Nedjelja, 8 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Na redovitoj skupštini Aluminija, Vlada FBiH zadala je udarac Gross Kabiriju i poslala poruku da je nepoželjan u Aluminiju

Ponedjeljak 22.07.2024. g održana je redovita Skupština Aluminija d.d., na kojoj se odlučivalo o donošenju Odluke o usvajanju godišnjeg izvještaja Aluminija d.d. za 2023. g. sa setom financijskih izvješća, izvješćem vanjskog revizora , odbora za reviziju, izvješću o radu Nadzornog odbora.

Jedna od točki dnevnog reda bila je i Odluka o odobrenju Anexa ugovora o najmu pogona anoda, Amir Gross Kabiriju tj njegovom poduzeću Aluminij industries doo, tj da se period pokretanja tvornice anoda prolongira do kraja 2025. g.

Vratimo se malo unatrag, a pisali smo prethodno o tome u više navrata te sve dokazali. Naime, u Rujnu 2021.g. isključivo i jedino glasovima Vlade  F BiH, čija težina glasova na Skupštini je cca 80%, je odobrila najam pogona anoda Kabirijevoj firmi Aluminij industries doo te je u Ugovoru navedeno da je najmoprimcu rok da pokrene proizvodnju u navedenoj tvornici cca 18 mjeseci tj travanj 2023 g. 

Prošlo je cca 35 mjeseci od potpisivanja Ugovora o najmu anoda te Kabiri nije pokrenuo proizvodnju u navedenoj tvornici, te je sada već 15 mjeseci izvan roka kada je trebao pokrenuti proizvodnju anoda. Ne samo ovaj projekt, već i sama Ljevaonica te desetci drugih projekata koje je Kabiri najavljivao, te glamurozno potpisivao najveće međunarodne ugovore na sajmu u Mostaru, niti jedan od tih projekata nije zaživio, a o čemu smo pisali da je sve bila laž i obmana. Osnovni Ugovor o najmu Ljevaonice je pod velikim upitnikom, ne samo što je koruptivan, nezakonit, po kome su i Kabiri i NO i Vlada u počinjenju teških kaznenih djela, svjedoci smo da više od 18 mjeseci Kabiri ne proizvodi ili vrlo malo proizvodi , nedostatno za bilo kakav opstanak Kabirija, a kamoli da  pričamo o modelu financijske konsolidacije koja je zlouporabljena na štetu Kapitala, imovine i poslovanja Aluminija te na štetu Vjerovnika koji potražuju 450 mil od Aluminija,a čija su potraživanja zamrznuta više  od 4 g. 

Stvarna istina u svezi najma pogona Anoda jeste da je Kabiri zatečene anode na skladištu u dogovoru sa direktorom i N.O. 4108. anoda vrijednosti preko 5 mil KM, kupio namještenim tenderom za 10 puta manju cijenu, te je tom transakcijom oštećen Aluminij za cca 4,7 mil KM.

NA DANAŠNJOJ SJEDNICI SKUPŠTINE ALUMINIJA VLADA NIJE GLASOVALA DA SE KABIRIJU ODOBRI ANEX UGOVORA ZA ANODE TJ DODATNI PERIOD PROLONGACIJE TJ VREMENA KADA ĆE POKRENUTI TVORNICU, TE SE NAVEDENIM IMA ZA SMATRATI DA JE UGOVOR ZA ANODE SA KABIRIJEM RASKINUT.

Ovo je šamar ili pljuska Vlade Kabiriju i poruka da niti on niti njegove firme, niti njegovo poslovanje nije dobro došao u F BiH, te da nemaju podršku Vlade, te mu je poruka da napusti Aluminij i F BiH, a prije nego što bude na drugi način zamoljen da ode, ili pak ostane ali u drugoj ustanovi.

Iskreno se nadamo da Kabiri znade čitati poruke i između redova, a ako ne zna onda će biti žrtva sopstvene tvrdoglavosti i ega.

Zastrašujuće je i nevjerojatno  kakav sadržaj Dopisa/ Pisma Vlasnicima  smo dobili, a navedeni dopis je analiza revizije financijskih izvještaja i poslovanja Aluminija koje je napravio Vanjski revizor, a suština tog dopisa i dokaza koji su nepobitni, tj dokazi su službeni je:

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJI ALUMINIJA DD ZA 2023, KAO I ZA RANIJE GODINE SA PRILOZIMA SU LAŽNI, NEISTINITI, NE ODRAŽAVAJU REALNU ISTINITU SLIKU STANJA IMOVINE OBVEZA I KAPITALA DRUŠTVA- PREKO 100 MIL KM BILANCE NISU USKLAĐANE- BILANCE DRUŠTVA SU LAŽNE

  • Ako su direktor Aluminija d.d., zatim Nadzorni odbor Aluminija d.d., zatim Odbor za Reviziju koji je blizak predsjedniku N.O., zatim Vlada F BiH, dio jedne te iste kriminogene i koruptivne skupine, gdje svatko svakog sakriva, pokriva, i štiti za počinjena kaznena djela financijskog i gospodarskog kriminala, nije bilo za očekivati da je danas Vlada F BiH, trebala i morala smijeniti Nadzorni odbor, zatražiti istragu, procesuirati Nadzorni odbor i direktora. Ništa se od toga nije dogodilo jer premijer F BiH gosp Nikšić, te resorni Ministar Vedran Lakić, koj se ništa ne pita i ne želi i da se pita ali želi da bude ministar, jer ova dvojica u Vladi na isti način kao i ex Premijer Novalić i Ex Ministar Džindić samo za njima poznate osobne interese još uvijek ne žele da ozbiljnije diraju tj pometu Kabirija i sve u Aluminiju, jer su dio iste kriminogene skupine, a takve zakonske akcije bi vjerojatno naštetile  i koaliciji. Pa je bolje držati status quo, i nadati se da će svi izbjeći Vojkoviće i cimerstvo sa Novalićem, ali po onome što zadnjih mjeseci gledamo, male su šanse da će ostati ne okrznuti.

DA, i to glasno DA, ne danas već na svakoj Skupštini unazad 4 godine Vlada F BiH je sukladno zakonu morala i trebala smijeniti N.O. Aluminija, pa direktora, te raskinuti sve ugovore o najmu imovine, to govore i dokazuju službeni podaci i činjenice koje su zabilježene u financijskim izvještajima, a ono što je danas pročitano na Skupštini, a sve je istina i činjenice navedene u izvještaju vanjskog revizora, a to je da Direktor, N.O., te Odbor za reviziju, lažu, petljaju, obmanjuju i dovode u zabludu dioničare/vlasnike gdje im na skupštini podmeću neistinite financijske izvještaje, a gdje je Vanjski revizor pronašao da financijski rezultat Aluminija, Kapital Aluminija d.d., stanje imovine i obveza ne odgovara stvarnom stanju za preko 100 mil KM.

Prof Zdenko KLepić kao predsjednik N.O. je pokazao da nema obraza, srama, a ni morala, jer sve ovo se knjiži na njegovo ime i njegovo djelo, te se pitamo kako prof Klepić  isto kao i Kabiri, egoistično, tvrdoglavo te samouvjereno idalje sjedi na navedenoj stolici , idalje kao grobar ukopava Aluminij koji svake godine tone desetke mil KM u gubitke, te mu ne pada na pamet da se pogleda u ogledalo, sam sebe ošamari, te da podnese ostavku. Zaključujemo da je svaki medij bio tv, radio ili portal u F BiH režimski, (bošnjački, hrvatski ili koalicijski), te nitko da se usudi pa tog čovjeka priupita za njegovo zlodjelo u Aluminiju od preko 250 mil KM gubitaka i preko 100 mil KM lažnih bilanci. 

Mi pišemo, pitamo, te zato nam se događaju plaćeni i dogovoreni cyber i hakerski napadi na naš portal. Ali smo dokazali je naš Portal čista obraza.

  • Zlouporaba položaja ili ovlasti , KZ F BIH čl 383 st 3
  • Nesavjestan rad u Službi, KZ F BIH čl 387. st 1.
  • Pomaganje u Izradi lažne bilance KZ F BiH čl. 249
  • Opravdavanje predstavljanja lažnih podataka iz financijskih izvještaja
  • Zavođenje i obmana vlasnika /dioničara predstavljanjem friziranog i neistinitog izvještaja
  • Propust aktiviranja obveze OZR čl 274. ZORa- da se sazove skupština upoznaju vlasnici da su Uprava i NO prešli granicu zakonitosti rada te nezakonitim odlukama vođenjem i postupanjem stvaraju enormnu materijalnu i financijsku štetu društvu, gdje je Vaša obveza bila da predložite smjenu NO, Uprave , sa čim ste svim trebali upoznati vlasnike
  • Lažno i neistinito iznošenje informacija, stavova mišljenja, u Izvještaju OZR, koje nije u skladu sa elementima struke i zakonitosti… itd

Inventura i popis imovine Aluminij za 2019. g je štimala i ništa nije bilo sporno po pitanju manjka zaliha.

Prilikom inventure i popisa za 2020. g taj isti Vanjski Revizor EKUS doo Široki Brijeg utvrđuje da je u 2020 g nestalo sa zaliha gotovih proizvoda i proizvodnje u tijeku cca nešto manje ispod 15 mil KM

Od 2021 do danas Vanjski revizor je ZUKO doo Sarajevo koji za 2021. i 2022. potvrđuje da navedene zalihe nedostaju na stanju Društva tj u aktivi pod klasom Zalihe i proizvodnja u tijeku.

Odbor za Reviziju nije postojao za poslovnu 2020 g, a što je zakonodavni propust Nadzornog Odbora.

Odbor za reviziju imenovan za 2021 pa nadalje, gdje je predsjednik Odbora za Reviziju bio Dejan Vidović, inače osoba iz struke koji vodi svoju uglednu revizorsku i računovodstvenu kuću

Prilikom izrade izvještaja Odbora za Reviziju za poslovnu 2022 g. Predsjednik Odbora za Reviziju Dejan Vidović i druga dva člana Odbora za Reviziju naprasno podnose ostavku, jer nepravilnosti u financijskim izvještajima Aluminija su bile toliko velike, Uprava i NO nisu ispoštovali  niti jednu preporuku vanjskog revizora i odbora za Reviziju iz prethodne godine, te je gosp Vidović, da je radio po zakonu i napravio izvještaj, morao je aktivirati čl 274 ZORa te upoznati Vlasnike na Skupštini da su Direktor i NO učinili brojne nezakonitosti u svome radu, a što podliježe i kaznenom zakonu. Tako da izvještaj Odbora za reviziju ne postoji za 2022 g.

Imenuje se prije dva mjeseca novi Odbor za reviziju na čelu sa Predsjednicom Marija Spajić, inače navedeni članovi OZRa su bliski prof. Klepiću, te OZR sačinjava nesavjestan izvještaj čime pogoduju nezakonitim i nesavjesnim aktivnostima N.O., te prikrivaju sve radnje financijskog i gospodarskog kriminala.

Naime- sve zadnje 4 godine tj. od vremena najma pogona Aluminija d.d.- Vanjski revizor, a što je i službeni akt. Navodi da financijski izvještaji tj bilance društva ne odgovaraju stvarnom i činjeničnom stanju za preko 100 mil KM, pa dokazujemo da je od 2020-2023 g svaka bilanca društva tj set financijski izvještaja lažan, neistinit, te lažno i neistinito prikazuje financijski rezultata, stanje imovine, stanje obveza te kapital, čime se neistinito prikazuje krivo financijsko i imovinsko stanje Društva vlasnicima tj prvenstveno Vladi F BiH. Vlasnici se dovode u zabludu, obmanu, te je jedino rješenje bilo  smjena Uprave, N.O., zatim izvršiti popis imovine društva i napraviti kompletno novu reviziju – poradi izrade nove početne realne i istinite bilance poduzeća. Ali Nikšić nije imao petlju ili m**a da to uradi jer je tu velik ulog tj partnerstvo i koalicija u vlasti. Svo vrijeme, Dragan šuti, mada ga je Kabiri ojadio, osramotio, te mu je Kabiri najveći „žulj“ ili trn u oku u dugoj političkoj karijeri.

Sve godine Vanjski revizor upozorava da dugotrajna imovina društva ne odgovara stvarnom stanju.

Od 2019-2023. g – Osnove za suzdržano mišljenje – nije vršena procjena dugotrajne imovine i njen utjecaj na rezultat poslovanja Društva. 

  • U 2022. g  kao i 2023 g Vanjski revizor konstatira-  nisu mogli utvrditi ili verificirati date avanse za opremu u vrijednosti 285 000 KM.
  • Stanje danih avansa nije konfirmirano. Nisu izvršene rezervacije minimalnih troškova po osnovu nenaplativih danih avansa.
  • Vanjski revizor konstatira da Društvo nije izvršilo procjenu i preispitalo  vrijednosti zaliha, materijala i rezervnih dijelova, a čime je prekršen MRS 2. Navedeno je dokaz da Društvo ne vodi nikakvu zakonom propisanu obvezu vođenja, evidentiranja i prikazivanja imovine sukladno MRSu, računovodstvenim standardima i pozitivnim zakonskim aktima. Ipak, kako bi NO i Uprava pokrili sebe i svoju odgovornost, za propust za koji su dignute kaznene prijave protiv njih na najvećoj instanci tužilaštva, a to je nestanak imovine društva u desetke mil KM vrijednosti, isti su donijeli odluku da se 8 mil KM zaliha koje nedostaju prikaže kao računovodstvena pogreška, a ubijeđeni smo da materijalne dokaze za takvu odluku nemaju- navedeno nisu analizirali niti Vanjski revizor niti OZR., te navedenih 8 mil Km ne knjiže kao trošak čime bi se povećao gubitak za 8 mil KM, nego navedeno knjiženje prebacuju na umanjenje kapitala, a čime se vlasnici tj Vlada obmanjuje za istinit prikaz neto financijskog rezultata.
  • Sljedeći propust naveden identično i za 2022 i za 2023. g, a što je protivno MRSu i Zakonu je:
  • Saldo kupaca tj potraživanja samo 39% konfirmirano
  • Potraživanja u inozemstvu od peko 3,3mil KM, ne čni se ništa po njima , nisu rezervirana, pala su u zastaru i neće se moći naplatiti što je propust Uprave / N.O.
  • Saldo ostalih potraživanja od 105 000 KM, koja su nenaplativa, nisu proknjižene rezervacije za iste,što iskrivljuje financijsku sliku društva, lažno je prikazujući
  • Ukupno iskazane dugoročne financijske obveze KM 171.383.866 koje su sve dospjele u ranijim periodima, stanje isto kao i ranijih godina. Za navedene obveze nisu urađene rezervacije za zatezne kamate. (cca 70 mil KM)  Nije moguće procijeniti uticaj potencijalnih obveza na prikazane akumulirane rezultate (gubitke) i tekući rezultat poslovanje. 

Navedeno znači da zbog svjesne ili nenamjerne odgovornosti, a što se može vezati i za nesposobnost i ne znanje same Uprave i NO, samo po pitanju ove obveze od cca 171 mil KM zbog ne usuglašavanja IOSa, ne priznavanja i utvrđivanja zateznih kamata a riječ je o multimilijunskim iznosima  cca 70 mil KM, ovlašteni zaštitnici imovine i kapitala vlasnika a to je prije svega OZR, gledajući samo ovaj propust, morali su reagirati a nisu, stali su u zaštitu prof. Klepića, i ostalih.

  • Društvo tijekom 2023 g nije evidentiralo tečajne razlike prema obvezama prema ino dobavljačima… stanje prema tim dobavljačima je cca 48 mil KM
  • Unicredit banka ima neusklađen IOS sa Aluminijem, bankino potraživanje je veće za 12,7 mil KM od onog kojeg Aluminij prikazuje
  • Financijska obveza cca 18 mil KM prema Portfolio advisers GMBH nije konfirmirana
  • Hypo banka, Razvojna banka, TLM Šibenik, obveze nisu konfirmirane
  • Raiffeisen banka potražuje od Aluminija cca 9,1 mil KM više nego što se vodi stanje u knjigama Aluminija
  • Nisu urađene rezervacije za sudske sporove a tih sporova ima na stotine, a rezervacije mogu iznositi i desetine mil KM

Najveća stavka u ovim propustima je vođenje neistinitog prikaza dugotrajne imovine, a što potvrđuje da šteta na imovini gašenjem proizvodnje 2019 nikada nije procijenjena i proknjižena, a procjenjuje se na preko 50 milKM, zatim, svjesno namjerno prikrivanje krađe zaliha od 14,3 mil KM, te kasniji pokušaji da se to knjigovodstveno popegla te desetine mil KM ne konfirmacija, pogrešnog vođenja stanja obveza potraživanja, dopuštanja da milijunska potraživanja padnu u zastaru itd… što je sumarno iznos preko 100 mil KM pogreške u postojećim financijskim izvještajima, pogreške prikaza financijskog rezultata kao i stanja imovine obveza i kapitala.

 Na temelju prikazanih ovih ogromnih i teških propusta koji su navedeni u financijskim izvještajima društva kao i izvještajima Odbora za reviziju gdje je riječ o više od stotinu mil KM neproknjiženih, neevidentiranih stavki, nesavjesnog vođenja društva, uništenja, nestanka imovine, ne proknjižavanja brojnih stavki i neevidentiranja u bilancama koje se mjeri na preko stotinu mil KM, zar itko ima savjesti i morala, te hrabrosti da ne prozove upravu i nadzorni odbor na odgovornost, a zadatak vlasnika tj Vas Vlade F BiH je da ih se smjeni odmah i sprovede istraga.

Zar itko ima hrabrosti i odgovornosti da u zabludu dovodi vlasnike netransparentno prikazujući financijske izvještaje, te imovinu društva.

Zaključujemo da su bilance društva Aluminij d.d. i svi financijski izvještaji od 2019. g.  do danas frizirani, lažni, ne odražavaju pravu ni približno istinitu i zakonom propisanu financijsku sliku društva i njegove imovine, te zaključujemo da su ovo teška kaznena djela iz područja financijskog i gospodarskog kriminala, te pozivamo VLADU F BIH na reakciju, procesuiranje odgovornih.

Istraživački tim portala OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.