradnik koji mu često pomaže u financijskim poslovima. Na primjer, Đurić i Igor namjerno su poduzeli korake kako bi prikrili svoju upletenost u offshore bankovni račun i entitet nad kojim su dijelili kontrolu, vjerojatno omogućivši Igoru da prebaci milijune eura u inozemstvo.

Čičić je generalni direktor Kaldere. U toj su ulozi Čičić i generalni direktor Prointera izvještavali Igora o poslovanju Kaldere i Prointera. Osim toga, jednom je prilikom Čičić zastupao Igora na sastanku s nekim od Igorovih poslovnih partnera te je u Igorovo ime obavio niz financijskih transakcija prema tim istim poslovnim partnerima. Važno je napomenuti da je Milenko Čičić, koji je danas sankcioniran, druga osoba od Milenka Čičića koji je bio jedini vlasnik Kaldere do njezine prodaje Prointeru krajem prosinca 2019. godine.

Prointer, Kaldera, Sirius i Čičić označeni su u skladu s EO 14033 jer su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili namjeravali djelovati za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora, osobe čija su imovina i udjeli u imovini blokiran u skladu s EO 14033.

Đurić je označen u skladu s EO 14033 jer je materijalno pomagao, sponzorirao ili pružao financijsku, materijalnu ili tehnološku podršku za, ili robu ili usluge Igoru ili u njegovu podršku.

Infinity je označen u skladu s EO 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Đurića, osobe čija su imovina i udjeli u vlasništvu blokirani u skladu s EO 14033.

Infinity Media je označena u skladu s EO 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovala ili navodno djeluje za ili u ime, direktno ili indirektno, Infinity, osobe čije su vlasništvo i udjeli u vlasništvu blokirani u skladu s EO 14033.

https://otpor.media/tv-una-napustio-investitor-iz-njemacke-koji-je-u-njoj-imao-80-posto-kapitala

K-2 i Una označeni su u skladu s EO 14033 jer su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili navodno djeluju za ili u ime, direktno ili indirektno, Infinity Media, osobe čije su vlasništvo i udjeli u vlasništvu blokirani u skladu s prema EO 14033.

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i udjeli u imovini gore opisanih osoba koje su u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili ukupno, 50 posto ili više jedne ili više blokiranih osoba. Osim ako nije ovlašteno općom ili posebnom dozvolom izdanom od strane OFAC-a ili izuzeto, OFAC-ovi propisi općenito zabranjuju sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar (ili tranzita) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini označenih ili na drugi način blokiranih osoba.

https://otpor.media/ameri-pravo-udarili-dodika-objavljen-popis-od-njih-65-koji-su-na-crnoj-listi-i-povezani-s-kriminalcem-iz-rs-a

Osim toga, financijske institucije i druge osobe koje sudjeluju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcioniranim subjektima i pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti podvrgnute ovrhi. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist bilo koje određene osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.