Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Velika Gospa i opasna prometnica: Hoće li JU Ceste ŽZH postupiti po zahtjevu MZ Brig?

Sjećate li se reportaže i snimke portala OTPOR.Media početkom mjeseca svibnja ove godine, kada smo prezentirali javnosti video pod nazivom – “Je li vas imalo sramota kada na misu na naš Brig krenete?”

Kao što ste vidjeli iz priloženog, radi se o Ulici Alojzija Stepinca u Širokom Brijegu, u naselju MZ Brig, gdje se već desetljećima događaju brojne prometne zgode i nezgode.

Redovito smo javnost informirali o brojnim prometnim nesrećama i drugim “anomalijama” koje se događaju na toj dionici puta. Neadekvatno održavanje te prometnice je jedan od razlog zašto je to tako, a nisu krivi samo vozači.

Tim povodom, Vijeće MZ Brig poslalo je dopis ravnatelju JU Cesta ŽZH, Vinku Romiću, tražeći hitnu sanaciju spomenute prometnice koja je od iznimne važnosti ne samo za Grad i građane Širokog Brijega, nego i za sigurnost svih sudionika u prometu jer je to jedna od glavnih prometnica.

-Profesionalnu i stručnu sanaciju zavoja (ispod Gradske mrtvačnice) na kojem se godišnje dogodi desetine prometnih nezgoda, što potvrđuje i sama PU Široki Brijeg koja najviše svojih intervencija ima na tom dijelu prometnice,

-Vraćanje i postavljanje ograde koja je uništena prilikom jedne od brojnih prometnih nezgoda,

-Uklanjanje raslinja i uklanjanje opasnog kamenja uz prometnicu koje već predstavlja opasnost u prometu,

-Kompletno odčepljivanje svih odvodnih kanala oborinskih voda, što je jedan od razloga stvaranja klizave površine na cesti.

-Postavljanje usporivača s obje strane prometnice od Gimnazije prema prvom zavoju jer pojedinci redovito voze prebrzo i rizično pretječu, čime ugrožavaju ostale sudionike u prometu, pješake i mještane,

-Sužavanje jednog dijela prometnice koja je krivo označena prilikom bojanja prometnih traka, čime se ugrožavaju mještani koji se na tu prometnicu priključuju, a što je također dovelo do prometnih nesreća.

“Upoznat sam sa svim detaljima vezanim uz tu prometnicu i zahtjevom Vijeća MZ Brig za hitnu sanaciju. Osobno sam obišao tu lokaciju s nekim vijećnicima i uvjerio se u hitnost zahvata na pojedinim dijelovima ceste. Njihovi zahtjevi su u potpunosti opravdani”, rekao je na početku razgovora za portal OTPOR.Media Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste ŽZH.

Pitali smo g. Romića što i kada planira poduzeti po pitanju realizacije ovih zahtjeva, s obzirom na to da mnogi zahtjevi često ostaju samo na papiru.

“Nekoliko dana nakon dobivenog zahtjeva i izlaska na lokaciju, odmah smo poslali ekipu da popravi ogradu koja je nekoliko mjeseci ležala odvaljena uz pješačku stazu.

“Ovih dana trebali bismo krenuti s ostalim popravcima, uključujući uklanjanje raslinja i nestabilnog kamenja koje prijeti padanju na cestu, te čiščenje odvodnih kanala. Trenutno je u tijeku natječaj za postavljanje horizontalne, veretikalne signalizacije i opreme cesta, nažalost s žalbenim postupkom, koji nas često prati s posljedičnim kašnjenjem nužnih radova. Ovim bi se pokušali riješiti problemi neopravdano brze vožnje, kao i pregledna sigurnost priključenja sporednih prilaza u smislu obnove i popravka / ispravka horizontalne signalizacije. Osim potrebne vertikalne signalizacije (prometnih znakovi), postavili smo i zaštitnu ogradu prije par godina, ali na njoj je primjetan značajan broj oštećenja zbog gubitka kontrole nad vozilom, uglavnom zbog neprilagođene brzine naglasio je za portal OTPOR.Media, Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste ŽZH, pod čijom je ingerencijom ovaj dio prometnice.

Također apelira na svijest vozača u smislu prilagodbe vožnje uvjetima na cesti kao i poštovanje prometne signalizacije, pogotovo u smislu ograničenja brzine. Također naglašava da problem brzine, odnosno nepoštivanje propisa i neprilagođavanje brzine vozača uvjetima na cesti, nije primarni problem Upravitelja ceste, nego i ostalih institucija kojima je sigurnost prometa primarna zadaća.

FOTO: Mili Marušić

“Upravitelj ceste je dužan održavati i obnavljati cestu, cestovne objekte, signalizaciju i opremu ceste kao ostale potrebne radnje poštujući pravila struke i projektirana rješenja. Budući da je sustav održavanja cesta kompleksan i zahtjevan, koji uključuje veći broj različitih subjekata postoji mogućnost i loše informiranosti kao pogreške i kašnjenja. Pogotovo ovo treba gledati u svjetlu kompliciranog sustava javnih nabavki, neriješenih imovinsko-pravnih problema ali i sve izraženijem nedostatku kvalitetne radne snage. Jasno nam je da je oštar zavoj, velika nizbrdica u zoni mrtvačnice kao i nestabilan zasjek (nestabilno kamenje) velik problem, te ćemo razmotriti moguće stručno tehničko rješenje, u smislu rekonstrukcije ili sanacije spomenute dionice. Također smo svjesni da je zbog zauzetosti prostora i velikih visinskih razlika u toj zoni, tehnički, vremenski i financijski zahtjevno i kompleksno iznaći brzo i kvalitetno rješenje”- pojasnio nam je na kraju našeg upita Ravnatelj JU Ceste ŽZH.

S obzirom na to da se približavaju devetnice povodom blagdana Velike Gospe, kada će svakodnevno tisuće vozila, hodočasnika i mještana prolaziti tom trasom, očekujemo kako će JU Ceste ŽZH ozbiljno shvatiti zahtjev MZ Brig i na vrijeme započeti sanaciju spomenute ceste, kako se ne bismo sramotili i čekali da se dogodi nešto pa se pitali zašto se nije reagiralo na vrijeme!

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.