Nedjelja, 8 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Što čini Google TV i Android TV različitima?

Odabir pametnog televizora nije toliko jednostavan jer u “moru” raznih proizvođača, treba jako dobro paziti i na operativni sustav koji ih pokreće. On osigurava neometan rad, može biti ubrzan, usporen, jednostavan, praktičan, ali i kompliciran, frustrirajući. Neki će pomisliti da je onda najbolje uzeti Android TV, no mogli bi se prevariti.

Naime, još 2020. je predstavljen Google TV i time je uslijedio zaokret prema operativnom sustavu za televizore koji nije baš posve sličan Android TV-u, nastalom 2014. Postoje razlike, jako bitne razlike! Jer, u konačnici, Google TV je poboljšana i novija verzija Android TV-a. Rebranding, reklo bi se… A potpuno je proveden krajem 2022., ali Android TV time nije otišao u prošlost. Dapače, Android TV 14 izašao je prije nešto više od mjesec dana. Stoga, na tržištu još uvijek postoje televizori s tim operativnim sustavom.

Ipak, Android TV se nije previše proslavio na tržištu početnih godina jer su proizvođači bili uvjereni da mogu samostalno kreirati softver i ne ovisiti o Googleu kao što ovise na mobilnim uređajima. Dizajniran je kako bi omogućio korisnicima lakši pristup različitim sadržajima, aplikacijama i igrama na velikim ekranima. Prije deset godina, bilo je bitno kvalitetno ga integrirati s pametnim telefonima i tabletima. Barem koliko je za to doba to bilo moguće.

Ima pristup Google Play Store aplikacijama, podržava sve najpopularnije streaming platforme, kao i Google Assistant. Njegovo jednostavno i intuitivno sučelje izvedeno je s fokusom na aplikacije i sadržaj. Glavni ekran prikazuje niz redaka s preporučenim sadržajem, aplikacijama i igrama… Također, brojni detalji sučelja mogu se uređivati prema preferencijama korisnika.

Google TV se pak temelji na Android TV-u i “povukao” je ono najbolje od njega, ali i uveo nekoliko značajnih unapređenja. Može se reći da je Google TV evolucija Android TV-a s ciljem pružanja bolje integracije i personaliziranog korisničkog iskustva.

Primjerice, on se ponajprije fokusira na sadržaj umjesto na aplikacije. Glavno sučelje prikazuje preporučeni sadržaj iz svih pretplata i aplikacija koje korisnik ima, što omogućava korisnicima lakši pristup omiljenim filmovima, serijama i emisijama bez potrebe za otvaranjem pojedinačnih aplikacija. Sve to uspijeva zahvaljujući naprednom algoritmu strojnog učenja. Dakle, može se reći da je jedna od najznačajnijih razlika između Android TV-a i Google TV-a sučelje, odnosno, fokus na sadržaj umjesto fokusa na aplikacije.

U konačnici, ako preferirate jednostavno sučelje fokusirano na aplikacije, Android TV može biti bolji izbor. S druge strane, ako vam je važna personalizacija sadržaja i dublja integracija s Google ekosustavom, Google TV je definitivno platforma koju trebate razmotriti.

Ali, može se očekivati da će Google TV postati dominantna platforma u budućnosti. Google kontinuirano radi na unapređenju korisničkog iskustva i dodavanju novih funkcionalnosti, što znači da će Google TV nastaviti evoluirati i pružati bolje mogućnosti korisnicima.

Ictbusiness.info

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.