Srijeda, 17 srpnja, 2024

Top 4 ovog tjedna

spot_img

Došli u Posušje uhititi Zorana Galića, on prije uhićenje pobjegao u Hrvatsku

Po naredbi Tužiteljstva BiH u ponedjeljak, 8. srpnja uhićeni su pomoćnik zapovjednika Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago, zbog kaznenih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zlouporaba položaja ili ovlasti i drugih kaznenih djela.

Navedenu istragu Tužiteljstvo BiH provodi zajedno sa Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, dok je u realizaciju aktivnosti privođenja uključena Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Istragom je, pored drugih osoba, obuhvaćen i zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić, zbog sumnje u izvršenje kaznenih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zlouporaba položaja ili ovlasti, u razdoblju dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Također, postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznata osoba iz navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavila informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinila kazneno djelo povreda tajnosti postupka, te će Tužiteljstvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, provesti istragu kako bi identificiralo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedenu osobu.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobivenih informacija, 8. srpnja u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine, te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi, piše u priopćenju Tužiteljstva BiH

Galića kojeg je obuhvatila istraga, a kako je priopćio glavni tužitelj BiH tužiteljstva Milanko Kajganić, sumnjiči se za niz kaznenih djela od primanja dara i drugih oblika koristi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a koja je činio dok je obavljao funkciju direktora Granične policije BiH.

– Također, postoji osnovana sumnja da je za sada nepoznata osoba iz gore navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavila informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime je počinjeno kazneno djelo povrede tajnosti postupka. Stoga će Tužilaštvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, provesti istragu kako bi identificiralo osobu i u skladu sa zakonom procesuiralo – kaže još u svom priopćenju Kajganić.

Istraga u ovom predmetu korupcije visoke razine se nastavlja dalje, a provodi se uz direktnu podršku EUROPOL-a.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.