Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: Nakon više od dva tjedna napokon uklonjena olupina “Mišelovog čamčića” iz makarske luke

Tri milijuna eura vrijedna i 200 tona teška jahta “Acceptance“ u vlasništvu poznatog Bosanca i Hercegovca Mišela Marija Čolaka iz Širokog Brijega u potpunosti je izgorjela u noći s 28. na 29. lipnja. Vatrogasci su je gasili čitavu noć i gotovo čitav sljedeći dan, a naposljetku je sve bilo gotovo uz pomoć bagera. Osim ogromnog zagađenja zraka kojeg je požar prouzrokovao u gradu, zagađeno je i more u luci, a jahta je potonula. Vlasnik je dobio nalog za hitno vađenje i ona je jučer napokon i izvađena.

Radove na vađenju izgorene jahte obavila je tvrtka KRKA SUB MARIS d.o.o. iz Splita koja posjeduje specijaliziranu plovnu opremu za izvođenje radova odsukavanja i vađenja potonulih brodova .

Početak radova bio je 08.07.2024 sa obavljenim ronilačkim pregledom same jahte na loksciji požara i kasnije potonuća .

Ronioci tvrtke KSM obavili su provlačenje podiznih traka ( bragi ) pod budnim nadzorom šefa ronilačkog tima Roberta Lovričevića.

Nakon provlačenja bragi sutrašnjim danom u Makarsku uplovila je specijalana jack up platforma za podizanje teških tereta do 350 tona sa voditeljem projekta vađenja potonule jahte Nikolom Kordicem koji je pozicionirao platformu prema položaju potonule jahte kako bi se ista u jednom komadu mogla izvaditi na površinu.

Težina potonule jahte prilikom manipulacije i vađenja je bila preko 200 tona . Jučerašnjim danom nastavila se operacija sa broda Badija pod zapovjedništvom Zorana Sarača nosivosti 600 tona koja je na sebi imala dvije 150 tonske dizalice potrebne za asistiranje prilikom podizanje jahte na jack up platformu .

Cijela operacija vađenja jahte započela je u večernjim satima ( 12.07.2024 ) i odvijala se neprekidno idućih 20 sati sve do podizanja jahte na jack up platformu .

Nakon ukrcaja na jack up platformu jahta ce se dodatno osigurati ( ricati ) i pripremiti za tegalj s remorkerom koji će trajati 35 sati do brodogradilišta Lamjana gdje je predviđen iskrcaj potonule jahte, pojasnio nam je Hrvoje Krstulović dipl. ing. pomorskog prometa iz tvrtke Krka sub maris, d.o.o., koja je izvadila jahtu.

Morski.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.